Vineri, 17 mai, regizorul de teatru şi film, actorul şi profesorul Gelu Colceag împlineşte 70 de ani.
Gheorghe Colceag s-a născut la 17 mai 1949, la Bucureşti.
În anul 1967, a absolvit Liceul Dimitrie Cantemir, iar în anul 1971 a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică I.L.Caragiale (U.N.A.TC.), secția actorie, la clasa prof. Constantin Moruzan, asistenți Mihai Mereuță și Lidia Ionescu.
S-a aflat pe scenă, pentru prima dată la Teatrul Municipal București, în „Cezar și Cleopatra” de G.B. Shaw, regia Lucian Pintilie, apoi a jucat în „Inima mea e pe înălțimi” de W.Saroyan, regia Lucian Pintilie.
La Teatrul Nottara a jucat în „În noaptea asta nu doarme nimeni” de F. Potra, regia Sanda Manu şi în „Sonet pentru o păpușă” de S. Fărcășan, regia Lucian Giurchescu.
După absolvirea Institutului de Teatru a fost angajat ca actor la Teatrul de Stat din Târgu Mureș, iar mai apoi la Teatrul Constantin Tănase și la Teatrul L. S. Bulandra, a colaborat la teatrele Național și Ion Creangă şi a participat la manifestările Cenaclului Flacăra.
Ca actor de teatru, a jucat în câteva roluri importante, precum Calaf, în „Prințesa Turandot” de Carlo Gozzi, regia Dan Micu – în 1971, Rică Venturiano în „O noapte furtunoasă” de I.L.Caragiale, regia Scarlat Nicolae – în 1972, Argat Gardian în „Trei frați gemeni venețieni” de Colallto Mattiuzzi, regia David Esrig – în 1973, Valer în „Tartuffe” de Moliere, regia Alexandru Tocilescu – în 1982, Rosencrantz în „Hamlet” de W. Shakespeare, regia Alexandru Tocilescu – în 1985, Frank în „Barrymore” de W. Luce, regia Gelu Colceag – în 1999.
În anul 1986, a absolvit cursuri postuniversitare de regie, de aici începând o carieră strălucită de regizor, care a cuprins peste 75 de specatacole puse în scenă.
Astfel, la Teatrul L.S. Bulandra, Gelu Colceag a regizat „Victor sau Copiii la putere” de R. Vitrac, „Porunca a 7-a” de Dario Fo, „Tango” de S.Mrozek, sau „Tacâmuri de pui” de S. Gyorgy.
Pe scena Teatrului Național București, el a realizat „Boabe de rouă pe o frunză de lotus în bătaia lunii” de Nic Mateescu, „Cadavrul viu” de Tolstoi, „Regina mamă” de M. Santanelli, „Barrymore” de W.Luce, „Cotletele” de B.Blier, „D-ale carnavalului” de I.L.Caragiale sau „Mofturi la Union” de I.L.Caragiale.
La Teatrul Odeon, Gelu Colceag a regizat „Regina balului” de Nic Mateescu, „Pescărușul” de A.P.Cehov, „Retro” de Alexandr Galin, „Don Juan a la russe” de A.P.Cehov, „Veronica se hotărăște să moară” de P.Coelho ori „Poveste despre tatăl meu” de Radu F.Alexandru.
La Teatrul de Comedie, el a semnat regia spectacolelor „Ciocoii vechi și noi” de N. Filimon, „A XII-a noapte” de W.Shakespeare, „Ce formidabilă harababură” de E.Ionescu, „Cui i-e frică de Virginia Wolf?” de E.Albee şi „Îmblânzirea scorpiei” de W.Shakespeare.
Pentru Teatrul Mic din Bucureşti, Gelu Colceag a regizat „Visul unei nopți de vară” de W.Shakespeare, „Alex și Morris” de M.Elkin, „Pensiune completă” de P.Chesnot, sau „Livada de vișini” de Cehov.
