Un amplu raport ONU despre biodiversitate afirmă că oamenii au o influenţă nefastă asupra mediului, periclitând astfel chiar existenţa lor. În studiu, cel mai detaliat de până acum, se afirmă că biomasa mamiferelor sălbatice a scăzut cu 82%, iar trei sferturi din habitat este degradat sever, din cauza activităţilor oamenilor. 93% din speciile de peşte oceanic sunt pescuite peste limită, iar producţia de plastic s-a mărit de zeci de ori, în ultimele trei decenii. Principalul cercetător ONU pentru biodiversitate, Robert Watson, afirmă că este nevoie de o reorganizare fundamentală a modului în care oamenii produc şi consumă aproape orice.
„Pierdem specii cu o rată fără precedent, ne pierdem pădurile, zonele umede dispar într-un ritm nemaiîntâlnit, iar aceste lucruri nu ameninţă numai natura, ameninţă securitatea alimentară, securitatea energetică şi securitatea surselor de apă; ameninţă bunăstarea oamenilor”, a declarat principalul cercetător ONU pentru biodiversitate, Robert Watson.
Unul dintre autorii raportului, profesorul Eduardo Brondizio, de la Universitatea Indiana, a declarat că deseori oamenii nu pot sesiza pagubele pe care le cauzează naturii. Profesorul Eduardo Brondizio, de la Universitatea Indiana: „Trist este că foarte multe dintre aceste modificări au loc departe de locurile unde locuim. În ultimii 50 de ani, regiunile de producţie şi cele de consum s-au îndepărtat tot mai mult unele de altele, aşa încât noi cerem resurse din regiuni îndepărtate, fără să ne gândim la impactul pe care îl avem atât asupra societăţilor locale, cât şi asupra biodiversităţii şi a naturii”./opopescu/vdraguta
(BBC SERVICIUL MONDIAL – 6 mai)