O lege votată pe 18 iunie permite autorităților locale să dea amenzi grele poluatorilor olfactivi.
OUEST-FRANCE (Franța), 21 iunie 2020 – În urmă cu unsprezece ani, Cornel Zainea, deputat român, membru al comisei de mediu, se mută într-un cartier rezidențial din București. Foarte repede, a apărut un miros pestilențial. “Un miros de ouă clocite care irită căile respiratorii și te face să vomiți”. Hidrogen sulfurat, gaz tipic al gropilor de gunoi. Chiar există una la Chiajna, la 5 km. Ea otrăvește viața a 100.000 de persoane în mai multe comune, se plânge deputatul. Vara, trebuie să te baricadezi. Gazul e mai greu ca aerul, deci dacă deschizi ferestrele, ai încurcat-o, rămâne la tine în casă.
25.000 de morți pe an
Cornel Zainea își procură un detector de gaz utilizat în industria petrolieră. Institutul de sănătate publică îi răspunde că nivelul de hidrogen detectat este considerat irespirabil.
Deloc de mirare: poluarea aerului provoacă peste 25.000 de morți pe an în România.
Fabrică de cauciucuri, rafinărie, ferme intensive: rețelele de socializare debordează de mărturii edificatoare.
În urmă cu doi ani, Cornel Zainea începe o lungă bătălie legislativă. Legea sa “împotriva mirosurilor” a fost votată pe 18 iunie. Ea permite autorităților locale să amendeze actorii economici, dar și cetățenii răspunzători de mirosuri deranjante. Amenzile sunt ridicate: 3.500 de euro pentru un particular, 20.000 de euro pentru o întreprindere. Ca și alți crescători de animale, Adrian Vlad se așteaptă ca primarul sau vecinii să se ia de el: “Această lege este prea vagă. Ce înseamnă disconfort olfactiv? Cum apreciezi impactul asupra sănătății și asupra mediului?”.
https://www.ouest-france.fr/europe/roumanie/en-roumanie-des-amendes-contre-les-pollueurs-olfactifs-6877243
Autor: Benjamon Ribout.
Traducere: Gabriela Sîrbu