Sâmbătă, România a făcut prima donație cu vaccinuri anti-COVID-19 AstraZeneca în Moldova vecină pentru a permite acestei țări ca, din această săptămână, să înceapă vaccinarea personalului său medical aflat în prima linie.
Moldova și Ucraina vecină, două dinte cele mai sărace țări ale Europei, au rămas în urma celorlalte state de pe continent în privința aprovizionării cu vaccinuri, astfel încât ele au salutat donațiile primite din partea unor guverne prietene.
În decembrie, președintele de centru al României, Klaus Iohannis, a anunțat că Bucureștiul va dona 200.000 de doze cu vaccinuri în Moldova, ca semn al solidarității manifestate în urma alegerii Maiei Sandu ca președinte, ea având o poziție prooccidentală.
Fostă economistă la Banca Mondială, Maia Sandu l-a învins pe Igor Dodon, un președinte promoscovit, în alegerile prezidențiale, promițând să lupte împotriva flagelului corupției și să reia relațiile Moldovei cu Uniunea Europeană.
În ultimii ani, această țară est-europeană cu 3,5 milioane de locuitori, în care Vestul și Rusia luptă pentru influență, a fost marcată de instabilitate și de o serie de scandaluri de corupție, inclusiv un scandal legat de dispariția din bănci a sumei de 1 miliard de dolari SUA.
„Românii își țin promisiunea… Astăzi livrăm primele doze, 21.600 de flacoane cu vaccinuri AstraZeneca”, a declarat premierul României, Florin Cîțu, pe pagina sa de Facebook. „Este primul transport dintr-un total de 200000 de doze, pe care le oferim ca ajutor umanitar. Restul va fi livrat în lunile următoare”.
Maia Sandu s-a aflat în fruntea delegației care a primit vaccinurile pe aeroportul din Chișinău, ele aflându-se la bordul unui avion sanitar în alb-și roșu sub pavilionul României, o țară având cu Moldova niște legături de ordin istoric, lingvistic și cultural.
„Mulțumesc, România! Mulțumesc Uniunii Europene!”, a scris ea într-o declaraţie postată pe Facebook.
Aprovizionarea Moldovei cu vaccinuri a stârnit dispute pe plan intern, Dodon acuzând-o pe Maia Sandu că încearcă să blocheze intrarea în țară a vaccinurilor Sputnik V, produse în Rusia. Biroul Maiei Sandu a respins acuzațiile.
Săptămâna trecută, guvernul a anunțat că se așteaptă ca, până pe data de 3 martie, în țară să sosească un prim transport cu vaccinuri din cadrul programului COVAX, destinat țărilor mai sărace.
Articol de Radu Marinaș și Alexander Tanas, redactat de Cristina Fincher și Matthias Williams
Traducerea: Alexandru Danga
US NEWS & WORLD REPOR (SUA), 28 februarie 2021