După ce a provocat o catastrofă la nivel mondial, atât din punct de vedere uman, cât și la nivel economic, criza pandemiei de coronavirus provoacă și diverse dispute care încep să tensioneze tot mai mult scena politică înternațională.
O astfel de dispută este cea provocată de Sanofi, o companie farmaceutică franceză situată pe locul al patrulea la nivel mondial, care a anunțat că este pe cale să producă un vaccin împotriva COVID-19, dar că primele tranșe din acest vaccin vor reveni Statelor Unite. Afirmația managerului firmei, Paul Hudson, transmisă pe canalul american de televiziune Bloomberg, “l-a tulburat pe președintele francez Emmanuel Macron”, notează cotidianul Le Figaro. Dar, potrivit aceluiași ziar, șeful de la Sanofi “și-a rectificat declarația în cursul zilei de ieri, afirmând că, cităm, vaccinul ‘va fi accesibil pentru toată lumea‘“. “Pentru Palatul Elysee, ‘vaccinul contra coronavirusului trebuie să devină un bun public mondial și să fie supus legilor pieței‘“, notează și ziarul Le Monde, care mai apoi îl citează și pe premierul francez , Edouard Philippe, care spus că “acest grup farmaceutic ‘a dat toate asigurările în privința distribuirii vaccinului în Franța ‘“. Cotidianul Italian La Repubblica nu se arată însă prea încrezător în aceste declarații, și opinează: “Sanofi a promis deja primele doze Statelor Unite. Președintele Macron a spus că vaccinul va trebui să respecte legile pieței, dar Statele Unite și China sunt deja la cuțite, așa că, probabil, decizia se va conforma legii junglei“.
Și alte ziare par să confirme ideea ziarului Italian, potrivit căreia Statele Unite și China s-ar afla “la cuțite“. “Presa chineză de stat prevede o ripostă împotriva congresmenilor republicani americani care au dat Beijingul în judecată din cauza coronavirusului“, titrează revista americană Newsweek. Revista citează cotidianul chinez Global Times, un ziar apropiat oficiosului People’s Daily (Cotidianul poporului), care susține că, cităm, “China nu se va mulțumi să riposteze numai simbolic, ci va trece la contramăsuri care îi vor face pe politicienii respectivi) să resimtă durerea“. Și, ca și când asta nu ar fi fost de ajuns, publicația americană US News & World Report citează un interviu al președintelui Donald Trump acordat celor de la Fox Business, în care el “amenință să întrerupă total relațiile dintre SUA și China“.
Lăsând însă la o parte coronavirusul și problemele pe care le creează, presa internațională și-a mai concentrat atenția și asupra altui eveniment: ceremonia de învestire a noului guvern israelian. Este vorba despre o ceremonie pe care însă “Benjamin Netanyahu a amânat-o“, după cum aflăm din ziarul israelian Ha’aretz. Un alt ziar israelian, Yedioth Ahronoth, precizează că “ceremonia a fost reprogramată pentru duminică, 17 mai”. Ziarul mai adaugă că motivul amânării se datorează tot lui Netanyahu, căruia i-a fost greu “să decidă funcțiile pe care șapte dintre aliații săi le-ar putea ocupa în viitorul cabinet“. Oricum ar fi, potrivit unui jurnalist al aceluiași Yedioth Ahronoth, citat însă de ziarul britanic The Guardian, “guvernul israelian va fi departe de ceea ce un israelian ar considera un guvern de vis. Este umflat, e risipitor și nu se știe care îi este ideologia, dacă o avea vreuna“.
Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR