Deși criza mondială provocată de noul coronavirus continuă să rămână în atenția presei internaționale, ziarele străine nu neglijează nici situația politică dintr-o serie de țări.
Să ne oprim mai întâi asupra Rusiei, țară în care criza inerentă provocată de noul coronavirus este dublată, cel puțin aparent, și de una politică. „Potrivit unui anunț al Kremlinului, vaccinul rusesc anticoronavirus, Sputnik V, va ajunge în Donbas”, o regiune separatistă din estul Ucrainei, după cum relatează agenția Reuters. „Dacă noi nu îi ajutăm, atunci cine să îi ajute?”, s-ar fi întrebat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, citat fiind de ziarul ucrainean Kyiv Post. Și tot din Ucraina, publicația Ukrainskaia Pravda amintește că, “la sfârșitul lunii ianuarie, forțele de ocupație din zonă anunțaseră că primiseră deja transporturi cu vaccinul Sputnik”.
Să mai rămânem însă în Rusia, unde “Navalnîi se perpelește ca un șarpe în tigaie”, titrează cotidianul moscovit Pravda. Ziarul se referă la audierea în instanță a disidentului rus care, potrivit aceleiași publicații, “este un om speriat, nervos, care nu spune lucrurilor pe nume”. Iată și câteva din concluziile ziarelor occidentale pe aceastâ temă: “Regimul lui Putin nu eeste tocmai la un pas de prăbușire, dar este clar că liderul său se teme de eventualitatea unei ‘revoluții colorate’”, observă cotidianul american The Washington Post. “Mai marii Rusiei dau dovadă de o brutalitate nemiloasă împotriva manifestanților pașnici. Conducerea a demonstrat că vrea să zdrobească protestele cu cea mai mare brutalitate”, notează și ziarul elvețian Neue Zuercher Zeitung. Iar francezul Le Monde afirmă: “De la Paris, dar și din alte capitale, se vede că Moscova tratează criticile din străinătate cu o tot mai mare indiferență și o lipsă de dorință de a le înțelege. Kremlinul nici măcar nu mai încearcă să pretindă că respectă adevărul în prezentarea evenimentelor“. Să încheiem insă comentariile pe marginea acestui subiect tot cu agenția Reuters, care notează: “Rusia acuză Occidetul că, în privința lui Navalnîi, este marcat de o isterie”.
Schimbând subiectul, nu putem trece cu vederea Italia, o țară membră a Uniunii Europene care traversează o nouă criză politică. O criză cu care, după cum comenta ziarul american The New York Times, Italia este de altfel obișnuită, având în vedere că, “începând din anul 1945 și până acum, țara a avut 66 de guverne”. Ei bine, de această dată, criza pare să fi fost de scurtă durată, iar un anunț al președintelui italian Sergio Mattarella pare să-i mai fi liniștit pe italieni. Citat de cotidianul italian Corriere della Sera, președintele Mattarella ar fi declarat: “Este nevoie de un guvern cu un înalt profil“. Iar Mario Draghi, cel care va fi noul premier al Italiei, pare să nu îl contrazică: “Italia are nevoie de riposte la înălțimea situației”, ar fi spus el, citat de același ziar. “Pentru Italia, e ultima șansă“, este titlul unui editorial din ziarul La Stampa. Și tot La Stampa notează că, potrivit ziarelor din alte țări, „Draghi va fi cel care salvează Italia”. Dar să vedem și noi ce spun alte ziare. „Italia așteaptă ca Mario Draghi, fostul șef al Băncii Centrale Europene, să soluționeze criza, spre încântarea politicienilor proeuropeni”, titrează cotidianul american The New York Times. “Președintele Italian se orientează spre Draghi ca să ajute la soluționarea crizei”. Fostul șef al Băncii Centrale Europene, însărcinat să formeze guvernul”, scrie și ziarul german Frankfurter Allgemeine. Francezul Le Monde amintește că, „în anul 2012, pe vremea când era șef al BCE, Draghi a fost cel care a salvat zona euro în plină criză a datoriilor”. Iar tabloidul german Bild merge la sigur, titrând: “Draghi salvează Italia”. Un ziar belgian, La libre Belgique, anunță și el că “salvatorul zonei euro este pus la conducerea Italiei”. “Deviza lui este”, potrivit aceluiași ziar, “să nu renunți niciodată”. După care, citând un analist politic, continuă: “Mario Draghi este o persoană cu o mare pregătire și e un om foarte hotărât, El va fi cu siguranță în măsură să scoată Italia din criză”. Spaniolul El Mundo notează și el: “Mario Draghi este o persoană respectată, admirată și omagiată atât în străinătate, cât și în țară“, după care conchide: “Și apoi, Italia este o țară unde, în mod surprinzător, surprizele surprind puțini oameni”.
Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR
* * * * *