Europa doreşte să construiască securitatea împreună cu Rusia, şi nu împotriva acesteia, a declarat cancelarul german, Angela Merkel, în cadrul Conferinţei internaţionale de securitate de la München. „Nimeni nu este interesat de o nouă separare în Europa. Dorim să construim securitatea, împreună cu Rusia”, a mai spus cancelarul german. În opinia acesteia, criza din Ucraina a pus sub semnul întrebării ordinea mondială. Merkel este ferm convinsă că „acţiunile Rusiei au încălcat ordinea mondială şi principiile existenţei comune din Europa”.
Amintim că vineri cancelarul german a efectuat, împreună cu preşedintele Franţei, scurte vizite la Kiev şi la Moscova. În urma acestei vizite, preşedintele ucrainean, Petro Proroşenko, a declarat că: „Iniţiativa de pace propusă de Merkel şi Hollande ar putea funcţiona”.
„Germania este gata să contribuie împreună cu aliaţii săi la ‘consolidarea securităţii transatlantice şi europene”, a menţionat Merkel. Este oportun să se coopereze în soluţionarea problemelor de actualitate, de la neproliferarea armelor nucleare până la lupta împotriva terorismului mondial”, a mai spus cancelarul Germaniei. O problemă stringentă este „desfăşurarea convorbirilor pentru soluţionarea crizei ucrainene”, a precizat cancelarul Merkel. Aceasta a adăugat că „în pofida crizei, situaţia denotă faptul că, de fapt, cooperarea cu Rusia în aceste probleme este importantă”. Cancelarul a mai subliniat importanţa cooperării cu Rusia în probleme de actualitate externă, inclusiv în reglementarea crizei siriene. Potrivit declaraţiilor sale, „armele chimice din Siria au fost aproape în totalitate distruse, graţie cooperării cu Rusia”. „Va trebui să găsim o soluţie pentru depăşirea crizei. Nu sunt convinsă de disponibilitatea lui Bashar Asaad pentru reforme”, a adăugat liderul german, subliniind, totodată, că „împreună cu Rusia a fost mai uşor să fie găsită o soluţionare”. Reglementarea crizei siriene este o chestiune extrem de dificilă”, a conchis Merkel. Cancelarul Germaniei a mai afirmat că Germania este fidelă concepţiei construirii unei „Europe mari” de la Vladivostok până la Lisabona. „Sprijin conceptul construirii unei „Europe mari” de la Vladivostok până la Lisabona” a spus cancelarul. Merkel a adăugat că pentru aceasta „toate părţile trebuie să întreprindă eforturi”, iar „securitatea şi cooperarea din Europa sunt posibile graţie dialogului”.
Referindu-se la problemele securităţii din Africa, Merkel a precizat că în această zonă nu se poate face ceva fără sprijinul autorităţilor africane. „Statele occidentale nu pot soluţiona de unele singure problemele de securitate din Africa”, a menţionat Merkel. Pentru aceasta este nevoie de o activitate comună a statelor occidentale cu forţele militare africane”.
La cea de-a 51-a ediţie a Conferinţei internaţionale de securitate de la München participă aproximativ 20 de şefi de state şi de guverne, 60 de miniştri de externe şi miniştri ai apărării, reprezentanţi ai cercurilor de afaceri şi ai organizaţiilor militante pentru drepturile omului din întreaga lume. Rusia va fi reprezentată de ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, Ucraina de preşedintele Petro Poroşenko, iar SUA de vicepreşedintele Joe Biden şi secretarul de stat John Kerry.
Agenţia de presă TASS – 7 februarie