ICR_Livre Paris 19 martie

Literatura română, o reușită la Livre Paris 2019 prin standul ICR

Prezenţa României la ediţia a 39-a a Livre Paris a fost un succes datorită volumelor, invitaților și manifestărilor organizate la standul Institutului Cultural Român. Ecoul costant în mass media românești și franceze pe toată perioada evenimentului a fost primul semnal al recunoașterii. Au fost apreciate numărul impresionant de vizitatori și invitaţi, printre care personalităţi de prim rang ale culturii române şi franceze, dar și înalți oficiali europeni, organizarea unor dezbateri pe teme de interes european, lansări și traduceri de cărţi.

„Salonul de carte de la Paris a fost pus, anul acesta, sub semnul Europei. Iar inima culturală a Europei a bătut, spunem noi, în standul României. Dacă «literatura este numitorul comun al Europei», așa cum frumos s-a spus în încheierea dezbaterii dedicate istoriei literare comune estului și vestului, atunci numitorul comun al acestei ediții a salonului parizian a fost România”, a declarat Liliana Ţuroiu, preşedintele ICR.

 

Publicul francez, fascinat de prezența românească

„Scriitorii români prezenți la Paris cu sprijinul Institutului Cultural Român, prin CENNAC și ICR Paris, au fermecat publicul venit în număr mare să îi asculte. Iar Ioana Pârvulescu, singurul scriitor din Europa dublu laureat al premiului european pentru literatură, în 2016 și 2018, a fost deopotrivă autorul predilect al standului României și al standului Reprezentanței Comisiei Europene! Asta înseamnă să fii european, să deții valori europene și să fii conștient că ele nu aparțin doar țării tale, ci întregii lumi”, a adăugat preşedintele Institutului Cultural Român.

Conducerea ICR, reprezentată la Livre Paris de preşedintele Liliana Turoiu și vicepreşedintele Mirel Taloş, i-a primit la stand pe ministrul francez al Culturii, Frank Riester, ministrul francez al Sporturilor, Roxana Mărăcineanu, comisarul european pentru comerţ, afaceri economice şi financiare, Pierre Moscovici.

De asemenea, alături de echipa românească au fost E.S. Luca Niculescu, ambasador al României în Franţa, Pierre Bruhler, preşedintele Institutului Francez, E.S. Adrian Cioroianu, delegat permanent al României pe lângă Unesco.

„Cu fiecare participare la Salonul de carte de la Paris, standul României și oferta culturală a ICR au încercat să fie în ton cu timpurile pe care le trăim. Literatură pentru copii, benzi desenate, romane polițiste, performance, colaborarea cu Sezonul România Franța sau dezbateri despre traducere ca limbă a Europei, toate acestea sunt, așa cum frumos scria Albert Camus, aspecte care ne privesc pe toți. Viitorul Europei este cultural și comun, este o realitate. Există un singur domeniu fără frontiere: cultura, arta prin toate formele sale. Iar adevărata valoare a unei culturi constă în universalitatea ei”, a conchis Liliana Țuroiu, președintele ICR.

Invitați de marcă, onorați cu lucrări marca Valeriu Pantilimon

Cultura română a fost reprezentată la stand prin scriitori de marcă precum Matei Vişniec, Mircea Arapu, Dinu Flamand, Mariana Cojan-Negulescu, Gabriela Adameşteanu, Ioana Pârvulescu, Magda Cârneci, Bogdan Ghiu, Stelian Tănase, Maria Surducan, Andreea Răsuceanu, Adriana Babeţi, dar şi de experţi în artă, printre care Doina Lemny, Wanda Mihuleac, George Banu.

Artistul plastic Valeriu Pantilimon a fost cel care, pe parcusrul celor cinci zile ale evenimentului, a desenat, live, în faţa publicului prezent la dezbateri şi lansări, “cuvintele din literatura română care contează”. Invitaţii de marcă ai României au primit din partea Institutului Cultural Român lucrări de artă semnate de artist.

Cărţile de ficţiune, benzile desenate, romanele poliţiste şi albumele de artă au fost apreciate de românii stabiliţi în Franţa, dar şi de francezii care s-au arătat interesaţi de cultura noastră.

Limba română, de studiat prin jocul ROMANICA

Totodată, lansarea platformei digitale ROMANICA avut loc în ultima zi a Livre Paris 2019, ediție la care România a participat pentru a 11-a oară. Proiectul a fost lansat în cadrul manifestărilor dedicate Sezonului România-Franţa. Proiectul video de învăţare a limbilor romanice, inclusiv româna, a fost prezentat, luni, de ministrul francez al Culturii, Frank Riester. Evenimentul a avut loc în prezenţa preşedintelui Institutului Cultural Român, Liliana Ţuroiu, şi a preşedintelui Institutului Francez, Pierre Buhler, a ambasadorului României la Paris, Luca Niculescu, precum şi a comisarului general francez al Sezonului România-Franţa, Jean-Jacques Garnier. Prezentat sub forma unei platforme digitale, ROMANICA este un proiect care înglobează opt limbi romanice, printre care şi limba română. Scopul acestuia este de a-i familiariza pe utilizatori cu o serie de elemente din fiecare limbă romanică, cu accent pe asemănările care există între unele expresii şi cuvinte, în ciuda distanţei fizice dintre vorbitorii acestor limbi.

Pentru prima dată de la înfiinţarea sa, în 1981, salonul literar a ales să onoreze un continent, Europa, în locul unei anumite ţări. Aproape 3.000 de autori, între care italianul Erri de Luca, spaniolul Javier Cercas, turcul Orhan Pamuk şi 1.200 de expozanţi din 50 de ţări au fost prezenţi.

Salonul Cărţii de la Paris a fost vizitat de 160.000 de persoane în perioada 15-18 martie 2019.

Anul viitor, India va fi invitat de onoare al salonului care va avea loc în perioada 20-23 martie.

Institutul Cultural Român (ICR), autoritate administrativă autonomă, potrivit Legii 356/2003, inițiază, organizează și dezvoltă capacități asociative, de mobilizare și convergență în jurul unor proiecte culturale de interes național. Activitatea ICR antrenează și include, sub diferite forme, personalități de prestigiu (…), instituționalizând un parteneriat activ cu societatea civilă, pentru realizarea de acțiuni și de evenimente în spiritul european al comunicării culturale. ICR are ca scop reprezentarea, promovarea și protejarea culturii și civilizației naționale în țară și în străinătate.