PORTRET: Virginia Zeani – una dintre cele mai mari soprane lirice din secolul al XX-lea

Orașul Târgu Mureș o va omagia pe strălucita soprană Virginia Zeani, în cadrul celei de-a treia ediții a Festivalului Regal de Operă “Virginia Zeani”, organizat de Fundația “Togheter on Top”, în parteneriat cu autoritățile locale. Evenimentul are loc perioada 31 mai – 9 iunie 2019 și va reuni tineri cântăreți de operă din întreaga lume, alături de personalități ale scenei lirice mondiale. Organizatorii Festivalului solicită sprijin pentru amenajarea casei memoriale Virginia Zeani din Solovăstru, judeţul Mureş, un proiect inițiat încă din anul 2018. Locuința în care s-a născut și a copilărit legendara soprană a devenit acum dispensarul satului, iar în cadrul acestui proiect, casa urmează să fie restaurată intergral și va deveni o destinație culturală și turistică.

Virginia Zeani, ajunsă la vârsta de 93 de ani, locuieşte acum în Statele Unite, şi este una din cele mai prestigioase soprane lirice din anii ’50, ’60 și ’70 ai secolului al XX-lea, a fost timp de 25 de ani „prima donna assoluta” a teatrului de Operă din Roma, şi a cântat alături de cei mai renumiți tenori ai lumii, de la Beniamino Gigli și Ferruccio Tagliavini până la Luciano Pavarotti și Plácido Domingo.

* * * * *

Virginia Zehan, pe numele avut la naştere, a venit pe lume la 21 octombrie 1925, în satul Solovăstru, județul Mureș.

La vârsta de 7 ani a venit la Bucureşti, iar când avea 9 ani, un văr care studia conservatorul a dus-o să vadă „Madama Butterfly”. După spectacol, micuţa Virginia a plâns toată seara, iar când a ajuns acasă i-a spus mamei: „Uite, eu am să devin cântăreaţă de operă!”. „Fii serioasă!”, i-a răspuns părintele său.

A început studiul muzicii încă de la vârsta de 12 ani, apoi, în paralel cu literatura şi filosofia, studiate la Universitatea din Bucureşti, a dezlegat tainele cântului, mai întâi cu Lucia Anghel şi, mai apoi, cu celebra Lydia Lipkowska.

La 19 ani obţine o bursă în Italia şi se perfecţionează la Milano, cu Aureliano Pertile.

Grație acestei educații muzicale de excepţie și tehnicii vocale impecabile, Virginia Zeani a reușit să mențină un standard foarte înalt de-a lungul celor 30 de ani de carieră internațională, interpretând peste 60 de roluri diferite.

În anul 1948, are loc debutul, la Teatrul Comunal de Operă din Bologna, cu „La Traviata”, avându-l ca partener pe Arrigo Pola, cel care va deveni profesorul tenorului Luciano Pavarotti. Îşi va schimba numele din Zehan în Zeani, acesta fiind mai uşor de pronunţat în Italia şi în lume.

Era momentul lansării „Violettei supreme”, cum a fost supranumită frumoasa primadonă, cea care a triumfat în dificilul rol verdian în 648 de spectacole, susţinute în întreaga lume, de la Moscova la New York, de la Londra şi Paris, la Philadelphia şi Roma.

În anul 1950, cântă la Cairo, „Elixirul dragostei”, cu Beniamino Gigli.

În anul 1952, este chemată la Covent Garden din Londra, să o înlocuiască pe Maria Callas în „Puritanii” de Bellini.

A început să îmbine rolurile de soprană lirico-lejeră cu cele dramatice, cunoscând succese deosebite la Florenţa, Barcelona, Viena, Sankt Petersburg, Paris, în roluri precum Gilda din Rigoletto, Manon, Linda di Chamounix,  Mimi din Boema, Adina din Elixirul dragostei, Margareta din Faust, Somnambula, Aida, Madama Butterfly, Tatiana din Evgheni Oneghin, Manon Lescaut, Tosca, Adriana Lecouvreur, Fedora, Lina din Stiffelio, Elisabetta din Don Carlo, Desdemona din Otello, Charlotte din Werther, chiar Senta din Olandezul zburător şi Elsa din Lohengrin. Toate aceste roluri i-au stabilit o reputație de necontestat în repertoriul de „Bel Canto”.

