Spania este prima ţară din Uniunea Europeană care aplică taxa Google. A fost aprobat decretul care impune acest impozit, precum şi un alt decret prin care se impozitează tranzacţiile de vânzare şi cumpărare de acţiuni, /impozit/ cunoscut sub numele de „taxa Tobin”.
Prin cele două impozite noi, guvernul spaniol calculează că va strânge la buget aproximativ 2 miliarde de euro. Taxa Google este pentru companiile online cu venituri totale de 750 de milioane de euro pe an şi de peste trei milioane de euro în Spania.
Purtătorul de cuvânt al guvernului şi ministru al educaţiei, doamna Isabel Celaá:
Isabel Celaá: Spania este prima ţară din Uniunea Europeană care adaptează impozitarea la noile modele de afaceri digitale, pentru ca firmele să plătească taxe acolo unde generează beneficii. Estimăm din acest impozit venituri suplimentare la buget de 1,2 miliarde de euro. Impozitul va fi plătit trimestrial.
Reporter: Valoarea taxei Google este de 3%, aşa cum a indicat Comisia Europeană, şi se aplică pentru serviciile de publicitate online, de intermediere online şi de vânzare de date generate din informaţiile oferite de utilizatori. Guvernul a precizat că este vorba despre platforme care au publicitatea studiată conform referinţelor de navigare, nu despre pagini de internet ale unor companii care fac vânzări online.
Taxa Tobin, de 0,2%, se aplică la tranzacţiile de acţiuni spaniole executate de operatorii din sectorul financiar cu o capitalizare bursieră mai mare de un miliard de euro. Nu se aplică pentru vânzarea sau cumpărarea de acţiuni ale firmelor mici şi mijlocii şi ale companiilor care nu sunt la Bursă. Sumele strânse din acest impozit, de 850 de milioane de euro, vor fi destinate finanţării pensiilor şi protecţiei din sistemul asigurărilor sociale.
Isabel Celaá: A venit momentul. Acest impozit se aplică deja în Franţa şi în Italia. Decretul guvernului nostru este conceput după modelul francez.
Reporter: Cele două proiecte de lege aprobate de executivul de la Madrid vor fi dezbătute în parlament după ce au fost supuse dezbaterii publice. La elaborarea decretelor s-a ţinut cont de opiniile cetăţenilor şi ale mai multor asociaţii.(Corespondenţă din Madrid – Reporter: Annmaria Damian)/cvanatoru
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 ianuarie