În ultimii ani, în lunile martie-aprilie, aproape 1 milion de turiști din toată lumea obișnuiau să călătorească spre Locurile Sfinte. Cu ocazia Sărbătorilor Pascale, pelerinii de pretutindeni care doreau să refacă Drumul Mântuitorului transformau Israelul într-un adevărat furnicar. Se putea observa cu ușurință un trend ascendent și o popularitate în creștere a destinației Israel atât la nivel mondial, cât și în România.
De exemplu, în luna martie a anului trecut, numărul de români care au vizitat Israel a fost dublu raportat la 2017 și cu 22% mai mare decât în 2018. Peste 13 mii de turiști români au ales Israel ca destinație de vacanță în martie 2019 și aproximativ 10 mii în luna aprilie a aceluiași an. Chiar dacă este primul an în care sărbătorim Paștele în plină stare de urgență, autoritățile din Ierusalim promit că destinația va rămâne aproape de credincioși în această perioadă dificilă.
Ceremonia pogorârii Sfintei Lumini de la Sfântul Mormânt din Ierusalim poate fi urmărită online în Sâmbăta Mare
Deși anul acesta este cu totul aparte și nu putem fi fizic la Locurile Sfinte, Ministerul Turismului din Israel a făcut tot posibilul că turiștii credincioși de pretutindeni să poată în continuare participa la numeroasele procesiuni sfinte din Săptămâna Patimilor. Astfel, una dintre cele mai mari minuni pe care creștinii ortodocși o sărbătoresc anual de peste două milenii în Sâmbătă Mare la prânz, aprinderea Sfintei Lumini de Paște în mormântul Mântuitorului, va fi transmisă online pe platforma “Jerusalem is traveling 2U”. Transmisiunea va începe la ora 1 după-amiaza, ora României și poate fi urmărită aici (https://www.explore.itraveljerusalem.com/shop-2). Lumina va fi apoi transportată de la Ierusalim cu avionul de o delegație a Patriarhiei Române, care nu va avea însă voie să coboare din avion. Lumina le va fi adusă la aeroport și de acolo vor reveni în România pentru a o trimite către bisericile din întreaga țară.
Slujbele din alți ani pot fi vizionate pe același site, unde, de altfel, sunt disponibile și pelerinaje online, inclusiv pe Via Dolorosa, cunoscută și ca “Drumul Crucii”, despre care se spune că este drumul parcurs de Mântuitor purtând crucea, spre Golgota, locul său de răstignire, aflat la intrarea în Biserica Sfântului Mormânt.
Slujbe și rugăciuni live transmise de la Biserica Ortodoxă a Bunei Vestiri din Nazaret
Credincioșii vor putea urmări în regim de live stream aici și aici și slujbele din Săptămâna Mare ce au loc la Biserica Ortodoxă a Bunei Vestiri din Nazaret. Conform tradiției creștine, în grota acestei biserici, Fecioara Maria a fost anunțată de Arhanghelul Gabriel că îl va naște pe Iisus.
“Scopul transmisiunilor live, al pelerinajelor online, al opțiunii de a transmite rugăciuni la Zidul Plângerii prin intermediul platformei “Jerusalem is Traveling 2U” și al altor experiențe cu importantă deosebită pentru turiștii noștri este acela de a face credincioșii să se simtă mai aproape de cele sfinte în această perioada fără precedent, de a le spune că rămânem alături de ei indiferent de gretutatile și provocările fără precedent pe care le întâmpinăm” a declarat Ksenia Kobyakov, Director pentru dezvoltarea de noi piețe, în cadrul Ministerului Turismului din Israel.
Despre Israel ca destinație de vacanță pentru turiștii români
Israelul este o destinație importantă de călătorie pentru turiștii români, apreciată pentru pelerinajele organizate aici. Începând cu anul 2017, Ministerul Turismului din Israel și-a concentrat eforturile pe promovarea orașelor Tel Aviv și Ierusalim ca două destinații de city break într-o singură vacanță, oferind experiențe multiculturale, o viață de noapte intensă, delicii gastronomice și posibilități pentru turismul de aventură. Aproape 100 de zboruri săptămânale leagă acum Tel Aviv și Eilat de principalele aeroporturi din România – București, Timișoara, Cluj, Iași și Sibiu. Anul 2018 comparativ cu 2016 a înregistrat o creștere cu 152% a turiștilor români, iar perspectivele rămân extrem de pozitive și pentru 2019.
(www.travelcommunication.ro – 15 aprilie 2020)