A devenit deja o tradiție ca, din anul 2000 încoace, la fiecare început de decembrie, să așteptăm cu sufletul la gură decizia pentru anul următor în materie de culori a Institutului Pantone, autoritatea mondială în domeniul sistemelor de culori, fondată în anii ’50 ca o companie de tipografie din New York, care acum își are sediul în Carlstadt, New Jersey. Nici anul acesta anunțul nu a întârziat să apară și iată cum, miercuri, 9 decembrie, marea veste a făcut înconjurul lumii. Dacă pentru 2020, culoarea aleasă drept reprezentativă a fost Albastrul Clasic (Classic Blue), culoarea „cerului la amurg”, care simbolizează calmul, încrederea și unitatea, precum și dorința unui sprijin fiabil și stabil, în anul care se apropie cu pași repezi, cele mai întâlnite și râvnite două culori, de data aceasta, vor fi neutrul Ultimate Gray și Illuminating, o nuanță vibrantă de galben, semnificația neputând fi decât una singură – reînvierea speranței după vremuri tulburi. Pentru a doua oară în istorie (prima dată în anul 2016, când au fost preferate două nuanțe, roz pal și bleu pastel – Rose Quartz și Serenity), Institutul Pantone a ales nu una, ci două culori ale anului 2021, care se completează reciproc și aduc vindecare: PANTONE 17-5104 Ultimate Gray, o nuanță liniștitoare care amintește de nisipul de pe plajă sau de fundațiile solide și stabile de beton și PANTONE 13-0647 Illuminating, un galben strălucitor care evocă soarele cald, gustul revigorant al unei tarte cu lămâie sau spiritul vesel al verii. Așadar, cu speranță în suflet, pășim într-un nou an în care ne așteaptă multe incertitudini, dar și vindecare.
Motivația alegerii
Culoarea Anului de la Pantone a influențat deciziile de dezvoltare și cumpărare a produselor în numeroase industrii, inclusiv modă, piese de mobilier, obiecte decorative, designul industrial și designul grafic. Procesul de selecție a culorii anului necesită o atentă și minuțioasă analiză a tendințelor. Pentru a ajunge la o variantă unanim acceptată, în fiecare an, experții în culori de la Institutul Pantone combină toate elementele ce compun lumea înconjurătoare, căutând noi influențe ale culorilor. Acestea pot include industria de divertisment și filmele, colecțiile de artă, noii artiști și ideile lor inovatoare, moda, toate domeniile designului, cele mai populare destinații de călătorie, natura, precum și noile stiluri de viață sau condițiile socio-economice. Influențele pot proveni, de asemenea, din noile tehnologii, materiale, texturi și efecte care influențează culoarea, platformele relevante de social-media și chiar evenimentele sportive viitoare care captează atenția întregului mapamond.
Decizia institutului de a numi două nuanțe, aparent fără legătură, ca o „culoare colectivă” a anului 2021, este un răspuns la anul fără precedent, 2020, care ne-a adus multă suferință și incertitudine. Descrise de institut ca „un melanj armonios de culoare care transmite un mesaj de putere și speranță, în aceeași măsură durabil, stabil și înălțător”, galbenul însorit și griul stabil au fiecare câte un scop precis de îndeplinit. „Fiecare dintre aceste două culori are un aspect emoțional – griul solid este fundamentul practic de care avem nevoie, iar galbenul este despre speranță, soare și voie bună”, a declarat Leatrice Eiseman, director executiv al Institutului Pantone. Iar combinația în sine este una dintre cele mai puternice declarații. Alegerea de a include două culori în acest an a fost influențată de pandemie, dar și de alte evenimente dramatice ale anului 2020, precum protestele Black Lives Matter. După un an în care distanțarea socială nu i-a împiedicat pe oameni să se organizeze în masă pentru a cere justiție rasială, importanța conexiunii a devenit din ce în ce mai clară pentru mulți dintre noi.
Obiectivul în alegerea culorii anului rămâne același ca și în anii trecuți: să reflecte cultura momentului prezent. Retrospectiv, culoarea anului trecut, Classic Blue – un albastru adânc liniștitor care a căutat să mai diminueze un pic anxietățile cu privire la noul deceniu – a fost o alegere care, în mod ironic, a prevestit anul plin de incertitudini și neliniști pe care l-am trăit cu toții. „Știm că trăim timpuri neobișnuite”, a declarat Laurie Pressman, vicepreședinte al Institutului Pantone, și „fie că este vorba de pandemie sau de protestele din întreaga lume, încercăm să ne imaginăm viitorul pe măsură ce ne adaptăm la noile condiții de viață”. „Aceste două culori independente care subliniază cum elemente diferite pot ajunge împreună pentru a se sprijini reciproc, exprimă cel mai bine modul anului 2021 pentru Pantone Color. Este o istorie despre culoare care încapsulează sentimente mai profunde de gândire și meditație, cu promisiune a ceva solar și prietenos”, a mai adăugat ea.
Conexiunile cu ceilalți ne-au dat putere și forță, precum și speranța și perspectivele pozitive care sunt esențiale pentru a merge mai departe. Tot Laurie Pressman consideră că această nevoie esențială de relații se reflectă în decizia Pantone de a selecta două culori în acest an. „Ceva care a fost evident în general este cât de mult avem nevoie unul de celălalt, că aceste conexiuni cu ceilalți ne-au dat putere și forță, precum și speranța și perspectivele pozitive, care sunt esențiale pentru a merge mai departe”, a spus reprezentantul Pantone. „Prin alegerea a două culori independente, acest lucru ne-a ajutat să transmitem subliminal acest mesaj”. Pandemia a afectat și procesul de selectare a culorii din acest an. În timp ce cercetătorii de la institut petrec de obicei anul călătorind pentru a cerceta tendințele culorilor din întreaga lume – de la evenimente sportive până la paradele de modă internaționale – înainte de a face alegerea finală, restricțiile de sănătate și siguranță pe fondul COVID-19 au determinat ca abordarea din acest an să arate puțin diferit – mai multă colaborare online pentru ca angajații din întreaga lume să raporteze tendințele. Culorile sunt legate însă puternic și de aspecte sociale, de ce simțim noi, colectiv, și de ceea ce sperăm să ne aducă anul care vine.
Ultimate Gray este emblematic pentru elemente solide, dependente, care rezistă pentru totdeauna și asigură o fundație fermă. Însumând culorile pietrelor de pe plajă și ale acelor elemente naturale a căror aparență, influențată de vreme, subliniază abilitatea de a rezista testul timpului, Ultimate Gray asigură liniște, încurajând sentimente ca stabilitate, calm, rezistență. Griul este excelent în combinații, în loc de negru, cu absolut orice altă culoare, ca și non-culorile. Până la urmă, este chiar compus cromatic din alb și negru. Și deschide multe alte culori închise cu care este combinat, spre deosebire de negru.
Illuminating este un galben luminos și vesel, sclipind cu vivacitate înspre o nuanță călduroasă de galben impregnată cu putere solară. Deși pare o culoare greu de combinat, iată că acest galben reprezentativ pentru culoarea anului 2021 nu este chiar de evitat, ci din contră, este mai ușor să-l potriviți cu alte nuanțe decât ați crede! Cele două culori alese de Pantone pentru anul 2021 se pot chiar combina între ele, cu succes.
Cum să decorăm în gri și galben
Griul în amenajările interioare
Este greu de găsit o altă nuanță, în toate variantele sale posibile, care să fie atât de adaptabilă și de potrivită pentru amenajările interioare precum griul. Potențialul pe care îl are această nuanță este uriaș si este imposibil să nu existe soluția perfectă pentru fiecare casă, fie ea minusculă sau vastă, fie că este vorba despre zugrăveli sau culoarea pieselor de mobilier. Griul a revenit în forță în decorațiunile și amenajările interioare. De câțiva ani buni, nu mai este considerată deloc o culoare tristă, ci din contră este percepută ca o culoare rafinată, care, atunci când este asociată cu alte culori vii, creează spații interesante cu o puternică personalitate. Prin urmare, când nu știți ce culoare să alegeți în calitate de bază cromatică a locuinței, iar albul nu reprezintă o opțiune care să vă satisfacă, alegerea griului este o alternativă extrem de avantajoasă. Versatilele sale nuanțe sunt ușor de asortat, nu doar când vine vorba despre amenajările interioare, dar și în vestimentație, un alt mare plus al griului fiind acela că arată la fel de bine și în amenajările rustice, dar și în cele moderne sau clasice. Chiar dacă pare deja o redundanță, trebuie să amintim faptul că griul se obține din combinația (non)culorilor alb și negru, fiind cunoscut ca o nuanță acromată sau neutră, adică fără culoare. Griul este propriul său complementar, nu are opus și, de obicei, rămâne în aceleași nuanțe sau tonuri, atunci când culoarea sa în spectru este inversată. Griul reprezintă o valoare a intensității sau a saturației. Vorbim despre gri-argilă, gri-oțel, gri-vernil, gri-maroniu, gri-șobolan, gri-cărbune, gri-ardezie și putem continua așa până ajungem la cele 256 de niveluri diferite de gri care există. Astfel, putem califica o culoare neutră după modul în care poate fi combinată cu ea însăși și cu toate celelalte culori.
