Preşedintele Klaus Iohannis şi reprezentanţii partidelor şi formaţiunilor politice din Parlament semnează astăzi acordul politic naţional privind creşterea finanţării pentru apărare. După consultărilor de ieri, aceştia au căzut de acord ca timp de 10 ani, începând din 2017, bugetul alocat Armatei să reprezinte cel puţin 2% din Produsul Intern Brut. Oana Bâlă a sintetizat discuţiile de ieri de la Preşedinţie:
Reporter: Oana Bâlă – Preşedintele Klaus Iohannis a susţinu, că un acord politic privind creşterea bugetului Armatei era necesar, în contextul în care Europa şi NATO trebuie să facă faţă unei provocări de securitate majore, după anexarea Crimeii de către Federaţia Rusă. Şeful statului a adăugat, că România, ca ţară membră NATO nu trebuie să se bazeze doar pe aliaţi atunci când vine vorba despre asigurarea propriei securităţi.
Klaus Iohannis: Avem datoria să tratăm cu maturitate situaţia din regiune şi să arătăm că suntem o naţiune responsabilă. De aceea, am considerat, că trebuie să asigurăm mijloacele necesare Armatei Române pentru a putea beneficia de fondurile necesare pentru pregătire şi pentru programele de înzestrare cu tehnică modernă.
Reporter: Reprezentanţii PSD au fost primii care au discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre creşterea bugetului pentru Apărare. Liderul social-democrat, premierul Victor Ponta, a făcut declaraţii la sediul partidului său, precizând că susţine ideea semnării unui acord politic în domeniul Apărării.
Victor Ponta: Ne dorim ca ceea ce am început în 2012, adică în fiecare an mai mulţi bani pentru sistemul de apărare, să fie un proces de durată şi asumat de toate forţele politice, indiferent de momentul în care se află la guvernare sau în opoziţie.
Reporter: Co-preşedintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat, la rândul său, că acordul politic propus de şeful statului este pe deplin justificat.
Alina Gorghiu: Avem garanţia, că, de data aceasta, la iniţiativa preşedintelui României, acest acord va deveni realitate şi România va trece de la entuziasmul de a fi ţară NATO la responsabilitatea pe care o presupune acest angajament.
Reporter: Şi UNPR este de acord cu documentul. Preşedintele Uniunii, Gabriel Oprea, a declarat, că a propus ca majorarea bugetului apărării să se facă începând cu anul viitor. Liderul PC, Daniel Constantin, a precizat, că procentul, de 2% din Produsul Intern Brut, pentru Apărare constituie o garanţie pentru cetăţenii ţării; în opinia sa, finanţarea Armatei trebuie să rămână o prioritate. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus, că acordul este necesar, în contextul în care România furnizează securitate în regiune. Şi reprezentanţii minorităţilor naţionale vor semna acordul politic, liderul grupului, Varujan Pambuccian, a subliniat, că ar fi bine ca şi personalul din Armată să beneficieze de acest acord. PP-DD este de acord cu creşterea bugetului Apărării chiar de anul viitor – după cum a precizat preşedintele fondator al partidului, Dan Diaconescu.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 ianuarie