Criza coronavirusului continuă să se mențină în centrul atenției presei internaţionale, în contextul în care numărul persoanelor bolnave se apropie, la nivel global, de 43 de milioane. Spania impune pentru a doua oară, de la începutul pandemiei, stare de urgență, scrie Euronews. „Guvernul Spaniei a decis să declare stare de urgenţă medicală, pentru a permite implementarea restricției de circulație în întreaga ţară, pe fondul revenirii la un număr mare de cazuri de coronavirus. Cabinetul a hotărât să anunțe inițial stare de alertă pentru 15 zile, cu precizarea că intenţionează ca aceasta să fie prelungită până în aprilie. Va fi a doua oară când Spania declară stare de urgenţă, în acest an, după cea decretată din martie până în iunie, pentru a ţine sub control primul val de coronavirus”, amintește Euronews. În aceeași zi în care a anunțat noi restricții pentru a preveni răspândirea coronavirusului, Italia înregistrează o nouă creștere accentuată a numărului de cazuri, ajungând la aproape 20.000, scrie agenția Ansa. Potrivit datelor oficiale, numărul persoanelor decedate a ajuns la 151 într-o singură zi, fiind cea mai mare cifră înregistrată în ultimele cinci luni, după cele 156 de decese confirmate în date de 21 mai, menționează Ansa. Începând de luni, Italia intră într-o perioadă de noi restricții, dintre care ziarul La Repubblica amintește închiderea restaurantelor și a barurilor după ora 18.00, limitarea accesului la pârtiile de schi doar pentru profesioniști, închiderea cinematografelor, a teatrelor, recomandarea limitării întâlnirilor private. În Franța, numărul îmbolnăvirilor înregistrate duminică a depășit 52.000, scrie Le Figaro. În Statele Unite, șeful de cabinet al vice-președintelui Mike Pence a fost confirmat pozitiv în urma testării pentru noul coronavirus, amintește CNN. În Bulgaria, premierul Boiko Borisov a fost infectat la rândul său cu COVID-19, scrie Dnevnik. Boiko Borisov și mai mulți membri ai cabinetului său erau în autoizolare de vineri după ce au intrat în contact cu o persoană testată pozitiv cu coronavirus.
Noi tensiuni apar pe axa Paris-Ankara, pe lângă cele deja existente pe teme cunoscute precum exploatarea rezervelor de hidrocarburi din Mediterana de Est sau criza din Nagorno-Karabah. Refăcând filmul noilor evenimente care au generat tensiuni, France24 amintește că președintele Turciei a denunțat recent ca pe o provocare declarațiile omologului său francez privind necesitatea de a „structura Islamul” în Franţa. Recep Tayyip Erdogan a pus la îndoială „sănătatea mintală” a preşedintelui francez din cauza atitudinii acestuia faţă de musulmani, pe fondul contextului dramatic al asasinării profesorului Samuel Paty. Potrivit ziarului turcesc Bugün, președintele Erdogan a afirmat „Ce problemă are cu islamul și cu musulmanii persoana numită Macron? Macron are nevoie de un tratament psihologic. Ce altceva i-am putea spune unui președinte care nu înțelege nimic din libertatea credinței, care se comportă astfel cu milioane de persoane care trăiesc în țara lui și aparțin unei confesiuni diferite?”. France24 precizează că în urma declarațiilor făcute de președintele Erdoğan la adresa lui Macron, Franța și-a rechemat pentru consultări ambasadorul din Turcia. Un responsabil al Președinției franceze a declarat că „afirmațiile președintelui Erdoğan sunt inacceptabile. Exagerarea și nepolitețea nu sunt o metodă”. În același timp, France24 amintește că „Apelurile la boicotarea produselor franceze se înmulțesc în mai multe ţări arabe ca reacţie la discursul prezidenţial francez. Totodată, crește furia în Orientul Mijlociu față de declarațiile președintelui Macron”. În numeroase țări musulmane, produsele franțuzești sunt retrase din magazine, scrie și Sabah, din Turcia.
Din sfera securității globale, presa reține că tratatul privind interzicerea armelor nucleare intră în vigoare după ce a fost ratificat de către 50 de țări, pragul minim necesar. După cum scrie RAINEWS din Italia, tratatul, care fusese adoptat la 7 iulie 2017 de Adunarea Generală a ONU, interzice dezvoltarea, testarea, producția, stocarea, transferul, utilizarea și amenințarea armelor nucleare. Al 50-lea stat care a ratificat acordul a fost Honduras. Tratatul nu a fost semnat de nicio mare putere nucleară și a fost ratificat doar de șase din cele 49 de state europene: Austria, Irlanda, Malta, San Marino, Liechtenstein și statul Vaticanului, precizează RAINEWS. În luna august, cu ocazia marcării a 75 de ani de la lansarea bombelor nucleare asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki, numeroase state au semnat tratatul, care va intra în vigoare pe 22 ianuarie 2021.
La Vatican, Papa Francisc a numit 13 noi cardinali, printre care și primul cardinal american de culoare, Wilton Gregory, scrie the Wall Street Journal. „Promovarea lui Gregory îi consolidează acestuia poziția de lider religios american de culoare într-o perioadă în care Statele Unite dezbat moștenirea rasismului istoric și în numeroase părți din țară au loc demonstrații în favoarea egalității de rasă. Arhiepiscopul Gregory este cunoscut totodată drept un progresist în legătură cu abordarea bisericii față de persoanele gay. Anul trecut, el a câștigat respectul grupurilor catolice LGBT când i-a spus unui catolic trans-gender la o reuniune din Washington ‘Locul tău este în inima acestei biserici’. (Florin Matei, Agenția de Presă RADOR)/fmatei/sdm2