Orice proiect de amenajare interioară include în realizarea lui, vrând nevrând, o culoare neutră, care funcționează ca un fundal general, sau care va conduce direcția de proiectare. Unii înclină spre un neutru mai mult decât spre celălalt, dar alegerea unuia dintre ele nu înseamnă că nu se vor folosi alte culori în spațiul respectiv, ci doar că paleta va începe cu un anumit ton neutru de bază. Preferințele oamenilor tind să se rezume la cât de trendy este în acel moment o culoare neutră, dar indiferent care dintre ele este mai popular, nuanțele neutre vor rezista cu siguranță testului timpului. Decorarea în întregime în culori neutre poate crea un spațiu liniștitor, sofisticat și cald, dar cu condiția să se realizeze în mod adecvat. Foarte mulți oameni se tem să utilizeze culorile neutre, îngrijorați de faptul că o vor face greșit și că vor sfârși prin a abuza de ele.
* Înainte de a începe incursiunea în lumea amenajărilor în nuanțe de gri ar fi indicat să subliniem felul în care această nonculoare își poate pune serios amprenta asupra psihicului uman, întrucât este perceput diferit de fiecare persoană în parte. De exemplu, cei care sunt mai pesimiști din fire sau care, pur și simplu, trec printr-o perioada mai agitată sau mai puțin luminoasă a vieții pot fi influențați în sens negativ de tonurile acestei nonculori. Mai precis, pot resimți instalarea sau accentuarea stărilor depresive. Persoanele optimiste și energice, precum și cele care trăiesc într-un ritm amețitor, își găsesc refugiul, stabilitatea și oaza de liniște în interioarele amenajate în nuanțe gri. Psihologii susțin că cei care se simt atrași în mod inexplicabil de gri și de nuanțele lui sunt firi sensibile și introvertite, această nonculoare făcându-i să se simtă în siguranță, la adăpost de lumea înconjurătoare. Se mai spune că orice om se poate simți atras de gri în perioadele solicitante și stresante ale vieții.
* Care este primul lucru pe care îl observați atunci când intrați într-o încăpere: un perete, un raft, măsuța de cafea sau canapeaua? Țineți seama de punctele de atracție a privirii. Dacă primul lucru pe care-l observați când intrați în cameră este peretele, îl puteți vopsi în gri, în timp ce ceilalți pereți pot râmâne albi. Dacă vopsiți toți pereții camerei în gri, spațiul va da impresia că este mai mic decât în realitate. Dar chiar și-așa, puteți aduce lumină în cameră cu ajutorul draperiilor și a tocurilor ferestrelor, care trebuie să fie albe. Puteți „sparge” culoarea neutră prin folosirea unui brâu alb pe perete.
* Dacă zona de relaxare este cea care sare prima dată în ochi, atunci amplasați o canapea gri pe care așezați mai multe perne în nuanțe diferite de gri.
* Una dintre cele mai de succes idei în amenajările neutre este să adăugați culoare, întrucât doar așa aspectul se va diferenția de paleta de nuanțe gri. Griul este cel mai bun prieten al culorilor, ajutându-le cu adevărat să renască. Cel mai frumos lucru pe care vi-l oferă o culoare de fundal gri este opțiunea de a schimba instantaneu culoarea de accent.
