Marea Britanie se pregăteşte de organizarea, în decembrie, a alegerilor anticipate, după ce propunerea premierului Boris Johnson a obţinut, astăzi, în a doua lectură, aprobarea parlamentului. Este prima oară, în ultima sută de ani, când Marea Britanie organizează alegeri atât de aproape de Crăciun, iar măsura este de aşteptat să irite electoratul deja obosit de bătălia politică dusă în jurul Brexitului, după cum explică de la Londra Dan Vasiliu:
Reporter: Ieri, parlamentul a respins ideea alegerilor anticipate, astăzi, a acceptat-o. Ce s-a schimbat în aceste 24 de ore? Numărul de voturi necesar pentru declanaşrea scrutinului. Dacă aseară era nevoie de votul a două treimi dintre deputaţi, legea iniţiată astăzi de guvern avea nevoie doar de o majoritate simplă.
Boris Johnson: Opoziţia vrea să prelungească la nesfârşit acest proces până pe 12 din luna niciodată şi când 12 niciodată soseşte, vor apela din nou la una dintre complicatele lor proceduri parlamentare pentru a adopta o nouă amânare – i-a acuzat premierul Boris Johnson pe deputaţii opoziţiei.
Reporter: Doar că de această dată, parlamentarii de pe băncile opuse i-au dat satisfacţie prim-ministrului şi au acceptat provocarea alegerilor.
Jeremy Corbyn: Partidul Laburist susţine algerile generale, pentru că vrem să scăpăm de acest guvern conservator nesăbuit şi distructiv, un guvern care a împins mai mulţi copii, mai mulţi pensionari şi mai mulţi salariaţi către sărăcie – a declarat liderul laburist Jeremy Corbyn.
Reporter: El fusese ieri principalul opozant al alegerilor, invocând faptul că Brexitul fără acord nu a fost încă scos din calcul. Astăzi, însă, cu liberal-democraţii şi naţionaliştii scoţieni dispuşi să voteze pentru scrutin risca să rămână izolat în Camera Comunelor şi a acţionat în consecinţă. Liderul deputaţilor scoţieni, Jen Blackfor, a declarat că partidul din care face parte nu va accepta ca Brexitul să aibă loc în ciuda dorinţei locuitorilor din Scoţia.
Jen Blackfor: Salut oportunitatea de a avea alegeri, pentru că fără îndoială aceste alegeri vor fi despre dreptul Scoţiei de a-şi alege propriul viitor. Nu suntem pregătiţi şi nu vrem să aşteptăm ca Scoţia să fie scoasă din UE împotriva dorinţei sale.
Reporter: Şi lidera Partidului Liberal Democrat, Jo Swinson, a anunţat că formaţiunea pe care o conduce va face campanie pentru rămânerea în UE.
Jo Swinson: Să colaborăm cu vecinii noştri cei mai apropiaţi ca o familie de naţiuni, care este puternică împreună, să lucrăm în interiorul UE pentru revitalizarea economiei şi pentru a construi un viitor mai bun – acesta este mesajul pe care liberal-democraţii îl vor transmite în această campanie.
Reporter: Cel mai recent sondaj de opinie realizat de Institutul YouGov plasează Partidul Conservator pe primul loc în acţiunile alegătorilor, cu 36%. Laburiştii sunt pe locul al doilea, cu 24%, urmaţi de liberal-democraţi, cu 18% şi Partidul Brexit, cu 11%. Verzii şi naţionaliştii scoţieni ar obţine câte 4%. Dacă aceste cifre nu se vor schimba radical până la data alegerilor, cel mai probabil blocajul din parlament nu va fi îndepărtat, conservatorii având nevoie din nou de sprijinul altor formaţiuni pentru a putea livra Brexitul./lcoman
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 octombrie
*****
Marea Britanie va putea organiza alegeri generale pe 12 decembrie, după rezultatul votului din parlament. Cu 438 de voturi pentru şi 20 împotrivă, Camera Comunelor a aprobat legislația care deschide calea pentru primele alegeri organizate în luna decembrie, din 1923. Proiectul urmează să fie aprobat de Camera Lorzilor, dar ar putea deveni lege până la sfârșitul săptămânii. Dacă se va întâmpla asta, vom asista la o campanie de cinci săptămâni până la ziua scrutinului. Premierul a spus că publicului trebuie „să i se dea de ales” asupra viitorul Brexitului și al țării./aboboc/asalar
BBC SERVICIUL MONDIAL – 29 octombrie