Soprana Rodica Vică interpretează Mozart pe scena Sălii Radio – concert fără public, transmis LIVE

Soprana Rodica Vică – care se bucură de o frumoasă carieră internațională, fiind aplaudată pe scene ca Teatro La Fenice (Veneția) sau Konzerthaus Berlin – este invitată specială a concertului prezentat miercuri, 10 martie (19:00) de Orchestra de Cameră Radio. Evenimentul se va derula fără public, dar va fi transmis în direct de la Sala Radio.

Sub bagheta dirijorului de origine italiană David Crescenzi, în prezent dirijor invitat al Operei din Düsseldorf (Germania) și director artistic al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, veți asculta un program 100% austriac. Seara se va deschide cu Mozart – uvertura operei Lucio Silla și motetul Exsultate, Jubilate pentru soprană și orchestră. Evenimentul va continua cu Haydn – Simfonia nr. 104 – Londoneza, ultima simfonie a celui care a fost considerat un părinte al genului.

Concertul va fi transmis live pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – în streaming live pe Internet, pe site-urile www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro, și pe paginile de Facebook Orchestrele și Corurile Radio și Radio România Muzical.

Evenimentul va fi preluat live și pe pagina oficială de Facebook a partenerilor noștri de la Forumul Cultural Austriac.

Rodica Vică a debutat pe scena Operei Naționale București la 24 de ani, urmând o colaborare permanentă cu această instituție. Activitatea artistică a sopranei include premiera mondială a oratoriului Strigoii de George Enescu – alături de Rundfunk Sinfonieorchester Berlin la Konzerthaus Berlin, Gala OTP Bank la Sala Bela Bartók de la Müpa Budapesta, Canto Barocco la Teatro La Fenice, Gloria de Antonio Vivaldi alături de Accademia Bizantina – condusă de Ottavio Dantone, la deschiderea Festivalului Baroc Varazdin, La Lumiere Comique – cu orchestra Musica Ricercata, la Festivalul de Muzică Veche de la Budapesta. Cartea sa de vizită include și Matthäus Passion de J.S. Bach, sub conducerea dirijorală a lui Cristian Măcelaru, la Ateneul Român, Poemes pour mi de Olivier Messiaen – alături de Filarmonica Transilvania, sub conducerea dirijorului Cristian Mandeal, concert în cadrul Lunii Oedipe la Londra, serată inclusă în evenimentele premergătoare premierei operei enesciene la Royal Opera House Covent Garden ș.a.

De asemenea, proiectele viitoare ale Rodicăi Vică includ debutul în rolul titular din La Traviata de Giuseppe Verdi la Opera Națională București, debutul la Opera din Marsilia cu oratoriul enescian Strigoii, alături de Orchestra Filarmonică din Marsilia dirijată de Gabriel Bebeșelea și un turneu internațional inovator intitulat JAZZT Vivaldi – care comemorează 280 de ani de la dispariția lui Antonio Vivaldi.

Pianist, dirijor de orchestră şi de cor, David Crescenzi a început să studieze la Conservatorul din Pesaro, specializându-se ulterior în instrumente de orchestră, pian, muzică corală şi dirijat coral. Printre realizările sale cele mai semnificative amintim colaborarea cu Teatrul Operei din Cairo, Egipt, în calitate de dirijor invitat (1998 – 2003). La Doha, în Qatar, a dirijat de trei ori: în anul 2002 opera Aida de Verdi, în anul 2003 Ibn Sina de Michiel Borstlap, iar în anul 2005 Aspire de David Krane, cu ocazia deschiderii Jocurilor Olimpice Asiatice. Din septembrie 2014 a fost numit director artistic şi dirijor principal al Operei din Cairo. 

În septembrie 2007 a participat cu Opera Naţională Română din Timişoara la Festivalul Internaţional George Enescu – Bucureşti. În ianuarie 2012 a întreprins un turneu în Germania şi Franţa cu Bergische Symphoniker, în acelaşi an a colaborat cu Opera din Rio de Janeiro şi a fost dirijor al Festivalului de la Solothurn – Elveţia.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.

RADOR (8 martie 2021)