Teatrul Naţional Radiofonic vă invită la audiţia cu public în avanpremieră a producţiei de teatru radiofonic Cuvintele lui Iov de Matei Vişniec (adaptarea radiofonică și regia artistică Mihai Lungeanu), care va avea loc miercuri, 15 mai, de la ora 16, la librăria Librarium TNB din incinta Teatrului Naţional Bucureşti. La audiţie va participa dramaturgul Matei Vişniec și actorul Ion Caramitru.
Premiera radiofonică va avea loc joi, 16 mai, ora 22.30, la Radio România Cultural.
Monodrama publicată în 2017 la editura Tracus Arte, Cuvintele lui Iov, este scrisă de Matei Vişniec cu dedicaţie pentru actorul Ion Caramitru. Arhetipul biblic al personajului Iov, reinterpretat din perspectivă contemporană, devine în piesa lui Matei Vişniec o parabolă a speranței și încrederii în valorile pozitive ale umanității. Primele cuvinte fondatoare ale cosmogoniei creştine, „La început a fost cuvântul”, trimit la vocația ziditoare a cuvintelor. Puterea acestora devine în piesă ghidul speranţei lui Iov. Dacă personajul biblic e încercat de Dumnezeu în credinţa lui, Iov al zilelor noastre se confruntă cu iraţionalitatea răului şi a distrugerii pe care oamenii o provoacă semenilor lor. În epoca post-umanului piesa lui Matei Vişniec ne vorbeşte despre valorile umanităţii încarnate în cuvinte ca forță motrice a vieții și a speranţei. Iov coboară din nou treptele pierderii sale, de la cele materiale, la sacrificiul familiei şi până la aneantizarea lui ca fiinţă. Cuvintele, însă, cele care au construit lumea, îi alimentează lui Iov credinţa în destinul pozitiv al umanităţii. Personaj exemplar al suferinţei asumate dincolo de epoci, în piesa lui Matei Vișniec, Iov salvează încă o dată umanitatea prin credinţa în cuvintele ziditoare ale civilizaţiei.
La Teatrul Naţional Național Radiofonic monodrama Cuvintele lui Iov este o premieră absolută, iar interpretarea lui Ion Caramitru, condusă de regizorul Mihai Lungeanu, ne intermediază o nuanțată transpunere în universul sonor al acestei noi piese de Matei Vişniec. Muzica originală compusă de George Marcu și contribuția improvizatorică a muzicienilor Ion Bogdan Ștefănescu la flaut și Lucian Maxim la percuții decupează relieful vocilor interioare ale personajului Iov.
Matei Vişniec a fost declarat cel mai jucat dramaturg român al ultimelor decenii pe scenele teatrelor româneşti. Piesele sale sunt montate în peste 30 de ţări din Europa, America şi Asia şi invitate în marile festivaluri internaţionale de teatru la Avignion, Bonn, Edinburgh, Teheran, Sibiu etc.. Dramaturg şi poet, Matei Vişniec trăieşte în Franţa din 1987, unde a obţinut şi cetăţenia franceză în 1993, iar de atunci scrie în limba franceză. Până la exilul francez, însă, Matei Vişniec şi-a câştigat prestigiul în literatura română ca poet şi dramaturg cu o autentică amprentă metaforică a scrisului său. Opera sa e marcată de dubla sa apartenenţă culturală prin originea sa română, pe care o comentează astfel: „Je suis l’homme qui vit entre deux cultures, deux sensibilités, je suis l’homme qui a ses racines en Roumanie et ses ailes en France”. (Sunt omul care trăiește între două culturi, între două sensibilități, care are rădăcinile în România și aripile în Franța).” În prezent este jurnalist la Radio France Internationale dar şi colaborator la numeroase reviste franceze, iar activitatea de jurnalist a lăsat urme în ultimul deceniu în dramaturgia sa orientată spre observarea și comentarea noilor provocări ale Europei.
Cu lansarea de acum inaugurăm o nouă colaborare și deschidem un nou spațiu pentru audiția teatrului radiofonic la librăria Librarium TNB din incinta Teatrului Național București. Intrarea e liberă.
Audiția este inclusă în programul Festivalului Internaional de poezie București, ediția a X-a, organizat de Muzeul Național al Literaturii Române București și va avea loc în prezența dramaturgului Matei Vișniec și a actorului Ion Caramitru.
Oana Cristea Grigorescu
Cuvintele lui Iov de Matei Vişniec
adaptarea radiofonică și regia artistică: Mihai Lungeanu
În rolul lui Iov – Ion Caramitru
Vocile cuvintelor: Janine Stavarache, Delia Nartea, Daniela Ioniţă, Adina Lucaciu, Alexandra Spătaru
La flaut – Ion Bogan Ştefănescu
Percuţii: Lucian Maxim
Muzica originală: George Marcu.
Sound design: Mădălin Cristescu.
Inregistrări muzicale: Mihnea Chelaru.
Regia de studio: Janina Dicu.
Regia de montaj: Florin Bădic, Radu Verdeș, Dana Lupu.
Redactor: Oana Cristea Grigorescu
Producție TNR mai 2019
RADOR – 13 mai