RADOR, 20 octombrie – Deși pandemia noului coronavirus continuă să rămână pe prima pagină a ziarelor străine, relațiile internaționale atrag și ele atenția presei din cauza unor tensiuni sau semnale care stârnesc o anume îngrijorare.
“Când se poate spera că, în Belgia, numărul contaminărilor va fi în scădere? “, se întreabă autorul unui articol din ziarul La Libre Belgique. “Următoarele zile nu vor fi deloc pozitive, iar numărul contaminărilor va continua să crească”, a avertizat premierul belgian, citat de același ziar. Și totuși, un biostatistician se arată optimist. Tot în La libre Belgique el afirmă că “o primă schimbare în bine va apărea în perioada 26 octombrie – 1 noiembrie, atunci putându-se spera că situația se inversează“. În Franța, “al doilea val al coronavirusului subminează economia, astfel încât PIB-ul francez riscă din nou să scadă în trimestrul IV al acestui an“, estimează cotidianul francez Le Monde. Un semnal de alarmă ar fi tras de gigantul francez al lactatelor, Danone, care, potrivit acerluiași ziar, “se restructurează: Argentina și marca de produse Vega, bogate în proteine, nu vor mai face parte din imperiul Danone “. Ca și în România, așa-zisul sector HoReCa, al hotelurilor, restaurantelor și cazinourilor din Franța, este și el grav afectat, astfel încât, potrivit ziarului francez La Figaro, “angajații din acest sector pregătesc un protest colectiv la adresa companiilor de asigurări, prin care să le silească să țină cont de pierderile suferite din cauza crizei sanitare“. Dar o altă publicație franceză, Ouest France , se întreabă “dacă nu cumva ar fi posibilă o reizolare totală a Franței, ținând cont de cei 2000 de pacienți intrați în reanimare la începutul săptămânii”.
Dar, în pofida crizei provocate de noul coronavirus, Marea Britanie și Uniunea Europeană nu au uitat de Brexit, iar soluționarea problemei rămâne în continuare dificilă. În acest sens, titlurile articolelor unor ziare din ambele tabere sunt sugestive. “Irlanda este acuzată că nesprijinind Regatul Unit, îi ‘zdrobește’acestuia visul Brexitului“, titrează ziarul britanit Daily Express. “(Premierul) Johnson nu-și va recâștiga încrederea din cauza modului lipsit de seriozitate și inept în care a tratat diverse crize“, crede cotidianul The Times. Dar un alt ziar britanic, Financial Times, afirmă că “Marea Britanie și UE încearcă să-și soluționze disensiunile și se pregătesc să reia tratativele blocate“. Dar, în britanicul The Telegraph, fostul ministru britanic de finanțe, Michael Gove, acum cancelar al Ducatului Lancaster, spune că “duritatea manifestată de Regatul Unit în privința Brexitului a dat roade“, deși tot el adugă că. “așa cum stau lucrurile acum, nu va exista un acord comercial în cadrul Brexitului”. Iar ziarul german Die Werlt consideră că “este greu de închipuit o altă țară europeană care să fi fost atât de grav afectată de coronavirus“ și subliniază că “economia britanică e la pământ, iar acum haosul Brexitului pare tot mai probabil”.
Să părăsim însă Europa și să ne îndreptăm spre Orientul Mijlociu, unde au avut evenimente importante, iar presa israeliană, și nu numai, este în fierbere. “O delegație din Emiratele Arabe Unite a sosit în Israel”, titrează cotidianul israelian The Jerusalem Post. Un alt ziar israelian, Ha’aretz, anunță că “Israelul și Emiratele Arabe au semnat un acord prin care vizele de intrare în cele două țări sunt desființate”, dar că, după cum era de așteptat, palestinienii afirmă că vizita delegației EAU în Israel este “o rușine”. Citându-l pe premierul israelian Benjamin Netanyahu, același ziar afirmă că “o colaborare între noi este mai bună”. Dar un purtător de cuvânt al organizației Hamas, citat de presa arabă, spune că “o asemenea vizită nu va face decât să încurajeze continuarea treptată a anexării unor teritorii din Cisiordania”.
În sfârșit, să revenim în Europa, unde Rusia atrage din nou atenția. În privința evenimentului, două agenții de presă, Reuters și Tass, transmit relatări oarecum diferite. Reuters afirmă că, “din dorința de a-și întări relațiile militare, Rusia își deschide în Serbia un birou al Ministerului Apărării”, iar agenția rusă Tass îl citează pe ministrul sârb al inovației și tehnologiei, care afirmă că relațiile Rusiei cu Serbia sunt acum cele mai bune din istorie“. În ziarul sârb Politika, ministrul în cauză, Nenad Popovici, a subliniat “sprijinul acordat de Rusia întru păstrarea integrității teritoriale și a suveranității Serbiei”.
Alexandru Danga, RADOR