Ordonanţa de urgenţă care modifică legea taximetriei a intrat în vigoare

Ordonanţa de urgenţă care modifică legea taximetriei a intrat astăzi în vigoare. Actul normativ a fost adoptat în urma protestelor taximetriştilor şi prevede sancţiuni aspre pentru cei care folosesc platformele digitale ce intermediază curse. Reprezentanţii acestor aplicaţii spun că activitatea lor nu va fi închisă, dar va rămâne la latitudinea şoferilor dacă mai ies sau nu pe traseu. Alex Lancuzov explică:
Reporter: Ordonanța de urgență a guvernului, prin care la sfârșitul lunii martie s-a modificat legea taximetriei, a intrat astăzi în vigoare. S-a eliminat din lege sintagma „în mod repetat”, despre care polițiștii spuneau că împiedică sancționarea în modă real a șoferilor care făceau taximetrie mascată, cu sau fără ajutorul aplicațiilor pentru telefoanele mobile. Practic de astăzi un conducător auto, care face transport de persoane contra cost, dar fără licență de taximetrie clasică, poate fi amendat pe loc, iar mașina nu mai poate fi folosită pentru o perioadă de şase luni, explică Andra Arsintescu, purtător de cuvânt la Brigada rutieră București.
Andra Arsintescu: În cazul în care nu au autorizaţie de transport în regim taxi sau închiriere, se vor sancționa cu amendă cuprinsă între 25.000 de lei și 50.000de lei, iar în cazul în care autorizația de taxi sau închiriere nu este valabilă, sancțiunea este cuprinsă între 1.000 și 5.000 de lei.
Reporter: Pe lângă sancțiunile financiare?
Andra Arsintescu: Pe lângă sancțiunile acesta, se suspendă și dreptul de a utiliza autovehiculul, ridicându-se și plăcuțele cu numerele de înmatriculare, pe o perioadă de șase luni.
Reporter: Pe de altă parte la aprobarea ordonanței, membrii executivului au dat asigurări că vor veni rapid cu un nou act normativ prin care piața serviciilor de ridesharing sau închiriere cu șofer să fie reglementată pentru a permite și funcționare a aplicațiilor de tip Uber sau Clever. Un astfel de proiect încă este în lucru la Ministerul Transporturilor, întârzierea fiind motivată de găsirea unor soluții juridice, care să asigure un regim nediscriminatoriu pe piață./ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (16 mai)