* Griul deschis iese cel mai bine în evidență cu tonuri de lemn de culoare închisă sau medie. Dacă alegeți un lemn tot de culoare deschisă, atât frumusețea griului cât și cea a lemnului se vor estompa.
* Dacă nu aveți culori orbitoare care să creeze interes și să atragă atenția, alte aspecte ale camerei vor deveni importante. Textura este unul dintre ele, prin amestecarea insesizabilă a luxului cu banalul. Este evident faptul că nu toți dispunem de un buget care să ne permită achiziționarea unor țesături de sute de lei, mobilier de ultimul răcnet, piese de artă originale sau accesorii unicat. Investiți în piese mai mari de bună calitate (canapea, fotolii, biblioteci, dulapuri, scaune, mese), alegeți câteva obiecte remarcabile care vă vor eleva spațiul, și atunci nu veți mai simți prezența celorlate chilipiruri.
* Griul funcționează bine cu mai multe tipuri de pietre. Există o mulțime de pietre care au nervuri gri sau în nuanțe de gri. Marmura de Carrara, marmura Statuario, Statuarietto și ardezia sunt toate exemple de astfel de plăci. Piatra este un finisaj clasic care nu se va demoda niciodată. Dacă nu puteți găsi un alt gen de piatră pe care să o asortați cu marmura sau ardezia aleasă, folosiți plăci de porțelan pentru a le combina cu piatra naturală.
* Scoaterea din ecuație a culorilor vii aduce după sine, în prim plan, forma. Trebuie să fim conștienți de faptul că într-o cameră gri forma va fi cea care va atrage atenția prima dată. Canapeaua, masa, fotoliile trebuie să aibă forme dintre cele mai originale pentru ca interesul să nu cadă pe neutru, de fapt neutrul nici poate fi de interes, așa că mutați concentrarea pe alte elemente.
* Nu mergeți într-un showroom să cumpărați 5 piese de mobilier care să pătreze aceeași linie, același contur. La început vi se va părea o alegere sigură și înțeleaptă, dar veți constata rapid că totul devine plictisitor, plictisitor, plictisitor! O cameră într-o paletă de culori neutre vă oferă oportunitatea de a include materiale și suprafețe neobișnuite, oportunitate pe care poate într-o cameră obișnuită nu o veți avea. Profitați la maxim de ea!
* Modelele folosite la scară largă în ceea ce privește tapiseria, covorul sau draperiile desăvârșesc un spațiu. O astfel de încăpere este atât de interesantă și funcționează pe atât de multe niveluri! În camerele neutre puteți compensa prin inserarea de nuanțe din diferite culori, texturi multiple de înaltă calitate, forme interesante, materiale și modele minunate. Toate contribuie la succesul unui design interior armonios.
* O paletă de culori neutre poate fi luminoasă și cremoasă sau … profundă și dramatică. Aveți curaj și utilizați culori închise pentru pereți! Amestecați-le cu un lemn bogat, gri profund, argintiu și o oglindă, și obțineți o cameră izbitoare. Dacă vă decideți să alegeți griul ca neutru de bază, cel mai bine ar fi să-l păstrați în nuanțe calde.
Cu ce putem combina griul
Într-un interior clasic, se va asorta perfect cu toate nuanțele feminine: violet prună, roz și roșu. În cazul asocierii griului cu una dintre aceste culori, aveți grijă să folosiți aceeași intensitate pentru ambele culori. De exemplu, asortați gri-perlă cu roz pal și gri-antacit cu violet prună intens. Griurile se potrivesc frumos și cu nuanțe de albastru precum turcoaz, bleumarin sau indigo. Se asociază perfect cu nuanțele pastel, precum bleu pal, vernil marin, alb patinat, dar și cu alte culori neutre, precum nisipiu și alb, alături de care creează o atmosferă calmă și contemporană, ideală într-un living sau chiar și în dormitor.
