Pe 12 octombrie, de la ora 19:00, violonista Ioana Cristina Goicea urmează să susțină un recital la Sala Radio, în cadrul proiectului Moștenitorii României muzicale, organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera. Este prima apariție pe o scenă bucureșteană a acestei violoniste considerate una dintre stelele noii generații de violoniști, la nivel internațional, după reușita ei, din mai 2019, de la concursul Regina Elisabetha de la Bruxelles. Această competiție este cunoscută drept cea mai grea din lume pentru violoniști. De asemenea, este o ocazie rară de a asculta un recital susținut de Ioana Cristina Goicea, și de a aprecia pe parcursul a 60 minute, talentul și virtuozitatea acestei violoniste, printre cele mai bune din lume.
Alături de partenerul său de recital, pianistul Andrei Banciu, Ioana Cristina Goicea propune în cadrul recitalului din 12 octombrie, de la ora 19:00, lucrări de Piotr Ilici Ceaikovski, Maurice Ravel și Camille Saint-Saëns, un program muzical ce reunește virtuozitatea și lirismul. Recitalul este prezentat de Andreea Chiselev, realizator Radio România Muzical.
La finalul recitalului, este programată și lansarea albumului Romantic exuberance, semnat de Ioana Cristina Goicea și Andrei Banciu, apărut în septembrie 2019 la casa germană Genuin. Realizarea acestui disc este parte a premiului primit în 2018, la Bonn, de Ioana Cristina Goicea la concursul Deutscher Musikwettbewerb. Un album cu muzică romantică târzie, admirabil interpretată, pe care se regăsesc lucrări de Richard Strauss și Erich Wolfgang Korngold, alături de o sonată a compozitorului român Stan Golestan, pentru prima dată înregistrată pe disc: Sonata în Mi bemol major pentru vioară și pian.
Este o ocazie de a obține autografe din partea artiștilor pe acest album care poate fi achiziționat de la standul Librăriilor Humanitas din foaierul Sălii Radio.
Ioana Cristina Goicea (26 ani) este absolventă a Universității de muzică din Hanovra. Presa internațională o numește „o nouă stea în ascensiune pe firmamentul violonisticii mondiale”. Premii foarte importante jalonează cariera deja impresionantă a violonistei române: premiul I în 2017 la concursul Michael Hill din Noua Zeelandă, premiul I la concursul de la Bonn, premiul al V-lea la reputatul concurs de la Indianapolis, premiul al VI-lea în 2019 la concursul Regina Elisabetha de la Bruxelles.
A concertat în calitate de solistă pe importante scene internaționale din Europa, America, Australia, alături de orchestre reputate. În egală măsură, este interesată și de repertoriul dedicat muzicii de cameră, pe care-l abordează alături de pianistul Andrei Banciu. Cei doi au participat în 2015 la o importantă competiție de profil din Italia, unde au obținut premiul al doilea.
Andrei Banciu (34 ani) este originar din Timișoara; absolvent al Universității de arte din Berlin, desfășoară o interesantă carieră pe trei planuri: de pianist concertist, de interpret specializat în muzică de cameră și de profesor la importante universități de muzică din Germania. Este fondator al trio-ului Jacques Thibaud. A apărut pe scene dintre cele mai importante, atât în calitate de solist, cât și de membru în ansambluri de cameră.
Proiectul Moștenitorii României muzicale organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera își propune să-i aducă pe una dintre cele mai prestigioase scene din România, cea a Sălii Radio, pe tinerii și excepționalii muzicieni ai României, artiști care desfășoară o importantă activitate în străinătate, dar pe care publicul românesc are șansa de a-i asculta prea rar. Recitalurile din acest proiect se adresează unui public larg, cu un repertoriu accesibil și cu o durată de o oră, fără pauză.
De mai bine de 110 ani, Rotary, cu cei peste 1,2 milioane de membrii profeșioniști din toate vocațiile, este o rețea globală de lideri care acționează pentru a contribui la comunitățile din întreaga lume și a inspira oamenii de pretutindeni pentru o societate sustenabilă. Rotary Club Pipera asigură sustenabilitatea financiară a proiectului și promovează activ concertele, ca o expresie a preocupării de a servi comunitatea pe latura culturală, educațională și inspirațională. Toate fondurile strânse de Rotary Club Pipera pentru acest proiect servesc exclusiv pentru achitarea onorariului artiștilor și a unei părți din costurile de promovare a recitalurilor. Publicul se poate implica activ în susținerea proiectului, prin donații în contul Rotary Club Pipera. Amănunte despre posibilitățile active de implicare pot fi accesate pe contul facebook/rotaryclubpipera/
Precedentele evenimente organizate în cadrul proiectului “Moștenitorii României muzicale” s-au bucurat de un remarcabil succes de public și de critică. Protagoniști au fost pianiștii Florian Mitrea (16 octombrie 2018), Adela Liculescu (17 octombrie 2018), Mara Dobrescu (18 octombrie 2018), violoncelistul Andrei Ioniță, acompaniat de pianista Naoko Sonoda (15 aprilie 2019) și pianista Axia Marinescu (6 iunie 2019).
Următoarele evenimente din cadrul proiectului Moștenitorii României muzicale vor avea loc la Sala Radio pe 3 noiembrie – Romanian Chamber Orchestra, concertmaestru Alexandru Tomescu, dirijor Cristian Măcelaru și pe 14 noiembrie 2019, cu pianista Sînziana Mircea în prim plan.
Biletele pentru recitalul din 12 octombrie sunt disponibile în rețeaua www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro și la casa de bilete a Sălii Radio din str. General Berthelot nr. 60-64. Abonamentele pentru stagiunea muzicală de la Sala Radio nu sunt valabile.
Parteneri media: Radio România Actualități, Radio România Cultural, Rador, TVR, Agerpres, Adevărul, Dilema veche, Historia, revista Cariere, Observator cultural, Zeppelin, Psychologies, Tv Mania, Avantaje, liternet.ro.
Cu sprijinul Hotel Epoque.
RADOR (9 octombrie 2019)