Aşa cum v-am informat planurile de restructurare a Academiei de Ştiinţe Ungare (MTA) afectează autonomia instituţiei. Pentru acest motiv, Academia a respins recent planul de reorganizare al Ministerului Inovaţiei şi Tehnologiei condus de Palkovics László. Cu toate acestea, guvernul intenţionează ca în luna septembrie, printr-o lege să elimine activitatea de cercetare din subordinea Academiei şi să o transfere altor instituţii diferite din subordinea Executivului. Împotriva acestei decizii mii de oameni au demonstrat ieri la Budapesta.
„Să nu lăsăm să piară şi libertatea ştiinţei” – cu acest îndemn Forumul Lucrătorilor Academiei (ADF) i-a chemat pe budapestani la protestul de ieri. În urma acestui apel mii de oameni au participat la protestul paşnic de duminică. Restructurarea Academiei este un subiect discutat aprins în spaţiul public de câteva luni. Opozanţii acestei decizii susţin că prin preconizata măsură Guvernul urmăreşte două scopuri: vrea să acapareze fondurile europene alocate pentru cercetarea ştiinţifică şi vrea să elimine vocile critice ale unor savanţi care dezaprobă măsurile economice ale Guvernului Orbán.
Demonstranţii s-au adunat în diferite puncte ale capitalei ungare şi au pornit în marş către sediul Facultăţii de Litere a Universităţii Eötvös Lóránd. Numărul lor a crescut chiar şi după ce – pentru o scurtă perioadă – a început ploaia. Lista vorbitorilor la demonstraţie a fost deschisă de Szilágyi Emese, membru fondator al ADF. Aceasta a atras atenţia că în Ungaria pas cu pas se pierde libertatea ştiinţei. Ea a fost urmată de profesorul Universităţii Corvinus din Budapesta, Dr. Deák Dániel, care a spus că nici Guvernul nu are o situaţie uşoară, pentru că toată Europa urmăreşte ce se întâmplă cu Academia Ungară. I-a îndemnat pe lucrătorii Academiei să fie uniţi, să se organizeze, pentru că arma lor cea mai eficientă este creativitatea.
Potrivit relatării de la eveniment a cotidianului Népszava, la demonstraţie au participat şi oameni care nu au legătură cu activitatea de cercetare, dar dezaprobă ceea ce ei numeau „atitudinea antiintelectuală a Guvernului Orbán”. O femeie a spus că a ieşit pe stradă pentru că fiul ei cu studii superioare nu a fost apreciat în ţară şi este obligat să muncească în Olanda, iar nepotul ei deja s-a născut acolo. Alţi vorbitori au reamintit că la începutul acestui an, ca urmare a politicii Guvernului în domeniul învăţământului superior, zeci de cadre didactice au fost concediate „din motive financiare”. Protestatarii și-au continuat marşul şi s-au oprit la sediul Universităţii Central Europene (CEU) care, în urma presiunilor Guvernului a fost obligată să să înceapă cursurile unor facultăţi la Viena. Aici cunoscutul actor şi rapper Molnár Áron „noÁr” s-a adresat mulţimii spunând că nu doar pentru Academie trebuie demonstrat, dar civilii trebuie să participe la demonstraţiile legate de schimbările climatice şi trebuie să rămână solidari cu familiile care sunt evacuate din locuinţele lor. Punctul final al demonstraţiei a fost la sediul Academiei, unde a vorbit preşedintele Institutului pentru Cercetarea Revoluţiei din 1956, Rainer M. János. Acesta a declarat că Guvernul doreşte comasarea acestei instituţii cu Institutul de Cercetări Istorice Veritas, care „echivalează cu desfiinţarea noastră ca institut”. Aici s-a citit scrisoarea preşedintelui Academiei de Ştiinţe Ungare, Lovász László în care acesta a mulţumit demonstranţilor că sunt solidari cu Academia şi a promis că va încerca din toată puterea ca MTA să rămâne ceea ce azi este încă: centrul cel mai important al ştiinţei credibile. Demonstraţia s-a încheiat cu intonarea unor cântece ironice la adresa ministrului Palkovics László şi premierului Orbán Viktor.
Analiştii politici sunt de părere că, deşi Guvernul Orbán de obicei este inflexibil la proteste, de data aceasta momentul politic este favorabil demonstranţilor. Calitatea de membru al partidul de guvernământ Fidesz este suspendată în Partidul Popular European (EPP), care şi după alegerile europarlamentare se pare că va rămâne cel mai puternic grup în Parlamentul European. A devenit evident faptul că populiştii de dreapta conduşi de vicepremierul italian Matteo Salvini nu pot oferi pentru Fidesz atâta influenţă şi protecţie ca EPP. Însă pentru ca Fidesz să poate fi reprimit în familia politică a partidelor conservatoare, trebuie să facă gesturi prin care câştigă încrederea celor din EPP. O primă dovadă a acestor eforturi este renunţarea la reorganizarea judecătorească adoptată deja prin lege, în urma căreia instanţele de contencios administrativ urmau să treacă în subordinea ministrului justiţiei.
Székely Ervin, Rador – 3 iunie