Presa internaţională acordă largi spaţii summitului G7 de la Biarritz, ale cărui teme au fost pe cât de diverse, pe atât de controversate. LE MONDE salută, în editorialul de pe prima pagină, îndrăzneala liderului francez, care a însuflețit summitul de la Biarritz cu fermitate şi siguranţă de sine. „Ce a obținut preşedintele Macron prin această frenezie diplomatică? G7, care se anunța în cel mai rău caz o catastrofă, în cel mai bun caz o cheltuială inutilă, s-a transformat într-o reuniune în care liderii lumii au putut dialoga fără ciocniri, inclusiv despre numeroasele teme asupra cărora există divergenţe”. Tot despre îndrăzneala liderului de la Elysee scrie şi LE FIGARO, care titrează: „Emmanuel Macron a impus Iranul pe agenda G7”. „Să te implici în dosarul nuclear iranian este egal cu a înainta pe o punte îngustă deasupra unei prăpăstii de foc. Un pas greșit și totul arde. Macron a înscenat o lovitură de teatru la Biarritz, unde șeful diplomației iraniene și-a făcut o apariție surpriză pentru a discuta cu omologul său francez, Jean-Yves Le Drian. Președintele francez nu numai că a evitat ruptura pe tema Iranului, dar a şi făcut posibilă o deblocare a situației”, scrie Le Figaro, reamintind că Emmanuel Macron, care ar vrea să facă din Franța o “putere mediatoare”, își înmulțește de mai multe luni eforturile de a facilita un compromis între Statele Unite și Iran și de a evita o inflamare a regiunii.
Dacă la Biarritz, Macron a fost văzut ca un învingător, pe celălalt mal al Atlanticului, observatorii remarcă singurătatea şi nesiguranţa lui Donald Trump în mijlocul liderilor G7. WASHINGTON POST notează că preşedintele Trump este obişnuit să se ducă la întâlnirile cu liderii lumii şi să se impună, fie şi numai ca să îi enerveze şi să atragă atenţia asupra sa. Dar neobişnuita demonstraţie de forţă din partea preşedintelui francez, în special în dosarul iranian, l-a prins cu garda jos pe liderul american, iar consensul creat în jurul lui Macron nu a făcut decât să demonstreze cât de izolate sunt Statele Unite.
Așa cum era de așteptat, Donald Trump și Boris Johnson au afișat o mare complicitate la summitul G7, președintele american manifestându-şi susţinerea pentru premierul britanic – scrie LA LIBRE BELGIQUE. „Este omul potrivit pentru a duce la capăt Brexitul, o spun de mult timp“, sunt cuvintele şefului administraţiei americane, care i-a promis lui Boris Johnson “un foarte mare acord comercial, repede, mai mare decât a avut vreodată”, şi asta în situația în care Londra caută o soluție de înlocuire a Europei, până în acest moment pricipalul său partener comercial” – notează publicaţia bruxelleză. UE este “o ghiulea la piciorul” Regatului Unit, a mai lansat şeful administraţiei americane, sub nasul omologilor europeni, ceea ce a determinat FINANCIAL TIMES să constate: „Marea Britanie devine piesa de şah geopolitic a lui Trump”. Pentru publicaţia londoneză, relaţia americano-britanică creează un risc grav şi iminent pentru UE, deoarece Londra a fost aleasă de guvernul SUA drept cel mai nou câmp de bătălie prin care urmăreşte atingerea obiectivelor gemene de a submina UE şi de a-şi provoca rivalul, China. Societatea britanică este atât de profund divizată – politic, social, geografic şi pe generaţii – încât este incapabilă să reacţioneze. Regatul Unit a devenit o simplă tablă de şah, o jucărie în mâinile unei forţe cu mult mai mari decât cea a locuitorilor lui: interesele geopolitice ale administraţiei Trump, conchide Financial Times.
Deoarece unul din subiectele de dezbatere ale reuniunii de la Biarritz a fost şi posibila revenire a Rusiei în acest club, nu putea lipsi reacţia presei de la Moscova. Sub titlul „Revenirea la formatul G8 nu reprezintă pentru Rusia un scop în sine”, Kommersant publică o analiză a situaţiei de facto, în care revenirea la formatul G8 este posibilă doar în condiţiile unui consens al tuturor ţărilor participante în această privinţă. Partea rusă „nu a refuzat niciun fel de format de dialog”, însă nu are de gând să impună nimănui „participarea sa” într-un club politic. Kommersant citează şi recenta declaraţie a ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, care a declarat că Rusia „nu intenţionează să se adreseze liderilor ţărilor G7 cu rugămintea de a reveni la formatul G8”. „Nu am făcut niciun fel de astfel de cereri şi nu intenţionăm s-o facem nici de acum încolo” – a declarat şeful diplomaţiei ruse.
Restabilirea formatului G8 a fost propusă de preşedintele SUA, Donald Trump. Iniţial, ideea a fost sprijinită de Franţa, însă Marea Britanie, Germania şi Canada s-au pronunţat împotrivă. Totuşi, reaminteşte Kommersant, la finalul summitului G7 din Franţa, liderii Grupului au recunoscut necesitatea consolidării cooperării cu Rusia, dar şi-au exprimat convingerea că este prea devreme pentru restabilirea formatului G8. În loc de concluzie, publicaţia moscovită menţionează faptul că Donald Trump a admis posibilitatea invitării preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, în calitate de oaspete la viitorul summit G7 din 2020, care va avea loc în Statele Unite.
(R. L., Agenţia de presă RADOR)