La Chişinău, premierul desemnat Iurie Leancă îşi continuă eforturile pentru obţinerea majorităţii parlamentare în speranţa că vineri ar putea cere votul de încredere al parlamentului pentru învestirea unui nou guvern. Şansele ca guvernul Leancă să fie votat sunt în continuare incerte, în condiţiile în care alianţa care îl susţine dispune de doar 42 din cele 51 de voturi necesare. Măine, Iurie Leancă şi-a programat şi o întâlnire cu liberalii pentru a le cere sprijin. Relatează de la Radio Chişinău Victor Pogor.
Reporter: Şansele lui Iurie Leancă de a obţine votul de încredere al parlamentului sunt reduse – potrivit analiştilor de la Chişinău, în condiţiile în care comuniştii nu-l agreează, iar liberalii chiar dacă nu sunt la fel de categorici, nu prea au motive să-l susţină. Iurie Leancă a fopst propus la funcţia de premier de către Partidul Liberal Democrat şi este susţinut de Partidul Democrat. Ambele formaţiuni, care au creat Alianţa Politică pentru Moldova Europeană, numără împreună 42 de deputaţi, în timp ce pentru învestirea guvernului sunt necesare cel puţin 51 de voturi. Preşedintele parlamentului, democratul Adrian Candu, a convocat astăzi o şedinţă de lucru cu preşedinţii comisiilor permanente. Mâine, Biroul Permanent va propune data convocării legislativului în prima şedinţă plenară din această sesiune.
Potrivit unor surse din cadrul Biroului, şedinţa plenară ar putea să aibă loc vineri, 6 februarie. Pănă atuncu Iurie Leancă ar urma să poarte discuţii cu deputaţii comunişti şi cu cei liberali pentru a-i convinge să susţină programul de activitate şi componenţa viitorului executiv. Anterior, Partidul Comuniştilor a anunţat că nu va vota guvernul Leancă. Liderul formaţiunii, Vladimir Voronin, sugerând că ar putea susţine un executiv condus de un premier apolitic, eventual provenit din mediul de afaceri. Partidul Liberal a anunţat că va lua o decizie după consultările cu premierul desemnat, dar aseară Mihai Ghimpu a declarat, în cadrul unei apariţii la o televiziune din Chişinău, că ar exista mai multe motive pentru care PLM să nu susţină guvernul. Mihai Ghimpu a menţionat că ar vota separat pentru candidatura lui Iurie Leancă pentru funcţia de premier, însă nu-i convin candidaţii la funcţiile de miniştri.
Ieri, în Republica Moldova s-a aflat într-o scurtă vizită consilierul canceralului german pentru politica externă şi de securitate, Christoph Heusgen, care a purtat discuţii cu liderii politici de la Chişinău. Potrivit unor surese, tema principală a discuţiilor a fost situaţia politică din Republica Moldova după alegerile parlamentare, sprijinirea unei coaliţii proeuropene şi situaţia regională. Dacă Iurie Leancă nu va obţine votul de încredere al parlamentului, preşedintele Nicolae Timofti va trebui să desemneze un alt candidat, care ar putea să fie acceptat şi de comunişti. Dacă în termen de 45 de zile de la prima solicitare guvernul nu este votat din două încercări, atunci parlamentul poate fi dizolvat.