Consiliul Naţional Tripartit reia, astăzi, discuţiile asupra salariului minim brut pe economie din anul viitor, propunerea Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii fiind de majorare cu 70 de lei. Totuşi, aproximativ jumătate dintre patronii de firme din România îşi doresc ca acest indicator să rămână la nivelul actual, pentru a evita orice impact negativ la nivelul societăţilor comerciale. Iulia Gherman are detalii.
Reporter: Președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Florin Jianu, spune că, prin creșterea propusă, salariul minim brut pe economie se majorează în funcție de rata inflației și cu un procent din ceea ce înseamnă productivitatea muncii.
După ce Ministerul Muncii a propus cele trei scenarii pentru creșterea salariului minim brut de la 1 ianuarie, IMM-urile au venit, la rândul lor, cu propuneri. 17% dintre oamenii de afaceri spun că salariul minim ar trebui mărit cu 150 de lei, de la 2.230 la 2.380.
Pentru scenariul al doilea, în care există o creștere cu doar 105 lei, doar 16,2% dintre reprezentanții întreprinderilor mici și mijlocii și-au dat acordul. Scenariul trei prevăzut cu urcarea salariului minim brut cu 194 de lei, până la 2.424, este agreat de 17,3%, potrivit unui sondaj realizat în rândul IMM-urilor.
Restul, de aproape 50% dintre respondenți nu au fost de acord cu niciunul dintre scenariile stabilite de Ministerul Muncii. Pe de altă parte, oamenii de afaceri consideră că o creștere a salariului brut pe economie le-ar putea afecta societatea, prin diminuarea profitului, concedierea unor salariați, pierderea competitivității sau a unor contracte comerciale./rjurubita/ovidiu
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 14 decembrie