Săptămâna trecută premierul maghiar Orbán Viktor a fost împuternicit de parlament să guverneze pe termen nelimitat prin ordonanţe. Răspunsul acestuia la criticile venite de la Uniunea Europeană a fost că pe timpul luptei împotriva coronavirusului acesta „nu are timp” să se ocupe de obiecţiunile Bruxelles-ului, reacție care se pare că a amplificat tensiunile dintre partidul de guvernământ maghiar şi EPP, formațiune din cadrul careia calitatea de membru a Fidesz a fost suspendată. De atunci, politicienii maghiari din Fidesz nu pot participa la şedinţele EPP, dar în grupul parlamentar EPP din Parlamentul European deputaţii maghiari şi-au păstrat locurile. Presa internaţională acordă un spaţiu larg acestui subiect şi analiştii opinează că nu este departe momentul când Fidesz va fi exclusă din cea mai importantă familie politică.
Disputa dintre Orbán şi mai multe organizaţii membre ale Partidului Popular European se accentuează, scrie ziarul german Der Spiegel. Atât familia politică precum şi liderul grupului parlamentar al EPP au primit o scrisoare în care se solicită luarea de măsuri dure împotriva Fidesz. Scrisoarea a fost semnată de Platforma Civică, partidul lui Donald Tusk. Tusk are calitatea de preşedinte al EPP, deci se poate presupune că este de acord cu conţinutul scrisorii. Platforma Civică susţine că este de acord cu cererea celor 13 partide din cadrul EPP, care au iniţiat excluderea Fidesz-ului. Scrisoarea în cauză poate fi motivată de faptul că zilele trecute, prim-ministrul maghiar s-a adresat preşedinţilor Uniunii Creştin Democrate (CDU) şi Uniunii Creştin Sociale (CSU) din Germania, l-a criticat pe Donald Tusk, acuzându-l pe acesta că reprezină „interesele stângii” în cadrul EPP. După cum este cunoscut, calitatea de membru a Fidesz a fost suspendată încă din 20 martie anul trecut, dar EPP nici până acum nu a adoptat o decizie finală (de excludere sau reprimire) deoarece cele două partide aliate din Germania au împiedicat luarea unei hotărâri. Presiunea creşte însă şi asupra nemţilor: liderul grupului parlamentar EPP, Manfred Weber a primit scrisoarea celor 13 în care aceştia solicită ca membrii Fidesz să fie excluşi din grupul parlamentar sau cel puţin să le fie suspendată calitatea de membru. Dacă s-ar întâmpla acest lucru, atunci politicienii maghiari și-ar pierde influenţa asupra deciziilor din cadrul celei mai importante familii politice din EPP, ceea ce ar duce la intensificarea conflictului dintre Orbán Viktor şi o parte a EPP. În grupul parlamentar încă nu s-a adoptat nicio sancţiune împotriva membrilor Fidesz, dar semnatarii scrisorii solicită să fie respectate principiile fondatoare ale creştin-democraţiei. Semnatarii scrisorii sunt de părere că Orbán foloseşte drept pretext pandemia de coronavirus cu scopul de a instaura în Ungaria un regim autoritar, dacă nu chiar dictatorial.
Chiar şi în rândul CDU şi CSU există mulţi nemulţumiţi de atitudinea premierului maghiar, dar preşedinţii celor două partide încă tac, deşi de ei depide dacă Fidesz poate să rămână sau nu în EPP – scrie Die Zeit. Printre cele 13 partide semnatare se regăsesc membrii fondatori ai Uniunii Europene cum sunt creştin-democraţii din Olanda, Belgia sau Luxemburg. De mult timp se discută în cercurile conservatoare dacă Angela Merkel şi Orbán Viktor au loc în cadrul aceleiaşi platforme politice – adaugă comentatorul publicaţiei.
Cotidianul austriac Kurir a atras atenţia asupra pasajului din scrisoarea celor 13, în care aceştia îi îndeamnă pe preşedintele Parlamentului European, David Sassolini şi pe liderul grupului parlamentar al EPP, Manfred Weber să tragă concluziile necesare, după ce guvernul Ungariei a atacat din nou valorile fundamentale ale Europei şi EPP. Publicaţia consideră că Orbán Viktor are o atitudine cinică atunci când pe de o parte limitează drepturile cetăţeneşti, duce o politică neliberală, iar pe de altă parte – din considerente de politică internă – transformă într-un ţap ispăşitor Uniunea Europeană. Tocmai de aceea, EPP-ul şi grupul parlamentar al acestuia ar avea obligaţia morală de a apăra democraţia liberală şi statul de drept mai ales acum când ne confruntăm cu o criză uriaşă. Ziarul citează opinia creştin-democraţilor austrieci, care consideră că trebuie aşteptat raportul Comisiei Europene despre legea maghiară care îl împuterniceşte pe Orbán Viktor să guverneze prin decrete, eludând parlamentul pe termen nelimitat. Acesta este motivul pentru care Partidul Popular Austriac (ÖVP) nu s-a alăturat scrisorii celor 13. În prezent sunt mai multe interpretări juridice ale legii maghiare – spunea liderul grupului parlamentar al ÖVP, August Wöginger, adăugând că personal, crede că Ungaria trebuie să respecte regulile democratice şi pe timpul crizei generate de pandemia de coronavirus.
Székely Ervin
RADOR – 8 aprilie