Blocul Partidelor Democrate, alianţa electorală a guvernului condus de Petru Groza, era format din Partidul Comunist, Partidul Social-Democrat, Frontul Plugarilor, Partidul Liberal-Tătărescu, Partidul Ţărănesc- Anton Alexandrescu şi Uniunea Patrioţilor · semnul electoral al BPD era „Soarele” · partidele democratice importante erau Naţional Liberal, Naţional Ţărănesc şi Partidul Social-Democrat Independent · guvernul a promulgat o nouă lege electorală care a extins dreptul la vot pentru toţi cetăţenii cu vârsta de peste 21 de ani şi pentru femei · campania electorală a fost neprincipială şi agresivă · din motive neexplicate, rezultatul alegerilor a fost anunţat cu 48 de ore întârziere · guvernul a anunţat că BPD are 79% din voturi, adică 378 de mandate în Parlament, dintr-un total de 414 · diplomaţii şi corespondenţii de presă occidentali au afirmat că rezultatelele alegerilor au fost falsificate.
Iată doi ilegalişti deveniţi în anii „democraţiei populare” activişti PCR, care vorbesc despre alegeri: Ion Paicu, despre Turnu Severin şi Ion Bică, despre satele din Gorj. Cel puţin până în 1971 când au fost înregistraţi la Radio Craiova şi-au păstrat discursurile lozincarde, cu formule-tip. Limbajul propagandistic şi felul în care privesc evenimentele din 1946 sunt perfect conservate în mintea lor, exact în forma în care erau în perioada stalinistă.
Ion Paicu
„Acolo unde chiaburii şi-a ascuns grânele… şi chiar în ajunul alegerilor din ’46 am dat sute de vagoane de grâu în Moldova, luate de la chiaburi şi nu ne-am temut că în alegerile din ’46 nu vom avea majoritate de voturi, cum preconizau elementele strecurate [prin partide], elementele burgheze, mic-burgheze, strecurate în rândurile Partidului Naţional Ţărănesc, ramura Anton Alexandrescu, a Frontului Plugarilor, a liberalilor. Şi am luat grâul, am arestat, tovarăşi, mulţi oameni şi i-am adus de la Obârşia de Câmp, i-am adus de la Cujmir, de la Gârla Mare, de la Bălăciţa, i-am adus pe speculanţi în lanţuri, la Turnu Severin. Nu ne era teamă! Da’ făceam asta pentru că trebuia acest lucru făcut. Trebuia făcut! Şi acest lucru nu ne-a ştirbit cu nimic din victoria care am avut-o în alegeri în ’46, la 19 noiembrie. […] În aceste lupte partidul nostru s-a întărit, tovarăşi, s-a întărit mult şi a căpătat nu numai o… cum să spun?!… forţă… a lui… în sine, dar a căpătat încredere, încredere în conducerea Partidului Comunist… în conducerea Partidului Comunist. […] Şi-n mase [populare], tovarăşi… Fără mase nu puteam să facem nimic!”
Ion Bică
„Alegerile din 1946 m-au găsit ca răspunzând – stabilit de către conducerea de partid a judeţului – de fosta plasă Bibeşti. […] Aveam aci să ne confruntăm cu doi dintre fruntaşii partidelor istorice din judeţul Gorj… unul din comuna Andreeşti-Frasin şi altul din comuna Bărbăteşti. Fruntaşi politici, capi de listă ai partidelor istorice în judeţul Gorj. N-a fost uşor ca-n această plasă să se desfăşoare alegerile, fără a se ajunge la victime omeneşti şi să se desfăşoare în aşa fel încât să se obţină victoria! Deşi satele din această plasă erau sub influenţa puternică a celor doi moşieri [totuşi] şi-n această plasă de care am răspuns atuncea s-a putut asigura victoria deplină a alegerilor în favoarea candidaţilor Blocului Partidelor Democratice. După alegeri, cunoaştem că a urmat în continuare în ţară acţiuni organizate de Partidul Comunist Român la care au participat masele din Gorj, sub conducerea partidului, a organizaţiei judeţene de partid…”