Patronatele din turism solicită Guvernului să onoreze urgent promisiunile făcute anul trecut, de sprijinire a acestui sector grav afectat de restricțiile impuse de epidemia de COVID-19. Reprezentanții industriei HoReCa cer acordarea în continuare a voucherelor de vacanță, dar și alte subvenții. Ei dau exemplu mai multor țări din Europa, care susțin industria ospitalității, în vederea recuperării după criza sanitară.
Dragoș Anastasiu, coordonatorul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României: Este, din punctul nostru de vedere, inacceptabil să existe promisiuni ferme făcute, inclusiv prin legi, care să nu fie respectate. Prin urmare, dacă discutăm despre 2,5 miliarde de RON, dacă discutăm de voucherele de vacanță – și acolo discutăm de 350 de milioane de euro, care au fost stabiliți printr-o lege, oamenii au nevoie acum, și nu mai târziu.
Realizator: Reprezentanții patronatelor din turism i-au expus problemele cu care se confruntă și ministrului economiei, Claudiu Năsui. Acesta a explicat că executivul a alocat bani acestui sector, dar că acordarea voucherelor de vacanță nu poate fi pusă în aplicare.
Claudiu Năsui: Noi am solicitat suma care a fost și în lege, și care a fost și în ordonanța de urgență pe care am promovat-o, adică de 2,5 miliarde. Deocamdată, avem în această ordonanță credite de angajament, de 2,5 miliarde, dar credite bugetare de un miliard, și acolo este un punct pe care îl discutăm în continuare. De îndată ce avem bugetul și legislația în vigoare, atunci putem să avem deja un calendar pe care să îl estimăm. Întrebarea este ce o să avem acum, până la prima rectificare bugetară, și și premierul a pus problema în felul acesta; vedem care este execuția şi cum procedăm mai departe.
Realizator: Patronatele din turism avertizează că prin eliminarea voucherelor de vacanță există riscul ca unele structuri de cazare să revină la turismul la negru, iar bugetul de stat să piardă sume mari.#HUN/cpodea/schelaru
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 februarie