* Decorată numai în gri, o cameră va părea mai degrabă rece. De aceea, ar fi de preferat să combinați griul cu nuanţe ale altor culori pentru a da preţiozitate şi eleganţă încăperii. Griul se îmbină perfect și scoate în evidență calitățile celorlalte două nonculori – alb și negru – din care, de altfel, și rezultă. Negrul nu trebuie neapărat să întunece un spațiu. De fapt, de multe ori negrul va face un spațiu să pară mai luminos dacă este folosit pentru a crea un contrast. Nuanța de cărbune va avea același efect atunci când este utilizată în încăperi gri deschis. Scaune din piele neagră, covoare negre sau negru-cărbune, abajururi negre, rame de tablou negre chiar și lemn aproape negru, toate adaugă câte un puternic de semn de exclamare. Trebuie să existe un pic de negru în orice cameră neutră.
* Gri cu roz, mov sau lila este o combinație delicată și suavă care poate fi folosită cu încredere în amenajarea băilor, dormitoarelor și, desigur, a camerelor pentru fetițe sau chiar adolescente.
* Gri cu nuanțe de albastru este o combinație destul de populară și poate fi utilizată în amenajarea majorității spațiilor unei case, de la hol, living, baie sau bucătărie și până la dormitoare și camera copiilor. Nuanțele celor două culori pot varia, alegându-se cele care vor pune cel mai bine în valoare spațiul pe care îl îmbracă.
* Gri cu roșu sau gri cu portocaliu formează alte două combinații des întâlnite în amenajările interioare. Neutralitatea griului vine să estompeze din forță năvalnică a celor două culori fierbinți, iar decorurile finale vor fi, cu siguranță, cât se poate de interesante și atrăgătoare. Pentru a „îndulci” această combinație puteți adăuga și nuanțe calde și subtile de bej sau crem.
* Gri cu bej este o combinație plăcută ce poate fi folosită în crearea decorurilor menite să inspire liniște și calm. De regulă, din această combinație face parte și albul, dar, în funcție de preferințele fiecăruia, în echipa cromatică pot fi cooptate și alte nuanțe pastelate: bleu, roz, galben etc.
* Gri și verde duc la obținerea unor decoruri care inspiră relaxare în cel mai adevărat sens al cuvântului. Decorurile în gri și verde sunt plăcute ochiului, odihnitoare și cu un ușor efect răcoritor.
* Amenajările interioare în nuanțe de gri sunt considerate de mulți ceva mai reci și anoste, însă pentru a aduce un plus de design este nevoie de o culoare vie și veselă precum galbenul, care va echilibra rezultatul final. Și iată cum cele două culori ale anului viitor ajung din nou împreună! Un fotoliu, câteva pernuțe fantezie aruncate la întâmplare sau chiar un perete decorat într-o nuanță de galben cald vor aduce mai multă savoare, transformând și cel mai searbăd aspect, într-un ambient plăcut și liniștitor. În combinaţie cu galbenul poate face dintr-o cameră banală una sofisticată.
* Gri în asociere cu galben formează un contrast pronunțat, dar care este deosebit de atrăgător și vesel în opinia specialiștilor în amenajările interioare. Această combinație este potrivită pentru bucătării, camere de zi și băi, cu condiția ca galbenul – în cazul în care se va alege o nuanță aprinsă a acestei culori – să fie prezent doar pe suprafețe limitate, în calitate de accent cromatic.
* Sobru, dar elegant, griul este o culoare potrivită unui interior clasic, dar corespunde perfect și amenajărilor moderne, punând în valoare tonurile naturale de verde sau brun.
* Puteți folosi perne de alte culori, precum galben, albastru sau verde, obiecte de decor într-o culoare sau chiar plante. În plus, puteți folosi și draperii colorate sau un covor multicolor.
* Gri și turcoaz, o combinație îndrăzneață. Griul s-a dovedit alegerea perfectă, pentru că este o culoare suficient de neutră cât să lase alte culori să vorbească. Nu este la fel de sever ca albul, dar nici calm precum bejul. Puteți alege gri și turcoaz la amenajarea interioară pentru că este o combinație carismatică, sofisticată și dinamică.
* Gri și auriu. Gri nu înseamnă plictisitor, nici rece, nici banal. Un proiect de design interior cu accente scandinave poate să iasă din atotputernicia albului și să îmbrățișeze nuanțe mai pline. Crem. Bej. Gri. Ceea ce rezultă din combinarea lor. Plus un strop de auriu, pentru a imprima un pic de strălucire – absolut binevenită, dacă ne întrebați pe noi.
