Anul trecut Autoritatea Naţională de Media şi de Tehnologia Informaţiilor (NMHH) (autoritate similară Consiliului Naţional al Audiovizualului din România) – invocând motive formale – nu a mai prelungit frecvenţa 92,9 FM a postului de radio Klubrádió, singurul canal de radio naţional care nu este sub influenţa guvernului. Instanţa competentă a respins marţi contestaţia depusă de postul de radio, astfel că de luni, 15 februarie Klubrádió va emite doar în spaţiul online. Postul de radio a făcut apel împotriva hotărârii luate în prima instanţă, dar acest fapt nu a suspendat executarea acesteia. Cazul a generat dispute vii în presa maghiară şi pe reţelele de socializare. Observatori independenţi – citaţi de mandiner.hu sau szeged.hu sunt de părere că decizia NMHH a fost una politică, guvernul urmărind „ocuparea totală a pieţei mass media din Ungaria”. Pe de altă parte secretarul de stat responsabil cu comunicarea guvernamentală, Kovács Zoltán pe pagina sa de Twitter consideră că decizia autorităţii a fost una corectă şi guvernul nu a influenţat sub nicio formă disputa actorilor de pe piaţa media.
Văzând însă ceea ce se întâmplă de câţiva ani în presa din Ungaria (desfiinţarea prin mijloace administrative sau cumpărarea presei independente de către oameni apropiaţi premierului Orbán Viktor) se pare că interzicerea emiterii în sistem analog a postului Klubrádió se încadrează în procesul care are ca scop subordonarea faţă de guvern a mass mediei maghiare.
Cazul a stârnit reacţii foarte ferme nu doar în presa internaţională, dar şi la nivelul Uniunii Europene.
Ministerul de externe al Statelor Unite a somat guvernul maghiar să creeze relaţii deschise în presă şi să păstreze statul de drept, precum şi principiile transparenţei. Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe, Ned Price a declarat că Statele Unite împărtăşeşte îngrijorările din cauza declinului libertăţii presei din Ungaria. Retragerea licenţei de emisie a Klubrádió ar însemna că din nou este eliminată o voce independentă din dezbaterea publică, ceea ce ar reprezenta o nouă lovitură pentru pluralismul presei.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Franţei a atenţionat Ungaria să-şi respecte angajamentele asumate în ceea ce priveşte libertatea presei. În legătură cu acest caz ziarul francez Le Monde a amintit că potrivit clasamentului alcătuit de organizaţia Reporteri fără frontiere în ceea ce priveşte libertatea presei, în decurs de zece ani Ungaria a căzut de pe locul 23 pe locul 89. Comisarul european pentru drepturile omului Dunja Mijatovic a scris pe pagina sa de Twitter că „În Ungaria au interzis din nou o voce. Este o nouă zi tristă pentru libertatea presei…”. Eurodeputatul Daniel Freund, reprezentantul verzilor din Germania a declarat pentru radioul public din Germania ARD, citat de Euronews, că odată cu Klubrádió Ungaria şi-a pierdut ultimul post de radio independent. „Aceasta este o victorie pentru Orbán Viktor în lupta sa pe care o duce de zece ani împotriva presei critice. Dar nu este vorba doar despre Ungaria, pentru că procedeul lui Orbán Viktor ameninţă democraţia în toată Europa. Nu mai putem să ne uităm pasivi cum acesta ne pune în faţa faptelor împlinite” – spunea politicianul. Freund a solicitat Comisiei Europeane să utilizeze toate mijloacele care îi stau la dispoziţie pentru a lua măsuri împotriva „demolării democraţiei şi a statului de drept”. Parlamentarul european crede că în acest caz are o responsabilitate şi Armin Laschet, noul preşedinte al Uniunii Creştin Democrate (CDU). Radioul public german, Deutschlandfunk, care emite în mai multe limbi şi în afara graniţelor Germaniei a afirmat că prim-ministrul maghiar Orbán Viktor în ultimii ani a primit mai multe critici din partea Uniunii Europene pentru că demolează instituţiile democratice şi principiile democraţiei. Autoritatea Naţională de Media şi de Tehnologia Informaţiilor din Ungaria care în septembrie anul trecut a decis că nu va prelungi licenţa pentru Klubrádió este plină de oamenii lui Orbán – susţine Deutschlandfunk.
Cotidianul austriac Der Standard, citând un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, scrie că se analizează posibilitatea de a declanşa procedura de infringement împotriva Ungariei pentru retragerea licenţei Klubrádió. Comisia Europeană va verifica dacă înainte de decizie au fost respectate reglementările unionale, şi „nu va ezita să ia măsuri în cazul în care acest lucru este posibil şi necesar”.
Székely Ervin
RADOR – 12 februarie