Deși pandemia noului coronavirus nu dă deloc semne că ar lua sfârșit, prima pagină a ziarelor străine nu pare acum preocupată atât de evoluția fenomenului de pe glob, cât de criza provocată de vaccinul produs de firma anglo-suedeză AstraZeneca. După cum se știe, se estimează că acest vaccin ar avea efecte secundare nedorite, astfel încât o serie de țări l-au interzis deja temporar.
Italia se numără printre țările care au oprit temporar vaccinările cu acest antidot, dar, după cum vom vedea, acolo supărările sunt de altă natură. Publicația Libero Quotidiano vorbește despre niște posibile lupte de culise care au dus la adoptareaa deciziei. “Dacă a făcut-o Germania… “, ar fi spus un ministru, iar politicienii s-au supărat. “Cum adică, decizia de oprire a vaccinărilor cu AstraZeneca a fost luată la Berlin?”, se întreabă ziarul citând un politician. Un alt ziar italian, Fatto Quotidiano, scrie că “ministrul german al sănătății, Jens Spahn, i-ar fi telefonat omologului său italian, Roberto Speranza, anunțându-l că țara sa a oprit vaccinarea”. După care, potrivit aceluiași ziar, “ministrul italian s-ar fi consultat cu omolgii săi din Franța și Spania și i-ar fi telefonat ulterior premierului Mario Draghi, spunând-i să aprobe suspendarea, cităm, ‘dacă o face Germania’“. Pe marginea aceleiași probleme, ziarul italian Corriere della Sera citează Agenția Națională a Medicamentului, care ar fi precizat: “Persoanele care au fost vaccinate cu prima doză nu au motive de îngrijorare. Deocandată, nu există probe din care să reiasă că vreun deces s-ar fi datorat vaccinului AstraZeneca”.
În Franța, autoritățile sunt îngrijorate de creșterea numărului de infestări cu noul coronavirus. Ziarul francez Le Fiagaro anunță că, ieri (marți), “președintele Emmanuel Macron a convocat Consiliul Științific pentru o serie de consultări“. Același ziar estimează că, “este de așteptat ca, peste câteva zile, președintele să anunțe noi măsuri pe această temă“. Dar tot în Franța, cotidianul Le Monde afirmă că, “în Bretania, ar fi apărut o variantă bretonă a coronavirusului, variantă care, potrivit unui anunț al Institutului Pasteur, ar prezenta nouă mutații”. Același ziar afirmă însă că, potrivit declarațiilor aceluiași institut, “cercetările sunt încă în curs”. Și totuși, deși Germania a interzis temporar vaccinul produs de AstraZeneca, publicația germană Die Welt titrează că “o îmbolnăvire cu virusul Covid e totuși mai periculoasă decât o doză de vaccin AstraZeneca”.
Să lăsăm însă Europa Occidentală și să ne oprim în Rusia, unde vaccinul autohton, Sputnik V, stârnește noi disensiuni cu Occidentul. Potrivit cotidianului britanic The Independent, “purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că, dintr-un raport al guvernului SUA, reiese că Statele Unite au încercat să convingă Brazilia să nu cumpere vaccinul Sputnik V”. Același ziar afirmă că, “deși a refuzat să precizeze sursa, Peskov a spus că Rusia se opune politizării problemelor legate de vaccinuri și consideră că, în multe țări, amploarea presiunilor este fără precedent“.
Altminteri, în Rusia problemele rămân aceleași cu care presa internațională s-a obișnuit deja. Ieri, ziarul Novaia Gazeta a cerut autorităților moscovite să deschidă o anchetă după ce, luni, birourile sale au fost infestate cu o substanță chimică. Potrivit portalului Gazeta.ru, tot ieri, același ziar a difuzat în mediile de socializare un videoclip în care apare și un suspect, respectiv, un personaj cu glugă, îmbărcat în uniforma unei firme de catering. Dar, în Rusia, nu doar presa independentă întâmpină probleme, ci și mediile de socializare. Ziarul independent Moscow Times titreză: “Rusia amenință să blocheze Twitter în termen de 30 de zile“. Un alt ziar rusesc, Izvestia, precizează că, “potrvit oficialilor de la Roskomnadzor, forui care reglmenetează regimul presei, fluxul Twitter va fi total blocat dacă nu elimină materialele interzise de legislația rusă“. Dar, citând autoritățile ruse, un text din ziarul american The Washington Post pare să clarifice lucrurile: “Potrivit autoritților, platformele de socializare nu au răspuns cererii de a elimina apelurile prin care copiii erau îndemnați să participe la proteste. Președintele Putin a cerut poliției să monitorizeze platformele de socializare și să le urmărească pe cele care, cităm, ‘atrag copiii în acțiuni de stradă ilegale’“.
Alexandru Danga