Galbenul în amenajările interioare
Soare, narcise, floarea-soarelui, lămâi, canari – toate au un numitor comun – culoarea galbenă – și toate ne plac pentru că ne aduc aminte de vară, vacanță, lumină, zâmbet, veselie. Dar cum să le folosim, oare, în interior? Cum să facem să nu exagerăm? Când o fi prea mult? Galbenul este una dintre cele mai optimiste culori, dar foarte rar își găsește loc în decorurile moderne. De ce? Poate din cauză că este atât de îndrăzneață, vibrantă, energizantă și aventuroasă. Sau poate doar din cauză că interioarele galbene sunt foarte greu de asortat. Interesant este faptul că, deși catalogată ca fiind o culoare solară și luminoasă, este una dintre culorile reci ale spectrului. Ideal ar fi să folosiți galbenul ca pată de culoare, pentru a accentua și pentru a centra atenția pe anumite obiecte sau locuri. Trebuie să țineți cont de faptul că excesul de galben este extrem de obostitor, mai ales dacă recurgeți la nuanțe tari și intense. Ceea ce este esențial atunci când vine vorba de utilizarea galbenului în spațiul de locuit este că această culoare solară trebuie folosită cu moderație și doar în locurile potrivite. Există o idee preconcepută cum că această culoare puternică ar fi recomandată doar pentru decoruri de vară sau pentru anumite tipuri de locuințe. Nimic mai fals! Realitatea este că această nuanță minunată și plină de vigoare este potrivită în orice casă și în orice anotimp. Ba mai mult, este binevenită în perioadele reci și mohorâte tocmai pentru energia pe care o degajă și pentru puterea ei de a lumina.
* Să începem explorarea decorului galben, cu un exemplu deosebit de puternic. O pictură sau o fotografie artistică de dimensiuni ceva mai mari va caracteriza o casă aranjată și elegantă, fiind și o modalitate foarte bună de a „condimenta” o canapea gri și niște rafturi deschise.Pictura va lega totul împreună.
* Rama unei ferestre poate fi vopsită în galben. Fără doar și poate, luminozitatea camerei va crește considerabil. Este un truc excelent în camerele de zi sau chiar în camera copilului.
* În living, galbenul este o culoare care își va găsi mereu un loc bun. Puteți adăuga accente solare folosind un covor, perne decorative, un ceas sau alegând lămpi de culoare galbenă. Un covor cu dungi îndrăznețe și un candelabru neon portocaliu vor da o notă de aer pop-art.
* Ușile colorate în galben sunt uimitoare!Investiția într-o ușă neobișnuită este întotdeauna ușor riscantă, dar riscul se amortizează cu adevărat într-un interior aparte și interesant. Dacă o mai și asortați cu un decor alb-negru (strălucitor-mat), totul va deveni sinonim cu sublimul. Decorul artistic alb – negru oferă un fundal neutru, care face ca elementele să iasă în evidență. Mobilierul va arăta pur și simplu plin de viață!
* Aveți o piesă de mobilier pe care nu o folosiți niciodată pentru că vă este greu să-i asortați culoarea? Combinați-o cu elemente galbene variate, de la păpădie stinsă la lămâie luminoasă. Rețineți: nuanțele fac o mare diferență!
* Așezați în prim – plan un fotoliu cu o nuanță îndrăzneață și strălucitoare de galben-lămâie sau galben-canar, și o pernă gri aruncată nepăsător.
* Perdelele galbene se pretează perfect la atmosfera relaxantă stabilită de pereții gri deschis și de pardoselile din lemn bogat.Perdelele sunt singura caracteristică galbenă care adoptă un ton extrem de luminos, și care poate atrage atenția asupra sa și din exterior.
* Mobilierul și corpurile de iluminat galbene fac imediat o impresie bună, reușind să iasă în evidență fără prea mare efort. Sunt elegante și modern-industriale.
* O alegere inspirată pentru living este canapeaua galbenă. Dacă doriți să obțineți o atmosferă sofisticată, încercați o piesă de mobilier de acest tip. Canapeaua va deveni punctul focal al livingului, prin urmare este esențial să decorați restul camerei în nuanțe neutre. Puteți crea un contrast deosebit folosind tonuri de gri, asortate la un parchet și piese de mobilier albe.
