Cu o lună de zile înaintea alegerilor prezidenţiale din Statele Unite, candidatul Partidului Democrat, Joe Biden conduce cu 10 procente înaintea preşedintelui în exerciţiu, Donald Trump, rezultă dintr-un sondaj realizat de Reuters şi Ipsos – scrie Reuters. Cu patru ani înainte, avansul lui Hillary Clinton faţă de Trump era de 2%. Însă, potrivit opiniei analiştilor, îmbolnăvirea preşedintelui poate să influenţeze rezultatul votului din 3 noiembrie atât în sens pozitiv, cât şi negativ.
Sondajul a fost efectuat pe întregul teritoriu al Statelor Unite, marja de eroare fiind de plus-minus 5%. Potrivit documentului Joe Biden se bucură de sprijinul a 51% dintre americani, iar preşedintele Trump ar fi votat de 41% din populaţie. Aceasta înseamnă o creştere a avansului candidatului democrat cu 3 procente faţă de măsurătorile făcute săptămânile trecute. Totodată, în statele considerate decisive din punctul de vedere al rezultatului alegerilor, avansul lui Biden este mai mic decât 10%. Trebuie menţionat însă că în acele state în care în mod tradiţional raportul de forţă între democraţi şi republicani este de obicei unul echilibrat, cum sunt Florida, Pennsylvania, Wisconsin şi Michigan, acum Biden se poziționează mai bine. Respondenţii au fost întrebaţi ce părere au despre faptul că Donald Trump s-a infectat cu coronavirus. 60% dintre cei care au răspuns la această întrebare, iar în cadrul acestora 90% dintre simpatizanţii Partidului Democrat au fost de părere că preşedintele ar fi putut să evite contractarea virusului, dacă ar fi luat în serios măsurile de protecţie recomandate de autorităţile sanitare. Preşedintele a bagatelizat pentru o lungă perioadă de timp gravitatea bolii contagioase. Deocamdată nu se ştie dacă următoarea confruntare televizată dintre cei doi candidaţi programată pentru 15 octombrie va fi amânată din cauza îmbolnăvirii lui Trump sau nu. Prima confruntare a candidaţilor pentru funcţia de vicepreşedinte va avea loc joi la Salt Lake City.
Pentru Donald Trump, atât în anul 2016 cât şi în 2020, principalul mijloc prin care și-a mobilizat electoratul a fost prin mitingurile electorale de mari dimensiuni. Dacă boala preşedintelui însă nu-i va permite să participe la aceste evenimente, atunci pierde ocazia de a-i însufleţi pe simpatizanţii săi. Republicanii care lucrează la campania lui Trump au declarat pentru The New York Times că se tem că dacă preşedintele va lipsi câteva săptămâni din campanie, atunci situaţia actuală privind sprijinul electoral a celor doi candidaţi se va stabiliza.
Unii analişti consideră însă că din punct de vedere electoral Trump poate să profite de îmbolnăvirea sa. Situaţiile de criză, cum sunt războaiele, epidemiile sau catastrofelel naturale de obicei întăresc încrederea în conducătorii statului. CBC invocă în primul rând exemplul premierului britanic Boris Johnson, a cărui popularitate a crescut după ce s-a îmbolnăvit de Covid – 19. Potrivit însă sintezei făcută de FiveThirtyEight cifrele nu sunt concludente în acest sens. Deşi popularitatea lui Boris Johnson a cresut în timpul bolii, partidul său a stagnat, adică nu a putut profita electoral din această situaţie. Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro, care la fel ca și Trump a fost sceptic în ceea ce priveşte pericolul reprezentat de pandemie, a contractat şi el virusul, însă popularitatea sa nu a crescut după ce s-a îmbolnăvit. Mai mult decât atât, sprijinul popular al guvernatorului republican de Oklahoma, Kevin Stitt a scăzut după ce a fost confirmat pozitiv ca purtător al coronavirusului. Alţi republicani cred că pe viitor Trump va fi mai moderat şi nu-i va dezamăgi pe votanţii albi din suburbiile marilor oraşe, care în general îi sprijină pe republicani, dar până acum au fost contrariaţi de radicalismul lui Trump. Un alt argument este acela că dacă preşedintele se vindecă repede, atunci își va confirma propria teorie, cum că nu este vorba despre un virus foarte periculos.
Chestiunea este importantă pentru că potrivit sondajului amintit problema principală care îi interesează pe americani este de departe pandemia de coronavirus şi acesta este un punct vulnerabil al preşedintelui Trump. Nu întâmplător principalul subiect al campaniei lui Biden este teza că administraţia Trump a gestionat de la început greşit pandemia şi preşedintele este responsabil pentru moartea a 200.000 de americani. Pe locul doi pe agenda alegătorilor figurează situaţia economică a ţării şi Trump – tocmai din cauza pandemiei – nici la acest capitol nu stă bine.
Székely Ervin, Rador