Îndrăznește să-ți recapeți feminitatea după cancerul la sân!
- Luni, 14 octombrie, Muzeul Satului ”Dimitrie Gusti”
9.000 de românce sunt diagnosticate anual cu cancer la sân, însă doar 2% ajung să își recapete feminitatea cu ajutorul reconstrucției mamare, unul dintre motive fiind lipsa de informare asupra acestei teme.
În preambulul Zilei Internaționale a Reconstrucției Mamare, marcată anual pe data de 16 octombrie, pacientele cu cancer la sân care au trecut printr-o intervenție de reconstrucție mamară, dar și medicii (chirurgi generalisti, chirurgi plasticieni, psihoterapeuți) care le-au ajutat, vor sta de vorbă cu femeile care vor să afle mai multe despre pașii de urmat pentru a beneficia de o reconstrucție mamară, ce presupune aceasta și toate detaliile esențiale pentru a-și reîntregii trupul devastat de cancerul la sân. Evenimentul va avea loc pe data de 14 octombrie, începând cu orele 14.00, la Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” (Șos. Kiseleff nr. 28- 30, București), reprezentând un efort comun de conștientizare a importanței recâștigării feminității prin reconstrucție la standarde internaționale, cu ajutorul unei comisi multidisciplinare.
Intrarea la eveniment este liberă.
”În momentul în care am aflat că am această boală și că va trebui să renunț la o parte din corpul meu, am decis să apelez la reconstrucția mamară. Chiar medicul oncolog m-a informat despre această opțiune, însă, din păcate, acest lucru nu se întâmplă întotdeauna. După ce am efectuat interevenția de reconstrucție mamară, am constata că multe femei aflate în situația mea nu știu că acest lucru se poate face, ori unde se poate face, cât costă, care sunt etapele… De aceea am decis să stau de vorbă cu cât mai multe femei, iar luni, pe 14 octombrie, voi fi alături de medici pentru a-mi împărtăși experiența cu alte femei afectate de cancerul la sân”, spune Mihaela, una dintre învingătoarele cancerului la sân.
Alături de ea vor sta dr. Ina Petrescu (medic primar Chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, doctor în științe medicale, Coordonator Centru Integrat pentru Reconstructa Mamara SUUB), psihoterapeut Mirela Zivari, dr. Adriana Nica (medic primar ATI și manager Spitalul Universitar de Urgență București), dr. George Pariza (medic primar chirurgie generală cu specializare în chirurgie oncologică), dr. Sebastian Grădinari (medic primar chirurgie generală), Victoria Asanache – Navigator Medical, conf. dr. Paulina Popiu, manager Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”.
”Din păcate, multe femei se confruntă cu o multitudine de probleme în momentul diagnosticării cu un cancer la sân. Unora nu le sunt prezentate opțiunile după mastectomie, nu știu că pot face reconstrucția mamară sau, dacă știu, au senzația că se poate face numai în privat, iar aspectul financiar poate fi un factor demoralizator. Să nu mai vorbim de temerile pe care le au cu privire la recidivă, deși reconstrucția mamară nu are nicio influență asupra revenirii cancerului și prea puțini le oferă informațiile asupra acestui fapt. Acesta este motivul pentru care ne întâlnim luni: vrem să ajutăm femeile să își recapete feminitatea. Vrem să le oferim cât mai multe informații despre această procedură, unde se poate face și ce presupune, care sunt pașii, etc. Avem alături de noi psihoterapeuți, deoarece recuperarea psihologică este un pas important în lupta împotriva cancerului la sân și navigatori de pacienți care sunt capabili să îi ajute să ajungă acolo unde trebuie, când trebuie în acest sistem medical complex. Medicii vor vorbi despre această afecțiune deoarece chiar din momentul deciziei de a face mastectomia, o femeie poate beneficia de reconstrucție în același timp operator. Ea va elimina șocul lipsei sânului, o a doua anestezie generală, două perioade dificile de recuperare (a doua fiind pentru reconstrucție), de aici necesitatea soluționării cazurilor multidisciplinar. Desigur fiecare caz în parte e diferit, dar ne putem alinia standardelor internaționale fără doar și poate. ”, explică dr. Ina Petrescu.