Emilian Apostolescu, magistrat, era în primul an de după război judecător la Băbeni, judeţul Vâlcea. În noiembrie 1946 a devenit procuror cu delegaţie în Râmnicu Vâlcea. A trebuit să lucreze cu şeful Siguranţei din oraş, Nicolae Filip, un fost chelner ridicat de noul regim. Asemeni multor magistraţi şcoliţi înainte de război, Emilian Apostolescu era împotriva comuniştilor, dar în virtutea funcţiei pe care o avea a fost preşedinte de secţie, cu atribuţia de a închide listele de vot. După alegeri avea să fie destituit, iar mai târziu arestat pentru „politică antisovietică”.
„În calitate de judecător, trebuia… dacă eram preşedinte de secţie, trebuia să închei situaţia alegerilor aşa cum dorea regimul atunci, însă majoritatea au refuzat… şi alţi judecători au refuzat să facă lucrul ăsta. Şi rezultatele [voturilor] s-au colectat aicea la Prefectură şi de la Prefectură le-au trimis la Bucureşti, rezultatele, şi acolo le-au făcut cum au vrut ei!
Modificările s-au făcut la nivel central?
La nivel de Prefectură şi la nivel central. Acolo s-au făcut modificările şi au fost declaraţi învingători atunci Blocul Partidelor Democratice…
Deci, până la să ajungă la Prefectură s-au dat rezultatele oarecum corect?
Oarecum… Mai mult sau mai puţin corecte! Au fost unii care… Aicea, la 11 Iunie, a fost unul, un delegat, un colonel de rezervă, aşa ceva şi ăla le-a dat cum au cerut ceilalţi participanţi, [de la] Blocul Partidelor Democratice. Ei, s-a făcut modificări şi în cadrul secţiilor şi în cadrul Prefecturii şi per total, pe ţară s-a făcut la Bucureşti. S-a dat rezultatul cum le-a convenit lor! Imensa majoritate a celor care au votat, au votat cu ţărăniştii…
Eu, la câteva zile după alegeri, eram încă procuror aici când au venit la mine nişte [oameni], au fost aduşi de jandarmi, nişte cetăţeni arestaţi că <au împiedicat votarea>. Ce s-a întâmplat în realitate? Aici, într-o comună, aproape de Drăgăşani, constituirea Biroului secţiei de votare s-a făcut înainte de ora legală, înainte de ora şase dimineaţa de către delegaţii partidului… Blocul Partidelor Democratice… Şi atunci ăia nu s-a mai prezentat. Era o coloană mare de ţărani, toţi care erau ţărănişti au zis: <Dom’le, au aranjat ei urna cum au vrut ei… Nu mai votăm!> Şi atuncea, patru sau cinci inşi, de bună voie au primit cărţile de alegător pe care le-au dat oamenii. Ăia au zis: <Nu mai votăm şi plecăm!> şi [cei patru-cinci ţărănişti] au colectat, aşa, câteva sute de cărţi de vot. Ăştia câţiva care au adunat cărţile au fost arestaţi şi au fost aduşi aici la Parchet.
În ziua aceea eu eram de serviciu şi… am citit acolo procesul verbal al şefului de post şi… <Păi nu se încadrează în prevederile telegramei trimise de Teohari Georgescu, ministrul de Interne, unde spunea că se dispune arestarea în caz de atacuri de localuri de vot, ingerinţe… nu ştiu ce şi alte cazuri de violenţă…> Nu era nimic! I-am pus în libertate. După ce i-am pus în libertate, s-a sesizat prefectul. Prefectul era un preot, preotul Cumpănaşu…
…şi era comunist…
Era comunist! Era prefect comunist, am avut… la noi, la Vâlcea, pe preotul Cumpănaşu şi la Dolj pe Pătrăşcoiu. Şi atunci… pe aceşti câţiva care au fost aduşi la câteva zile după alegeri, eu i-am pus în libertate. S-a sesizat prefectul, a dat ordin primarul, a dat ordin… ca să fie din nou arestaţi. I-au arestat din nou şi pe urmă tribunalul trebuia să confirme, a confirmat aceste arestări, mandatul de arestare a mers la Curtea de Apel din Craiova şi acolo peste două-trei săptămâni, după ce au stat trei săptămâni, au fost eliberaţi. Deci punctul meu de vedere a fost [corect]… Eu însă am primit din partea domnului Lucreţiu Pătrăşcanu acest ordin şi am fost destituit, am fost destituit din funcţie.”
[Interviu de Silvia Iliescu, 2003]