* Rafturile și biblioteca modernă vor deveni un adevărat punct de atracție, dacă veți alege să le vopsiți într-o nuanță de galben. O astfel de alegere va fi foarte nimerită într-o sufragerie care îmbină culori neutre (alb, bej, crem, maro deschis). Păstrați, așadar, pereții albi și mobilierul într-o culoare apropiată, astfel încât galbenul spațiilor de stocare (a cărților și obiectelor decorative) să nu devină supărător.
* În combinație cu mobilierul și elementele decorative negre, galbenul pereților va crea un living înălțător. Îndrăzniți să optați pentru o nuanță destul de intensă de galben pe care să o puneți în valoare cu ajutorul unor piese de mobilier negre și elegante. Este important să nu exagerați: limitați numărul de obiecte decorative și de piese de mobilier, pentru a permite pereților să rămână „vedeta” încăperii, dar și pentru a elimina pericolul supraîncărcării vizuale.
* Ideal pentru un living cu parfum retro, tapetul galben cu modele, va completa perfect un spațiu din care nu lipsesc parchetul din lemn natural, canapeaua albă, cu model gri, pernuțele decorative cu stropi de culoare galbenă și alte câteva obiecte decorative discrete, în culori neutre.
* Pentru o sufragerie vintage, alegeți un imprimeu floral, rustic, care poate fi folosit atât la nivelul pereților, cât și al decorațiunilor. Nu uitați de draperiile înflorate, care să respecte paleta cromatică folosită în restul spațiului.
* Dacă vă urmărește ideea amenajării unei sufragerii romantice, puteți adăuga parchetului, mobilierului, corpurilor de iluminat și decoratiunilor albe, un perete într-o nuanță de galben.
* Într-o cameră de zi întunecoasă, dar elegantă, puternicele accente galbene se simt rebele și pline de atitudine. Fiecare element clasic inspirat se bucură de o reinterpretare modernă, rezultatul fiind uimitor! Operele de artă galbene oferă un ușor aer tropical.
* Imposibil să-i rezistați! O podea galbenă va exploda de carismă și, cu siguranță, va ridica moralul tuturor celor care o vor privi. Lumina abundentă va inunda mobilierul alb.
Cu ce putem combina galbenul
* Galbenul și verdele sunt culori foarte potrivite livingurilor. Dacă adăugați un strop de portocaliu sau roz, obțineți un optimism de primăvară bine exprimat prin cromatică. Trecând la lucruri practice, asociați canapele sau fotolii galbene cu elemente textile (draperii, covoare, perne) verzi. Schema cromatică ar trebui să se bazeze pe fundaluri din cremuri sau bejuri, astfel încât să invocați liniștea. Galbenul păpădie și verdele mentă, de exemplu, energizează orice interior eclectic. Folosiți doar cantitatea potrivită de culoare pentru a lumina camera, fără a pune în umbră modelele și decorul.
* Galbenul și albastrul se armonizează perfect, combinația putând fi utilizată în amenajări de stil nordic sau minimalist. Dacă mai adăugați și un procent mic de obiecte decorative roșii, ca vaze, cărți sau flori, veți desăvârși dinamismul încăperii. Galbenul și albastrul reprezintă o temă veselă de interior. O canapea albastră se va potrivi perfect cu pernuțele galbene – o caracteristică unificatoare poate crește șansele unui aspect coerent.
* Din variația schemei de culori complementare s-a născut și combinația galben-mov. Puternicul galben, cu nuanțe de mov, nesaturate, creează o atmosferă foarte feminină. Pentru a o îndulci și mai mult, aduceți accente de crem luminos, oliv stins și chiar maro delicat.
* Combinația galben-maro (mai ales dacă ultima culoare aparține texturii de lemn) este potrivită pentru livinguri, dormitoare și holuri.
* Specialiștii recomandă combinația de galben luminos cu gri-noros, un gri neutru destul de saturat, și un alb cu subtile tonuri de bej. Galbenul iese în evidență într-un fundal în tonuri de gri.
* Galbenul este o culoare energică, dar nu trebuie să fie și tare. Selectați accente de roșu și portocaliu care ajută la domolirea tonurilor aprinse de galben.
Autor: Alina Andrei, RADOR