Guvernul britanic a transmis miercuri la Bruxelles propunerile privind condiţiile încetării calităţii de membru al Uniunii Europene a Regatului Unit. Prin acest document executivul din Marea Britanie doreşte să modifice acordul Brexit semnat anul trecut de Uniunea Europeană și guvernul britanic condus de Theresa May. După cum este cunoscut, acest acord a fost respins de trei ori de camera inferioară a parlamentului britanic. Deocamdată guvernul nu a dat publicităţii conţinutul propunerilor.
Potrivit comunicării date de Downing Street în noaptea zilei de marţi, guvernul britanic nu vede decât două posibilităţi: începerea negocierilor pe marginea unui nou acord, sau plecarea din UE fără acord – informează The Guardian. Purtătorul de cuvânt al guvernului britanic a declarat că în cazul în care Uniunea Europeană nu va accepta propunerile Marii Britanii, atunci până la data prevăzută pentru Brexit, 31 octombrie, executivul nu va mai face noi propuneri şi nu doreşte să se mai ocupe nici de prorogarea ieşirii din UE. Acest enunţ este greu de interpretat în condiţiile în care parlamentul britanic a adoptat luna trecută o lege – cu sprijinul unei părţi a Partidului Conservator – potrivit căreia, dacă până la data de 19 octombrie parlamentul nu va adopta un acord privind Brexit-ul şi nici nu autorizează guvernul pentru un Brexit fără acord, atunci prim-ministrul este obligat să solicite Uniunii Europene amânarea ieşirii pentru o perioadă de încă trei luni. În legătură cu respectarea prevederilor acestei legi, premierul britanic, Boris Johnson, a dat declaraţii contradictorii. De cele mai multe ori a susţinut că în niciun caz nu va solicita amânarea Brexit-ului, însă – potrivit The Guardian – în discuţii private cu miniştrii săi a spus că legea trebuie respectată. Purtătorul de cuvânt al guvernului britanic, în cadrul unui interviu televizat, a afirmat că juriştii vor analiza legea pentru a determina exact ce obligaţii prevede aceasta pentru prim-ministru, sugerând că ar exista o interpretare a textului de lege, potrivit căreia solicitarea de amânare nu ar fi obligatorie pentru premier.
Marţi seara însă, acelaşi oficial a lăsat să se înţeleagă că Uniunea Europeană nu trebuie să se conformeze legii sus-menţionate. Purtătorul de cuvânt a declarat că UE lucrează după propriile sale legi, şi negociează doar cu guvernele statelor membre, nu şi cu parlamentele acestora. În acest context, acesta a subliniat că guvernul condus de Boris Johnson nu va discuta cu UE despre amânarea Brexit-ului.
Premierul Boris Johnson a vorbit miercuri la congresul anual al Partidului Conservator organizat la Manchester, ocazie cu care – potrivit transmisiunii directe pe site-ul The Guardian – printre altele a afirmat că la trei ani şi jumătate după referendumul privind Brexit-ul, oamenii încep să simtă că sunt luaţi drept proşti şi au simţământul că „anumite forţe” nu doresc niciun fel de Brexit. Dacă această suspiciune se va confirma, aceasta va avea consecinţe grave în ceea ce priveşte încrederea în democraţie.
Demersul guvernului britanic are şanse minime, după ce preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a afirmat recent foarte clar că nu sunt şanse pentru renegocierea acordului privind Brexit-ul. Acesta a adăugat că se poate schimba clauza prin care s-ar evita reintroducerea controlului fizic la graniţa dintre Irlanda şi Irlanda de Nord (backstop) cu o altă condiție, dar orice alternativă trebuie să garanteze realizarea în întregime a scopului pentru care această prevedere a fost creată. Preşedintele Comisiei Europene a explicat că dacă la data de 31 octombrie Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană fără acord, atunci controlul la graniţa dintre Irlanda şi Irlanda de Nord se va reintroduce imediat, pentru că interesele pieţei unice a Uniunii Europene trebuie protejate. Potrivit lui Juncker pentru această consecinţă nu UE este responsabilă, ci decizia britanică privind Brexit-ul.
Toate aceste enunţuri nu pot fi considerate noutăţi. După cum este cunoscut, aceasta este poziţia oficială şi consecvent susţinută de Bruxelles. Tocmai inflexibilitatea Uniunii Europene în chestiunea backstop-ului a dus la căderea guvernului condus de Theresa May. Opinia publică britanică a aşteptat din partea lui Boris Johnson să reprezinte interesele Marii Britanii mai eficient în faţa Uniunii Europene şi să obţină eliminarea din textul acordului clauza backstop. Interviul acordat de Juncker însă a arătat că UE nu şi-a modificat poziţia, chiar dacă Boris Johnson susţine că va renegocia acordul încheiat anul trecut de Theresa May. Data de 31 octombrie însă se apropie şi poziţiile dintre Regatul Unit şi Uniunea Europeană nu s-au apropiat. În această situaţie, cu trecerea fiecărei zile creşte posibilitatea ieşirii Marii Britanii din UE fără acord, acțiune care va avea consecinţe deosebit de grave, aşa cum rezultă chiar dintr-un studiu guvernamental.
Székely Ervin, Rador