Luni, 1 februarie, se împlinesc 120 de ani de la naşterea lui Clark Gable, unul dintre cei mai mari actori de film din istoria Hollywood-ului.
Gable a fost premiat cu Oscar pentru „cel mai bun actor” pentru rolul interpretat în „New York – Miami” şi a jucat cu mari actiţe ale epocii sale, precum Joan Crawford, Myrna Loy, Jean Harlow, Lana Turner, Norma Shearer, Vivien Leigh și Ava Gardner.
Consacrarea sa ca actor a venit după rolul realizat în „Pe marginea prăpastiei”/ „Dance, Fools, Dance”, însă cel mai importat rol al său este considerat Rhett Butler din „Pe aripile vântului”/„Gone with the Wind”, în care a jucat alături de Vivien Leigh, cea care a dat viaţă personajului Scarlett O’Hara.
William Clark Gable s-a născut la 1 februarie 1901, la Cadiz, statul Ohio, în SUA, într-o familie cu origini germane, părinţii săi fiind William Henry „Will” Gable și Adeline. Iniţial, în certificatul de naştere a figurat ca fată, din cauza unei erori, însă greşeala avea să fie rectificată la scurt timp.
La doar șapte luni, mama sa a murit, iar micuţul a fost trimis spre creştere la unchii materni din Pennsylvania, la ferma din Vernon Township.
La vârsta de doi ani, tatăl l-a luat înapoi la Cadiz, după ce s-a recăsătorit, iar cea de-a doua sa soție, Jennie Dunlap, s-a ocupat de îngrijirea și de educația micuțului Clark.
Familia s-a stabilit în orășelul Hopedale, iar mai apoi s-a mutat la o fermă din Ravenna, Ohio, în apropiere de Akron.
Jennie cânta la pian și îi dădea fiului ei vitreg lecții acasă, iar micuţul era bine îmbrăcat și mereu îngrijit, ieșind în evidență dintre ceilalți copii.
Gable avea o pasiune pentru literatură şi, în egală măsură, adora să repare maşini împreună cu tatăl său.
În anul 1917, Gable a fost nevoit să renunţe la liceu, după ce tatăl său a avut probleme financiare, familia s-a mutat la o fermă la Ravenna, Ohio, lângă Akron, iar Clark s-a angajat la o fabrică de cauciucuri din Akron.
După ce a asistat o piesă de teatru, „The Bird of Paradise”/„Pasărea paradisului”, Clark decide că vrea să devină actor. Obține mai multe roluri de figurant, însă după o perioadă istovitoare, cu două locuri de muncă în paralel, revine în casa familiei, care, la scurtă vreme se va muta în Oklahoma, după ce tatăl său va descoperi un zăcământ de petrol.
În anul 1919, mama sa vitregă a murit, iar Clark va lucra alături de tatăl său fie ca supraveghetor de șantier, hamal, telegrafist, vânzător de cravate, însă nicodată marele său vis de a deveni actor, nu-l va părăsi.
În 1922, devine membru al unei trupe de teatru, care va da, însă, faliment, apoi se va angaja la o altă companie de acelaşi profil, din Oregon, unde managerul teatrului, Josephine Dillon, o fostă actriță de teatru și profesoară de artă dramatică, va deveni primul său mentor în actorie. Ea a suportat costurile pentru a-i repara dantura și a-i aranja look-ul, l-a învățat să-și controleze postura și i-a antrenat tonalitatea subțire a glasului pentru a deveni o voce actoricească.
Între cei doi se va înfiripa şi o poveste de dragoste, iar la 13 decembrie 1924, cei doi se vor căsători, cu toate că mulţi apropiaţi comentau că ar fi nepotriviţi, din cauza diferenţei de 15 ani în favoarea soţiei.
Tot cu sprijinul financiar al soţiei sale, cei doi au plecat la Hollywood unde el și-a schimbat numele de scenă din W. C. Gable în Clark Gable şi a jucat câteva filme mute, fără a-i fi oferit vreun rol important.
În perioada 1927-1928, Gable a jucat multe roluri în Huston, unde a avut vreme să devină un mic idol local.
Gable s-a mutat apoi în New York, unde Dillon i-a găsit de lucru pe Broadway, un rol în piesa „Machinal”, primit foarte bine de critici. Au urmat alte spectacole, atât roluri negative cât şi personaje pozitive, iar criticii au fost foarte laudativi la adresa sa.
Ce doi soţi s-au mutat apoi la Hollywood, pentru ca Gable să se poată dedica carierei mult visate de actor de film, însă, în aprilie 1930, ei vor divorța.
Din nefericire, în perioada de început de la Hollywood, Gable a fost respins la audiții din cauza urechilor sale, pe care producătorii le considerau exagerate pentru un actor într-un rol principal.
În anul 1931, Clark Gable se va căsători cu Maria Langham, o actriţă mai în vârstă cu 17 ani decât el.
În acelaşi an, el va reuşi să obțină primul său rol într-un film sonor, ”The Painted Desert”. Interpretarea sa a fost deosebit de apreciată, atât de tare încât l-a eclipsat pe partenerul său de scenă, William Boyd, unul din starurile de atunci ale casei de filme “Pathé”. Şefii de la studiourile Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) au decis imediat să-i ofere lui Gable un contract interesant, inclusiv primul său rol principal, în producţia ”Dance, Fools, Dance”, în care parteneră i-a fost remarcabila Joan Crawford, care avea să devină una dintre partenerele sale favorite în producţiile pentru marele ecran.
