Pandemia de coronavirus face din ce în ce mai multe victime, iar impactul ei economic și social stârneşte îngrijorări din ce în ce mai mari, scrie presa internațională. Experții sugerează că pandemia va duce la sfârșitul economiei așa cum o cunoaștem în prezent, atenționează The New York Times, sugerând că va exista o regândire a gradului de interdependență al statelor. În domeniul energetic, OPEC a anticipat pentru 2020 o scădere drastică a cererii mondiale de petrol, din cauza paraliziei economice internaţionale generate de COVID-19, scrie Le Soir, confirmând un șoc istoric „brutal, extrem și de amploare planetară” pentru piața aurului negru. În același timp, într-un articol intitulat „Când pandemia se va încheia, lumea ar trebui să fie mult mai unită”, publicat în revista Time, fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov a adresat un apel prin care cere tuturor statelor lumii să facă eforturi pentru reducerea cheltuielilor destinate apărării, întrucât prioritatea zero a întregului mapamond ar trebui să fie securitatea și sănătatea oamenilor.
Pentru Europa, Stratfor prognozează că Franța, Italia, Spania, Grecia și Portugalia vor înregistra recesiuni profunde, mult timp după criza sanitară, ceea ce ar putea genera un nou val de mișcări naționaliste destabilizatoare. În ceea ce privește revenirea la normalitate, EUObserver atenționează că Europa ar trebui să se aștepte la o lentă și treptată redeschidere a granițelor, la telemuncă, la purtarea de măști de protecție, la anularea evenimentelor de masă și la utilizarea de aplicații de supraveghere. Europa are nevoie de un nou plan Marshall, de investiții publice și private uriașe pentru reconstruirea economiei și crearea de noi locuri de muncă, a afirmat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de La Repubblica. Împreună cu președintele Consiliului European, Charles Michel, von der Leyen lucrează la o propunere de deblocare a impasului dintre guvernele divizate pe frontul de solidaritate, înainte cu o săptămână de summit-ul șefilor de stat și de guvern din 23 aprilie, detaliază ziarul italian. Euronews vorbește despre experiența românească în războiul pentru echipamente medicale, pe fondul unei provocări majore pentru toate țările europene pentru a obține materiale sanitare, ventilatore și teste pentru detectarea infecțiilor cu COVID-19. România, al cărei sistem de sănătate are grave carențe în circumstanțe normale, se luptă, cu un oarecare succes, pe piața internațională de aprovizionare, scrie Euronews şi menționează că Uniunea Europeană a lansat programul RescEU pentru unirea forțelor naționale și crearea unui centru european comun de achiziție și depozitare.
Lupta contra cronometru pentru a găsi un vaccin împotriva coronavirusului continuă la nivel mondial, laboratoare din 11 țări din Europa, între care și România, fiind antrenate în cercetări pentru găsirea unui vaccin, anunță publicația AS din Spania. Organizația Mondială a Sănătății a dezvăluit că există 70 de proiecte în derulare, trei dintre ele aflându-se într-o etapă mai avansată, de testare pe ființe umane. Între timp, diplomația medicală cubaneză se extinde în Europa, America Latină, Caraibe și chiar și Africa, semnalează El Nuevo Herald.
În schimb, Organizaţia Mondială a Sănătății a intrat într-o zonă de puternice turbulențe, după înghețarea contribuțiilor SUA, principalul finanțator al organizației cu sediul la Geneva, anunțată marți de preşedintele Donald Trump, notează Le Temps, opinând că, aflat în campanie pentru realegerea sa, în noiembrie, Trump cântă o partitură familiară împotriva multilateralismului și cooperării internaționale. La rândul său, OMS a deplâns decizia SUA și a făcut un apel la unitate în fața pandemiei de coronavirus, scrie El Pais.
Cristina Zaharia