În anul 1955, Opera din Roma montează, special pentru Virginia Zeani, două producţii noi: „Alzira” de Verdi şi „Otello” de Rossini, opere care nu fuseseră încă reluate în secolul al XX-lea.

A urmat unul din marile sale triumfuri, interpretarea rolului Desdemonei, succes repetat când, împreună cu ansamblul Operei din Roma, apare pe scena Operei din Berlin și la Metropolitan Opera House din New York.

În anul 1956, cântă în premiera „Giulio Cesare” de Handel, la Scala din Milano, avându-l ca partener pe basul Nicola Rossi-Lemeni – cu care se va căsători, un an mai târziu şi, alături de care, va forma unul dintre cele mai frumoase şi statornice cupluri din lumea lirică – şi de mezzosoprana Giulietta Simionato și tenorul Franco Corelli.

Special pentru Virginia Zeani, compozitorul Francis Poulenc a conceput, în 1957, rolul Blanche din opera „Dialogul Carmelitelor”, lucrare a cărei premieră mondială a avut loc la Scala din Milano. Acelaşi compozitor avea să scrie şi partitura solistei din „Vocea umană”.

În 1966 a debutat la Metropolitan Opera, cu Violetta din Traviata şi a fost prima interpretă care a cântat la Scala toate cele trei roluri din Povestirile lui Hoffmann de Offenbach: Olympia, Giulietta şi Antonia.

În anul 1972, Virginia Zeani interpretează rolul Magda din opera „Consulul” de Gian Carlo Menotti.

S-a stabilit, apoi, alături de soţul său, în Statele Unite ale Americii, unde Virgina Zeani a fost, din anul 1991, profesoară de canto (Distinguished Professor) la Indiana University, School of Music, din Bloomington, Indiana. Una din cele mai bune eleve ale ei este soprana Angela Brown, care, în anul 2004, a debutat cu mult succes pe scena Operei Metropolitan din New York în rolul titular din opera „Aida” de Verdi.

Retragerea sopranei de pe scena lirică s-a produs în anul 1982.

Virginia Zeani a înregistrat pe discuri mai multe albume selective și versiuni complete ale operelor „La Traviata” de Verdi și „Tosca” de Puccini, iar multe din performanțele sale au rămas gravate pe „Legendary Recordings”.

Maria Calles însăşi spunea, cândva, că Virginia Zeani este singura artistă lirică din lume care-i poate da emoţii.

Doamna Zeani i-a susţinut, încă de la începutul carierei lor, pe Luciano Pavarotti şi pe Plácido Domingo, acesta din urmă fiind, în opinia Virginiei Zeani, cel mai complex tenor pe care l-a întâlnit vreodată. De altfel, i-a fost alături pe scenă pentru prima dată în 1972, în „Manon Lescaut”, de Puccini, la Barcelona.

Virginia Zeani a fost recompensată cu numeroase premii şi distincţii, printre acestea aflându-se titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Muzică București și al Universității Babeș-Bolyai din Cluj, la propunerea Facultății de Teologie Greco-Catolică.

A fost decorată de Regele Farouk al Egiptului pentru merite culturale şi a cântat la logodna acestuia, fiind aplaudată, printre alţii, şi de prinţul Ali Khan şi de legendara lui soră, prinţesă Fawzia, prima soţie a şahului Persiei.

Are meritul de a fi contribuit la începuturile Şcolii de Operă din Noua Zeelandă, alături de regizorul Raymond Hawthorne şi de dirijorul şi profesorul Eliano Matteozzi Petralia.

Virginia Zeani a susţinut un turneu în Anglia în anul încoronării Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi a păstrat, pe toată durata carierei sale artistice, relaţii apropiate cu Principatul Monte Carlo şi cu Casa Regală a Egiptului.

În anul 2010, Virginia Zeani a fost declarată Profesoara anului, de către Revista „Cântăreţi clasici”, iar la 11 mai 2011, regele Mihai I i-a acordat Decorația Regală „Nihil Sine Deo”.

Ajunsă acum la vârsta de 93 de ani, soprana Virginia Zeani locuieşte în Florida, Statele Unite ale Americii.

Şi-a păstrat reputaţia în epoca marilor dive în arta lirică mondială – Callas, Tebaldi, Caballé, Birgit Nilsson -, impresionând prin vocea sa flexibilă, care îmbina fericit notele calde de piept cu supraacute pline de strălucire, cu o impecabilă frazare şi un joc actoricesc comparabil cu cel al unei artiste de teatru.

