În perioada martie-decembrie 2020, exporturile de produse agricole au atins 7.873,6 milioane de euro, cu o creștere de 1,7%, în comparație cu perioada similară a anului trecut, iar importurile au înregistrat o creștere de 1,4%, ajungând la suma de 5.201,5 milioane de euro, ceea ce înseamnă – potrivit datelor statistice – că epidemia cu noul coronavirus a avut un efect redus asupra comerțului exterior agricol. Aceste date sunt o dovadă a faptului că performanța agriculturii ungare este extrem de rezistentă la crize, a declarat ziarului economic ungar ”Világgazdaság” ministrul ungar al agriculturii, István Nagy, citat de Agenția de Presă MTI. În articolul publicat vineri în paginile ziarului amintit, ministrul agriculturii a subliniat: Creșterea exportului se datorează în special cerealelor, diferitelor preparate comestibile (suplimente alimentare), produselor de moară și preparatelor din fructe și legume. În același timp au scăzut exporturile de carne (rațe, curcani), produse vegetale, de animale vii și semințe oleaginoase. În cazul importurilor a crescut tocmai ponderea tutunului și a substitutelor de tutun prelucrate, a animalelor vii și a fructelor, a adăugat ministrul. Datorită acestor rezultate, soldul economiei agricole, în timpul epidemiei cu noul coronavirus, în perioada martie-decembrie 2020 a fost de 2.672,1 milioane euro, ceea ce reprezintă o creștere de 8,3% (203,7 milioane de euro) față de perioada similară a anului 2019, iar în același timp a reprezentat 62,6% din soldul economiei naționale care a fost de 4.271,6 milioane de euro, a mai subliniat István Nagy. Ministrul ungar al agriculturii a atras atenția asupra faptului că, comerțul exterior cu produse agricole și alimentare contribuie major, de la an la an, la soldul pozitiv al economiei naționale, de aceea importanța economică a acestuia este decisivă./rganciu/sdm2
(MTI – 12 martie)