„Una din caracteristicile remarcabile ale taranimii este rezistenta ei la necroloage” scrie Frank Uekoetter, profesor la Universitatea din Birmingham, in postfata revistei Martor 19/2014 la a carei lansare va invitam vineri, 30 ianuarie 2015, ora 18.30, la libraria Bastilia din Piata Romana.
Sub titlul At the Margins of History. The Agrarian Question in Southeast Europe, numarul 19/2014 al revistei de antropologie MARTOR are amploarea unui volum colectiv, menit sa umple golul stiintific in ce priveste problema agrara in Europa de Sud-Est. In Romania, tara cu o importanta populatie rurala, nu a existat dupa 1989 o dezbatere pe acest subiect in mediul academic autohton, cu atât mai putin o colectie de lucrari care sa analizeze subiectul comparativ cu tarile vecine cu care România isi impartaseste istoria.
Deposedarea taranimii de pamânturile lor prin colectivizare, in lumea socialista, nu a dus nicicum la disparitia acestei categorii sociale. Taranimea nu a disparut, ci a identificat resurse de rezistenta care i-au permis sa se conserve, si, la limita, sa se reinventeze. Mai mult, ceea ce parea un subiect de istorie sociala – chestiunea agrara – a reaparut in discursul public si in cel politic dupa restituirea pamânturilor si padurilor dupa 1989. Articolele cuprinse in acest numar sunt redactate de un grup de autori si se refera comparativ la tari precum România, Grecia, Serbia, Bulgaria, Albania, Ungaria si Republica Moldova.
Revista va fi lansata in prezenta invitatilor Daniel Cain (Institutul de Studii Sud-Est Europene), Calin Cotoi (Facultatea de Sociologie, Universitatea Bucuresti), Victor Rizescu (Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea Bucuresti) si a editorilor Stefan Dorondel si Stelu Serban.