* * * * *

În perioada 31 mai – 9 iunie 2019, are loc, la Târgu Mureş, Reghin şi Cluj-Napoca, cea de-a III-a ediţie a Festivalului Internaţional de Operă “Virginia Zeani”, eveniment organizat de Asociaţia “Toghether on Top”, în parteneriat cu Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, Consiliul Judeţean Mureş şi Primăria din Târgu Mureş. Festivalul dedicat marii soprane şi-a câştigat prestigiul printre primele trei cele mai importante competiţii ale scenei lirice găzduite de România.

Cele trei oraşe vor găzdui evenimente de înaltă ţinută, concerte, spectacole pentru copii, evenimente speciale dedicate muzicilor tinere sau ateliere susţinute de importanţi profesionişti ai scenei lirice mondiale.

Printre invitaţii la ediţia din acest an a festivalului se află soprana Nelly Miricioiu, o incomparabilă actriţă cu voce de aur – aşa cum a numit-o critica internaţională -, strălucitoare la Covent Garden, Metropolitan Opera din New York sau Scala din Milano. Strălucitoarea artistă va susţine masterclass-uri, în perioada 3-6 iunie.

Tineri artişti din Iran, Australia, Coreea de Sud, Serbia sau Armenia concurează, în cadrul prestigiosului “L’Assoluta Virginia Zeani Royal Voice Competition”, pentru Marele Trofeu care, prin bunăvoinţa Casei Regale a României, poartă sigiliul Regelui Mihai I.

Concursul de canto L’Assoluta Virginia Zeani le oferă tinerilor artişti oportunitatea confruntării cu un juriu de calibru internaţional şi ocazia rară de a-şi şlefui interpretarea vocală sub îndrumarea unor mari artişti, ce conduc cursurile de măiestrie incluse în programul festivalului.

Alături de soprana Nelly Miricioiu, festivalul se bucură de prezenţa unor invitaţi cu prestigiu internaţional din Marea Britanie, Germania, Italia, Turcia sau Ungaria, printre care Peter Mario Katona – de mai bine de 20 de ani director de casting la The Royal Opera House Covent Garden -, sau Larisa Gergieva – director artistic al mai multor instituţii culturale din Finlanda, Rusia, Ucraina şi Republica Osetia de Nord-Alania. Printre invitaţii celei de-a III-a ediţii se numără consilierul artistic al Operei Naţionale Norvegiene, Pal Christian Moe, un profesionist cu o vastă experienţă de administrator artistic, director de casting pentru numeroase teatre de operă ale lumii, de la Opera Naţională din Paris şi Chicago sau cea din Munchen.

A confirmat prezenţa la Târgu Mureş şi Emese Soós, director al Departamentului de Administraţie Artistică din Budapesta. Emese Soós a făcut parte din echipa de organizare a unor importante festivaluri europene, de la Festivalul Haydn din Fertőd, la Zilele Muzicii Contemporane din Balatonföldvár. A condus vreme de zece ani Festivalului Evreiesc de Vară din Budapesta şi a coordonat departamentele de comunicare ale unor instituţii culturale de înaltă ţinută, cum ar fi Opera de Stat din Ungaria sau Teatrul Naţional din Miskolc.

În continuare vă prezentăm programul festivalului:

