Donatorii de sânge vor primi un mesaj de mulţumire pe telefonul mobil de fiecare dată când a fost salvată o viaţă prin acţiunea lor. Aceasta este prevederea unui proiect de lege adoptat ieri de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. De asemenea, potrivit legii, donatorilor li se vor putea face şi solicitări în cazul unor situaţii de urgenţă. Proiectul a fost semnat de parlamentarii UDMR, PSD, PNL şi USR. Despre importanţa donării de sânge ne vorbeşte, acum, în „Radiojurnal”, reporterul RRA Adriana Turea.
Reporter: Sângele este singurul medicament din lume care nu se găseşte în farmacii. Specialiştii Centrului de Transfuzii Sanguine din Bucureşti spun că donând sânge slavăm o viaţă. O astfel de acţiune înseamnă doar o înţepătură şi durează 30 de minute. De asemenea, medicii precizează că este important ca donatorii să fie fidelizaţi, astfel se pot obţine mai multe produse din sânge necesare transfuziei. Un exemplu de donatori fideli sunt studenţii Academiei de Poliţie, care în număr de peste 100 donează sânge de două ori pe an. Directorul Centrului de Transfuzii Bucureşti, doctor Doina Coşea, atrage atenţia că sângele necesar în cazul transfuziilor se obţine doar prin donare.
Doina Coşea: Donatorul atunci când face o faptă bună se încarcă pozitiv, fiecare dintre noi ne bucurăm atunci când ajutăm pe cineva, şi mai ales că nu este un ajutor oarecare, ci salvează viaţa unui om. De asemenea, donatorul este controlat, el trece printr-un examen medical, i se fac nişte analize pe care altminteri poate nu le-ar face.
Reporter: De asemenea, directorul Centrului de Transfuzii Bucureşti, Doina Coşea, a menţionat că necesarul zilnic de donatori fideli este de 500 numai în Bucureşti. Spitalele din Capitală care consumă cel mai mult sânge sunt cele de urgenţă, cele oncologice, Institutul Clinic Fundeni şi spitalele de copii./rduinu/atataru
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 21 martie