Un mic dejun echilibrat este cel mai bun mod de a începe ziua și de a furniza energie organismului. Bogate în fibre și vitamine, fructele sunt un plus excelent la micul dejun şi întăresc sistemul imunitar slăbit. Iată câteva fructe care vă pot face micul dejun mai hrănitor și mai gustos:
1. Bananele furnizează energie. O banană pentru micul dejun oferă un impuls energetic ideal: conține zaharuri naturale (zaharoză, fructoză și glucoză), precum și fibre. Bananele sunt, de asemenea, foarte potrivite pentru sportivi. În plus, bananele conțin așa-numitul hormon al fericirii serotonină, care creează o dispoziție mai bună atunci când starea de spirit este scăzută și în zilele mohorâte. Potasiul și magneziul întăresc inima şi au efecte antihipertensive. Au un conţinut bogat în fibre, mangan, magneziu şi sunt ușor de digerat.
2. Merele sunt fructe ideale pentru micul dejun. Nutrienții și vitaminele din mere acționează împotriva dezvoltării cancerului, inhibă inflamația și, datorită radicalilor liberi, luptă împotriva procesului de îmbătrânire. De asemenea, conțin o mulțime de fibre, care au efecte benefice pentru flora intestinală. Pectina din mere are un efect de suprimare a apetitului. Bogate în fibre, vitamina C și antioxidanți, merele sunt o sursă excelentă de quercetină, care are proprietăți antibacteriene și stimulează sistemul imunitar. De fapt, quercetina poate fi deosebit de utilă pentru persoanele cu alergii sezoniere. La urma urmei, feliile de măr cu scorțișoară se potrivesc bine cu ovăzul.
3. Kiwi ajută împotriva stresului. Este posibil ca fructele de kiwi să nu fie la fel de populare ca merele și bananele, dar merită un loc la micul dejun sau la orice altă masă a zilei. Conțin vitaminele C, B1, B2, B3, B5 și B6, magneziu, fier, potasiu și acid folic. Magneziul ne ajută să facem față situațiilor stresante, așa că este recomandat să începem munca de zi cu zi cu fructe de kiwi. Vitamina C consolidează sistemul imunitar şi arginina pe care o conțin dilată vasele de sânge și stimulează circulația sanguină.
4. Afinele se numără printre cele mai sănătoase tipuri de fructe. Pe lângă multe minerale și vitamine, boabele de culoare albastru-închis conțin antocianine, pigmenți vegetali care stimulează formarea de noi celule cerebrale și asigură faptul că neuronii transmit informații mai rapid. Antocianinele pot preveni sau ameliora boala Parkinson și depresia și pot preveni înfundarea vaselor de sânge, astfel încât riscul de infarct, tromboză sau accident vascular cerebral este redus.
5. Citricele (portocale, grapefruit, lămâi, pomelo) sunt surse excelente de vitamina C, fibre, potasiu și fitonutrienți, au proprietăți antiinflamatorii și pot stimula sănătatea inimii. Au un efect de scădere a colesterolului rău, stimulează digestia și arderea grăsimilor. Consumul de citrice oferă protecţie imunitară şi împotriva cancerului.
6. Strugurii conţin fructoză, fier, potasiu, magneziu, cupru și vitamina C. Consumul de struguri purifică și curăță rinichii. Numeroșii antioxidanți pe care îi conțin strugurii previn cancerul, protejeaza vasele de sânge, inima și sistemul circulator, menţin sănătatea ochilor și contracarează procesul de îmbătrânire.
7. Perele sunt ideale pentru stomacul sensibil. Similar cu bananele, perele au un conținut scăzut de acid. Sunt bogate in vitamine și minerale importante, inclusiv potasiu, fier, cupru, iod, zinc și magneziu. Potasiul are un efect ușor drenant și curăță rinichii și vezica urinară.
8. Căpșunele sunt bogate în vitaminele C, B1, B2, B6, în potasiu, fier şi fosfor. Un castron de căpșune acoperă întreagul necesar zilnic de vitamina C. Fructele delicioase cu numeroasele lor ingrediente sănătoase conțin doar 30 de calorii la 100 de grame.
9. Ananasul este recomandat pentru răceli. Are efect digestiv și conține doar 40 de calorii la 100 g, ceea ce îl face foarte potrivit pentru o dietă. Bromelina conținută în ananas ajută împotriva durerilor în gât, disconfortului bronșic, problemelor digestive şi consolidează sistemul imunitar.
10. Avocado este un fruct special, deoarece, deși majoritatea fructelor sunt compuse în principal din carbohidrați, este bogat în grăsimi bune. Este extrem de hrănitor, promovează sănătatea inimii, reduce colesterolul ”rău” (LDL), crescând în același timp colesterolul ”bun” (HDL) și protejează vederea. Cel mai frecvent mod de a-l include în micul dejun este să îl tăiați în felii și să îl consumaţi cu pâine integrală şi cu ou.
La micul dejun, puteți amesteca fructul sau fructele alese cu musli și /sau quark sau iaurt. De asemenea, puteţi consuma clătite cu salată de fructe sau felii de toast acoperite cu quark şi fructe./aionescu
(Sursa: www.apotheken-wissen.de)
Ada Ionescu, RADOR