Săptămâna viitoare se reiau negocierile post-Brexit, privind un nou acord comercial între Uniunea Europeană și Marea Britanie. Până acum au avut loc trei runde, încheiate fără progrese notabile. Negocierile de săptămâna viitoare vor fi ultimele înaintea unui summit la nivel înalt programat în iunie. Care sunt pozițiile celor două părți explică Aura Neag de la Londra.
Reporter: Negocierile dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană par să fi atins un moment critic. Cele două părți negociază un acord comercial care va redefini relația lor pentru decenii de acum înainte. Acest gen de acord este dens, tehnic și complicat, întrucât se referă la taxe, controale vamale, competiție, chestiuni de aplicare a legii și jurisdicția diferitelor instanțe. După trei runde de negocieri derulate de la începutul anului, progresele sunt limitate. Negociatorul şef din partea Blocului comunitar, francezul Michel Barnier, a declarat într-o scrisoare deschisă că este nevoie de un nou dinamism, săptămâna viitoare. Omologul său britanic, David Frost, publicase, la rându-i, o scrisoare în care critica atitudinea și mandatul de negociere al Uniunii Europene. Uniunea Europeană are trei obiective, în aceste negocieri. Mai întâi, punerea în aplicare a acordului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, convenit la sfârșitul anului trecut. Acesta include respectarea drepturilor cetățenilor Uniunii Europene care trăiesc în Regatul Unit și respectarea Acordului de pace din Irlanda de Nord, așa numitul ,,The good friday agreement,, care a pus capăt unui conflict sângeros de peste trei decenii. Al doilea obiectiv este pregătirea ambelor părți pentru realitatea ce va veni în 1 ianuarie 2021. Marea Britanie a părăsit legal UE, în 31 ianuarie, dar, grație perioadei de tranziție care se încheie în 31 decembrie, nimic nu se va schimba în viața de zi cu zi, până la începutul anului viitor. În fine, al treilea obiectiv este reconstruirea unei relații trainice cu Marea Britanie. Uniunea Europeană insistă că dorește un acord comercial ambițios, dar cere în schimb ca Marea Britanie, care a fost membru 47 de ani și geografic se află atât de aproape, să nu dezvolte în viitor o competiție neloială, să accepte aceleaşi standarde, aceeași jurisdicție ca și UE, iar viitoarea relație să fie reglementată printr-un singur acord cuprinzător, și nu o serie de acorduri mai mici, așa cum cere Executivul de la Londra. Un alt subiect dificil între cele două părți este pescuitul. Uniunea Europeană dorește ca el să fie reglementat în acordul cadru, iar pescarii europeni să continue să aibă acces ca și până acum în apele teritoriale britanice. Negociatorii britanici resping însă această propunere, pe motiv că nu este compatibilă cu un stat suveran și doresc acorduri anuale privind pescuitul. Guvernul britanic acuză Uniunea Europeană că are o abordare ideologică. Negociatorul lor şef, David Frost, a declarat că, dacă se dorește ajungerea la un acord, UE va trebui să îşi schimbe mandatul de negociere.
David Frost: Acest mandat, cel puțin în domenii esențiale, nu este un mandat care să ducă la o înțelegere cu noi. Cea de-a patra rundă de negocieri va începe în 1 iunie, va fi și ultima înaintea unui summit la nivel înalt, ce urmează să aibă loc tot luna viitoare, între cele două părți, când se va decide soarta negocierilor.
Reporter: La începutul anului, premierul Boris Johnson declara că Marea Britanie s-ar putea retrage de la negocieri dacă până în iunie nu se vor înregistra suficiente progrese./lalexandrescu/gpodea
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 mai