După acest prim mare succes, Clark Gable apare în”A Free Soul” (1931), iar următorul său film, ”Red Dust” (1932), în care joacă alături de Jean Harlow, îl transformă într-o vedetă a celor de la MGM.
Au urmat roluri de „băiat rău”, un tip de personaj care nu a fost tocmai pe placul său.
În anul 1933, în timp de filma pentru ”Dancing Lady”, a făcut o infecție la nivelul gingiilor, care s-a răspândit în organism, necesitând spitalizarea.
A urmat o colaborare cu Columbia Pictures care i-a oferit rolul din filmul lui Frank Capra, ”It Happened One Night” (1934), care îi va aduce un Oscar pentru interpretare, şi rolul principal din ”The Call of the Wild” (1935), în care a jucat alături de Loretta Young. Ce doi nu se vor afla alături doar pe marile ecrane, ci şi în viaţa reală, trăind, mai apoi, o remarcabilă dar discretă poveste de dragoste. Rod al iubirii lor, va veni pe lume, la 6 noiembrie 1935, o fetiță pe nume Judy Lewis, care avea să devină și ea actriță. Tatăl a rămas, însă secret, având în vedere că strălucitorul actor era căsătorit la acea vreme.
A urmat filmul”Mutiny on the Bounty” (1935) şi marele rol al carierei sale, cel al lui Rhett Butler, din celebrul film ”Gone with the Wind”/”Pe aripile vântului” (1939), în care a avut-o ca parteneră pe Vivien Leigh. S-a spus atunci că lui nu i-a plăcut deloc cel mai faimos rol al său, pe care îl cataloga ca fiind “un film de femei”.
Clark s-a înfuriat pentru că prietena şi colega sa de platou Hattie McDaniel, o actriţă de culoare, nu a fost lăsată să participe la premiera filmului “Pe aripile vântului”, a intenţionat să boicoteze ceremonia, însă Hattie l-a convins că nu este nicio problemă dacă merge fără ea.
Gable devenise prototipul aventurierului seducător, cu maniere brutale, dar cu suflet tandru, care cucerește orice femeie cu zâmbetul său irezistibil. Gable devine nu doar unul dintre cei mai apreciaţi acotori de la Hollywood, dar şi unul dintre cei mai admiraţi bărbaţi din „Cetatea filmului”, un adevărat simbol al masculinității, adorat pur şi simplu de femei, fiind supranumit „Regele Hollywood-ului”. În replică, Clark Gable declara: „Povestea asta cu regele e o prostie. Eu mănânc, beau și merg la closet ca orice om. Nu sunt decât un tip norocos din Ohio, care s-a întâmplat să se afle în locul potrivit la momentul potrivit”…
Apropiaţii săi ştiau însă că Gable avea şi multe ciudăţenii: avea mania curăţeniei, îşi făcea duş de câteva ori pe zi, însă se ferea de băi pentru că se temea de apa murdară, era dislexic şi, nu în ultimul rând, era un mare fumător de pipă.
La începutul anului 1939, Clark Gable va divorţa de Maria Langham, iar în martie, se recăsătorește cu Carole Lombard, care avea să fie marea iubire a vieții sale. S-au întâlnit în cursul filmărilor pentru „No Man of Her Own”, în 1932, când Lombard era căsătorită cu actorul William Powell, dar s-au îndrăgostit mai târziu, în 1936.
Din nefericire, în ianuarie 1942, în timp ce el filma la producția ”Somewhere I’ll Find You”, alături de Lana Turner, soția sa piere, alături de mama ei, într-un cumplit accident aviatic.
Clark Gable este efectiv devastat de această pierdere, însă drept refugiu se înrolează voluntar în Forțele Aeriene Americane, plecând pe front în Europa și dispărând din lumina reflectoarelor timp de trei ani.
În toată această perioadă nu s-a știut nimic despre el, fiind menționat doar pentru o serie de acțiuni pline de eroism în aviație.
Avea să se întoarcă din război profund marcat atât de de ororile acestuia, cât şi de tragedia personală suferită.
În anul 1945 îşi va relua cariera, cu un rol alături de Greer Garson, în filmul „O aventură”.
În perioada 1949-1952 este căsătorit cu Silvia Ashley, văduva lui Douglas Fairbanks, actor, producător, regizor și scenarist american, apoi, în 1953, a jucat în producţia”Mogambo” (1953), alături de Ava Gardner și Grace Kelly.
În anul 1954, Clark Gable a devenit cel mai bine plătit liber profesionist din domeniu, apoi a mai jucat în filme precum”Soldier of Fortune” și ”The Tall Men”.
În iulie 1955, s-a căsătorit cu o fostă iubită, Kathleen (Kay) Williams Spreckles, devenind tată pentru cei doi copii ai acesteia, Joan și Adolph, iar la 16 noiembrie 1959, Gable a devenit bunic, fiica sa, Judy Lewis, dând naștere unei fetițe, Maria. În vara anului 1960, soția sa îl anunță că este însărcinată cu primul lor copil, apoi încheie filmările pentru ultimul său rol, cel din”The Misfits”, jucat alături de Marilyn Monroe și de Montgomery Clift.
Din nefericire, nu va mai apuca să se bucure de lansarea acestei ultime producţii şi nici de naşterea copilului său.
Clark Gable a suferit un atac de cord şi a murit la 16 noiembrie 1960, fiind înmormântat lângă cea de-a treia sa soție, Carole Lombard și lângă mama acesteia, la The Great Mausoleum din Forest Lawn Memorial Park în Glendale, California.
În martie 1961, Kay Gable a născut un băiat, pe care l-a botezat John Clark Gable, după numele bunicului său…