În anii comunismului naţionalist şi ai cultului personalităţii lui Nicolae Ceauşescu, <tovarăşul> şi <tovarăşa> au ajuns să controleze în mod direct întreaga presă. În acest context a venit „de sus de tot” ideea ca posturile teritoriale Radio Târgu Mureş, Radio Cluj, Radio Iaşi, Radio Craiova, Radio Timişoara să fie închise. O hotărâre venită peste noapte, aşa cum vin toate deciziile dictatoriale. Acest lucru petrecut în 12 ianuarie 1985 a bulversat lumea jurnaliştilor de radio din studiourile regionale, a produs stupoare şi derută şi a lăsat temporar sute de oameni fără slujbă.
Scriitor de romane, nuvele şi povestiri, Mircea Pospai a fost mulţi ani realizator (1972-1985 şi după 1990), apoi redactor şef la Radio Craiova (1998-2013) unde colaborase de când era student la Facultatea de Istorie Geografie. Avea 23 de ani când a fost angajat, iar pregătirea pentru meseria de jurnalist de radio şi-a făcut-o cu oamenii experimentaţi din redacţie.
„Hotărârea de a se închide posturile teritoriale a fost neaşteptată chiar şi pentru conducerea Radioului. Mai ţineţi minte ce s-a întâmplat în 12 ianuarie 1985?
Pe mine m-a prins într-o deplasare la Petroşani. Eram într-o deplasare de trei zile, Petroşaniul fiind mai departe făceam deplasările în trei zile, mă ocupam de nişte emisiuni pentru minerit în vremea aceea, ceauşiste [emisiunile] astea… Şi am aflat de chestiunea aceasta de la un coleg de la ziarul Steagul Roşu se numea, la Petroşani, era şi la Braşov… Şi el aflase ceva.
Am dat un telefon a doua zi. Într-o zi, pe la ora 3 din câte ştiu eu, după amiază, a venit un telex că studioul nu mai intră în emisie. De această chestiune am aflat a doua zi , la Petroşani fiind, am venit la Craiova. Toţi colegii erau în holul mare al studioului, stăteau pur şi simplu pe scaune. Şi am stat pe scaunele acelea cred că vreo lună şi jumătate, fără ca studioul să mai înceapă să aibă activitate. […] Veneam în fiecare zi… Dar apoi pe toţi ne-a repartizat în câte un loc.
Secţia de propagandă a Comitetului Judeţean de partid s-a ocupat de această chestiune. Şi au mers la Electroputere, la Staţia de radioficare şi la ziarul Electro câţiva; la Casa Pionierului au mers vreo doi-trei; la Secţia de propagandă a Comitetului Judeţean de partid au mers directorul şi încă doi oameni. Eu şi Lucian Zatti am mers la ziarul judeţean, redactorul şef de acolo a zis că pe noi doi ne preia la ziar. Şi aşa am lucrat, din ’85 până în ’90, la ziar.”
[Interviu de Octavian Silivestru, 2017]