La Teatrul Nottara, el a semnat regia pentru „Păguboșii” de Laurenţiu Profeta și Eugen Rotaru şi „Cazul Gavrilescu” de Mircea Eliade, iar la Teatrul Metropolis a pus în scenă „Copiii la putere” de Roger Vitrac, „Monșer, stăm rău!” de I.L.Caragiale, „Tarelkin” de Suhovo-Kobilin şi „Țarul Ivan își schimbă meseria” de M.Bulgakov.
La Teatrul Ion Creangă, Colceag a semnat regia spectacolelor „Turandot” de Carlo Gozzi, „Dragonul” de E.Swartz sau „Spaima zmeilor” de Mihai Ion și Gelu Colceag.
De asemenea el a colaborat cu Opera Națională pentru regia spectacolului „Motanul încălțat” de C.Trăilescu, cu Teatrul Constantin Tănase, pentru „Stela” de Puiu Maximilian, cu Teatrul Daia, pentru piesele „Mă mut la mama” de Andreas Petrescu, „Mă mut la tata?” de Andreas Petrescu şi „Mă mut sau nu mă mut?” de Andreas Petrescu şi cu Catedra UNESCO pentru „O noapte furtunoasă” de I.L.Caragiale.
La Studioul Casandra, Gelu Colceag a regizat, printre altele, „Opera de trei parale” de B.Brecht, „Platonov” de Cehov, „Regina balului” de Nic Mateescu, „Streap-tease” de S.Mrozek, „Jaques sau supunerea” și „Viitorul e în ouă” de Eugen Ionescu, „O noapte furtunoasă” şi „D-ale carnavalului” de I.L.Caragiale sau „A XII-a noapte” de W.Shakespeare.
Pentru Studioul Atelier al UNATC, el a regizat musicalul „Chicago” şi „Livada de vișini” şi „Pescărușul”, ambele de Cehov, iar la Studioul Teatrelli – CREART a regizat „Hotel California” de Neil Simon şi „Joc de pisici” de O.Istvan.
Gelu Colceag a colaborat şi cu teatrele din provincie, la Teatrul Sică Alexandrescu din Brașov a semnat regia pentru „Ultima oră” de M.Sebastian, „Forma lucrurilor” de Neil La Butte şi „Niște fete” de acelaşi Neil La Butte, iar la Teatrul Toma Caragiu din Ploiești a regizat „Inimă de câine” de M.Bulgakov, „La grande magia” de E. Fillipo şi „Sinucigașul” de N.Erdman.
În film, Gelu Colceag a jucat în „Vis de ianuarie” – în 1979, „Aurora” – în 2010, „Poziția copilului„ – în 2013, a fost şeful comisiei de bacalaureat în producţia „Bacalaureat” – în 2016 şi a jucat în „6,9 pe scara Richter” – în 2016.
Gelu Colceag a regizat şi numeroase producţii TV, „Clubul de Comedie” – 2003-2004, pentru TVR, „Ultimul stinge lumina”, de N.Mateescu – în 2004, pentru TVR, „Agenția matrimonială” de A. Lustig – în 2005, pentru Antena 1, „Regina mamă” de M.Santanelli şi „O noapte furtunoasă” de I.L.Caragiale – ambele în 2013, „Quartet” de S. Gyorgy – în 2014, „Poveste despre tatăl meu”, de Radu F.Alexandru şi serialul TV „Camera café” de A.Petrescu – în 2016, pentru Antena 1.
La Teatrul Naţional Radiofonic, Gelu Colceag a semnat regia pentru numeroase piese, printre acestea aflându-se ”Poveste despre tatăl meu” de Radu F. Alexandru, redactor: Irina Soare, Regia de montaj: Robert Vasiliță, Regia de studio: Janina Dicu, Regia muzicală: George Marcu, Regia tehnică: Mihnea Chelaru, cu Gelu Niţu, Ioana Anastasia Anton şi Crina Mureşan în distribuţie.
