În Statele Unite, preşedintele Donald Trump a cerut ca drapelele arborate în clădirile oficiale să fie coborâte în bernă până joi, după cele două atacuri armate petrecute în cursul weekend-ului trecut. 29 de oameni au murit, iar alte zeci de persoane au fost rănite. Mihaela Mihai reface filmul evenimentelor din Statele Unite:
Reporter: A fost mai întâi atacul armat din statul american Texas. Cel puțin 20 de persoane au fost ucise și 26 rănite într-un centru comercial din El Paso, oraș aflat la granița cu Mexicul. Atacatorul, un bărbat alb de 21 de ani, a fost reținut de forțele de ordine, iar procurorii au anunțat că vor cere pedeapsa cu moartea. Presa americană scrie că, în momentul atacului, în centrul comercial se aflau nu mai puțin de 3.000 de oameni. La rândul său BBC citează poliția americană și relatează că trăgătorul ar fi postat pe o pagină de internet folosită de extremiști un manifest de patru pagini în care afirmă că atacul reprezintă un răspuns la ceea ce a numit ‘invazia hispanică a Texasului’. Se crede de altfel că ar fi vorba de o motivație rasistă în spatele atacului.
13 ore mai târziu are loc un al doilea incident armat, în orașul Dayton din Ohio. Mor 9 oameni împușcați în mai puțin de un minut, iar alții 27 sunt răniți. Forțele de ordine intervin extrem de rapid și îl ucid pe atacator. Ar fi vorba tot de un bărbat alb, de 24 de ani, după cum a anunțat poliția, care mai spune că printre cei care și-au pierdut viața se numără și sora atacatorului. Este readusă astfel în atenție problema regimului armelor de foc în SUA. Apare însă și o nouă controversă, cea a naționalismului alb. Democrații americani înscriși în cursa internă pentru desemnarea unui candidat în alegerile prezidențiale de anul viitor din SUA l-au criticat dur pe actualul lider de la Casa Albă, Donald Trump, afirmând că, prin retorica sa, alimentează acest curent./amirea/sdm2
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 5 august