  • Vineri, 31 mai 2019 – ora 19:30 – Palatul Culturii Târgu Mureș – Deschiderea Festivalului Regal de Operă “Virginia Zeani” are loc cu concertul-eveniment care-i va reuni pe scenă pe doi dintre cei mai apreciați muzicieni ai lumii: violonistul român Leonard Furda, în prezent membru al Orchestrei de Cameră din Viena, și artista româno-britanică Nelly Miricioiu – una dintre sopranele de referință ale operei internaționale și, totodată, mentor al programelor de canto susținute de Covent Garden.
  • Sâmbătă, 1 iunie 2019, ora 19:30 – Teatrul Național Târgu Mureș – Ansamblul de Balet al Operei Maghiare din Cluj vine la Festivalul Regal de Operă Virginia Zeani cu spectacolul de balet, Coppelia de Leo Delibes care este dedicat în mod special copiilor. Coregrafia și regia spectacolului Coppélia sunt semnate de Rareș Arcadie Cîmpean.
  • Duminică, 2 iunie 2019, ora 20:00 – Palatul Culturii Târgu-Mureş – Finala Concursului L’Assoluta Virginia Zeani şi decernarea premiilor
  • Miercuri 5 iunie 2019, ora 17:00 – Casa Municipală de Cultură „Eugen Nicoară” din Reghin – „Italian Opera Concert” – Aplaudată, de-a lungul vremii, pe marile scene ale lumii, de la Metropolitan din New York sau Opera din Paris, pe scene din Strasbourg, Avignon, Masada sau Beijing, soprana Brigitta Kele va cânta alături de laureații edițiilor precedente ale concursului de canto “L’ assoluta Virginia Zeani” – mezzosoprana Antonia Cosmina Stancu, baritonul Alexandru Chiriac și tenorul Alin Stoica. Va fi prezentat un program de arii și ansambluri scrise și interpretate în mod exclusiv în limba italiană și dedicate doamnei Virginia Zeani.
  • Joi 6 iunie 2019, ora 19:00 – Opera Maghiară Cluj – „Nelly Miricioiu & New Voices of Opera” – Concertul extraordinar pe care soprana Nelly Miricioiu îl va susține, alături de noile voci ale operei mondiale – tineri artiști desemnați, în urma unei selecții de înalt nivel, de un juriu internațional de excelență.
  • Vineri 7 iunie 2019, ora 19:00, Palatul Culturii Târgu Mureș – „Cruel – The Rock Opera” – Opera rock „Cruel” îmbină stilurile muzicale de rock, clasic şi religioasă, dar şi interpretarea este o îmbinare a instrumentelor ale diferitelor stiluri. Pe lângă orga clasică, trupă rock şi cvartet de coarde, patru solişti vocali dau lucrării un sunet unic. Peste toate experienţele omeneşti triumfă puterea Creatorului, opera având un mesaj de mulţumire şi recunoştinţă faţă de acesta şi mesajul de a dori, a încerca şi a crede în propriile visuri. După premiera mondială de la Festivalul „Virginia Zeani”, lucrarea va fi cântată într-o serie de concerte în Anglia începând din 22 octombrie 2019, în renumitul teatru „Troxy”, de la Londra.
  • Sâmbătă 8 iunie 2019, ora 19:00 – Palatul Culturii – Târgu Mureș – „Italian Opera Concert” – Aplaudată, de-a lungul vremii, pe marile scene ale lumii, de la Metropolitan din New York sau Opera din Paris, pe scene din Strasbourg, Avignon, Masada sau Beijing, soprana Brigitta Kele va cânta alături de laureații edițiilor precedente ale concursului de canto “L’ assoluta Virginia Zeani” – mezzosoprana Antonia Cosmina Stancu, baritonul Alexandru Chiriac și tenorul Alin Stoica. Va fi prezentat un program de arii și ansambluri scrise și interpretate în mod exclusiv în limba italiană și dedicate doamnei Virginia Zeani.
  • Duminică, 9 iunie 2019, ora 19:00 – Teatrul Național Târgu Mureș – în încheierea festivalului are loc spectacolul „Tosca”, de G. Puccini – Cu „Tosca” (1900) Puccini urca noi trepte ale măiestriei componistice, dezvăluind capacitatea sa extraordinară de a surprinde şi contura muzical personaje complexe, caractere puternice, temperamentale, aflate în tabere opuse, ale căror fapte şi acţiuni declanşează pasiuni, gelozie, şantaj, ură şi sinucidere. O acţiune tipic veristă ce i-a oferit posibilitatea creării unei opere eroico-pasionale, de intensă vibraţie şi trăire emoţională. Mai mult decât în operele anterioare, în „Tosca” Puccini conturează distinct un personaj feminin proeminent, Tosca, înzestrat cu virtuţi morale superioare, cu calităţi excepţionale ce stârnesc admiraţia spectatorului de operă.

În distribuţie: Cavaradossi – Luciano Ganci (Italia), Tosca – Francesca Tiburzi (Italia), Scarpia – Kálmándy Mihály (Ungaria), Angelotti – Nagy Zoltán (Viena), Il Sagrestano – Köpeczi Sándor, Spoletta – Rigmányi István, Sciarrone – Naphegyi Béla, Un Pastore – Kis-Lukacs Bernadett, dirijor – Vladimir Lungu.

RAZVAN MOCEANU – RADOR