De asemenea, el s-a aflat în distribuţia mai multor piese ale teatrului radiofonic, precum „August Treboniu Laurian”, scenariu radiofonic de Ionuţ Niculescu, Regia de studio: Ion Prodan, Regia tehnică: ing. Tatiana Andreicic, Regia artistică: Cristian Munteanu, jucând alături de Mircea Albulescu, Ion Marinescu, Silviu Stănculescu, Constantin Dinulescu, Mihai Mălaimare, sau Constantin Botez – înregistrare din anul 1981.
A participat la numeroase turnee teatrale internaționale, la Berlin şi Budapesta ‑ în anul 1979, la Dublin şi Londra – în 1991, Sao Paolo – 1992, Paris – 1993, Cairo – 1998 şi 2009, la Manila – 2006 sau Sant Petersburg – în 2014.
A susţinut numeroase workshop-uri și a participat la numeroase festivaluri internaționale studențești, precum Sao Paolo – în 1992, Liverpool şi Freiburg – în 1993, Bratislava – în 1994, Caracas şi Lancaster – în 1995, Budapesta, Bratislava şi Knoxville – în 1996, Limoges – 1997, Mexic – în 2004, Manila-Filipine – în 2006, Milano – în 2007.
Între anii 1990 – 1997 și 2001 – 2008, Gelu Colceag a fost Decan al Facultății de Teatru din U.N.A.T.C. I.L.Caragiale, iar între 1997 şi 2001, a fost Director artistic la Teatrul Național I.L.Caragiale, București.
Între anii 2002 şi 2006, a fost consultant artistic la Teatrul de Comedie, iar între 2008 şi 2012 a fost Rector al U.N.A.T.C. I.L.Caragiale şi vicepreședinte al Consiliului Național al Rectorilor, Președinte al Comisiei pentru Învățământul Universitar de Artă.
Gelu Colceag a publicat şi două volume – „Oameni de prisos în lumina rampei” – în 2006 şi „Ipostaze cehoviene” – în 2009.
Gelu Colceag a fost recompensat cu numeroase premii şi distincţii. Astfel, în 1996 a primit Premiul UNITER pentru cea mai bună producție a școlilor de teatru – „Jaques sau supunerea și Viitorul e în ouă” de E. Ionescu, în 1997 a primit Premiul special al criticii, pentru „Cazul Gavrilescu” de M. Eliade – pusă în scenă la Teatrul Nottara (spectacolul despre care Colceag spune că l-a marcat cel mai mult şi care s-a jucat inclusiv la New York), în 1998 a obţinut Premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul Humorror pentru „Tacâmuri de pui” de S.Gyorgy, pusă în scenă la Teatrul Bulandra, iar în 2003 a primit Premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul de Comedie de la Galaţi, pentru „A XII-a noapte” de W. Shakespeare, jucată la Teatrul de Comedie din Bucureşti. De asemenea, Președintele României Ion Iliescu i-a conferit la 10 decembrie 2004 Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Mare Ofițer, „pentru abnegația și devotamentul puse în slujba învățământului românesc, pentru contribuția deosebită la dezvoltarea și promovarea cercetării științifice” din România, în 2006 a obţinut Marele premiu al Festivalului de Comedie Românească pentru „Ce formidabilă harababură” de E. Ionescu, jucată la Teatrul de Comedie, iar în 2009 a primit Premiul UNITER pentru întreaga activitate pentru regie de teatru.
Începând cu anul 1982 este profesor universitar, conducător de doctorat la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică I.L.Caragiale din București, iar din mai 2016, este directorul Teatrului Mic din București.
Gelu Colceag este cǎsǎtorit cu Roxana Colceag, fostă prim-balerină la Opera Română, coregraf, conferențiar universitar la UNATC, cu care are o fiicǎ, Ioana Colceag, de profesie scenograf.