Criza petrolierelor din Golful Persic se adânceşte, odată cu sechestrarea de către Teheran a unui vas de transport britanic. Începută în urmă cu câteva luni cu o serie de atacuri şi sabotaje asupra unor vase din zonă, criza petrolierelor s-a agravat după ce Riadul a reţinut o navă de transport a Iranului, care la rândul său a sechestrat un vas britanic ce transporta petrol prin Strâmtoarea Ormuz, scrie Habertürk din Turcia. Administraţia de la Teheran, care între timp a anunţat că propriul petrolier reţinut de Riad a fost eliberat, a motivat că a oprit petrolierul britanic pe motiv că „a încălcat codul maritim internaţional”. „Relaţiile dintre Marea Britanie şi Iran au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii zeci de ani din cauza tensiunilor pe tema petrolierelor şi a acuzaţiilor reciproce”, comentează The Independent. „În acelaşi timp, tensiunile în regiune sunt alimentate de decizia Administraţiei Trump de a trimite din nou trupe în Arabia Saudită, dar şi de creşterea tempoului acuzaţiilor şi ameninţărilor reciproce între Washington şi Teheran”, mai notează publicaţia britanică. În plus, scrie Courrier International din Franţa, criza petrolierelor este adâncită şi de criza dronelor, preşedintele american anunţând că SUA au doborât o dronă iraniană care se apropia prea mult de o navă americană. Informația a fost dezminţită de Teheran, care la rândul său anunţase recent că a doborât o dronă americană care ar fi intrat în spaţiul aerian iranian.
Pe lângă această criză diplomatică pe care o are de gestionat în zona Golfului Persic, Marea Britanie trebuie să îşi rezolve cât mai curând propriile probleme politice interne, legate de Brexit şi de apropierea momentului în care va fi ales noul premier. Doi miniştri ai actualului cabinet, cel al Finanţelor şi cel al Justiţiei, au declarat că îşi vor da demisia miercuri, zi în care este ales noul premier, dacă Boris Johnson va fi ales să îi urmeze Theresey May în Downing Street. Ambii miniştri spun că nu pot face parte dintr-un cabinet condus de un premier care acceptă varianta unei ieşiri fără acord a Marii Britanii din Uniunea Europeană, scrie presa internațională. Euronews comentează că probabil Philip Hammond ar fi fost oricum demis după o eventuală confirmare a lui Boris Johnson în funcţia de premier, pentru că acesta a pus una dintre condiţii pentru viitorii membri ai noului cabinet, ca aceştia să fie dispuşi să accepte şi o posibilă ieşire fără acord. Iar ministrul Justiţiei, David Gauke, a afirmat că „nu poate servi sub Boris Johnson în timp ce acesta urmăreşte un Brexit fără acord, care va aduce o umilire naţională”, scrie The Times.
Tot din actualitatea politică europeană, presa reţine informaţii referitoare la demisia neaşteptată a premierului din provincia Kosovo, citat ca suspect de crime de război la un tribunal special al ONU, din Haga. Fost combatant din cadrul gherilei kosovare UCK, Ramush Haradinaj a anunţat că doreşte să compară în faţa tribunalului ca simplu cetăţean, nu ca premier, scrie Euronews. Iar Bloomberg comentează că „Decizia neaşteptată a lui Haradinaj va declanşa alegeri anticipate în Kosovo, care se luptă să obţină o recunoaştere internaţională atât de necesară pentru a-i debloca viitorul”.
Noi date apar referitor la candidatura Laurei Codruţa Kövesi la funcţia de procuror-șef european. După o poziţie iniţial împotriva acestei susţineri, Bulgaria a anunţat prin vocea premierului că o sprijină pe fosta şefă DNA la conducerea parchetului european, scrie Novinite, citând biroul de presă al Guvernului de la Sofia. „La primul vot pe tema candidaturii ei, ambasadorul bulgar la Uniunea Europeană s-a împotrivit, însă acum Sofia are o clară schimbare de dispoziţie, după modificările conducerii de la Bruxelles”. „Biroul Procurorului European va funcţiona pe teritoriul a 22 de state membre ale UE care au susținut ideea creării acestui organism”, aminteşte Novinite. Iar Radio France Internationale precizează că preşedintele Franţei i-a transmis omologului român „că va retrage candidatura domnului Jean-François Bohnert şi că o va susţine pe doamna Laura Codruţa Kövesi la conducerea Parchetului European”. „Magistrat român simbol al luptei anticorupţie, Laura Codruta Kövesi rămâne singurul candidat pentru a deveni primul procuror european antifraudă”, notează La Libre Belgique./fmatei/atataru
Florin Matei