Un serial dedicat celor care lucrează acum, cu devotament, în domeniul sanitar
„Arta de a vindeca” spuneau romanii, „ştiinţa stabilirii diagnosticului, tratamentului şi prevenirii bolilor”, spunem noi astăzi. Este vorba despre medicină, un domeniu cu o vechime de mii de ani, esenţial vieţii omenirii întregi. În drumul său de la artă spre ştiinţă, medicina a traversat munţi stâncoşi, văi înflorite, oraşe monumentale, smârcuri şi deşerturi. De la practicile magico-religioase a ajuns la studii aprofundate, aşa încât acum există 30 de specialităţi medicale şi 14 chirurgicale, 11 domenii paraclinice şi două dentare.
Cu medicina de la noi, se poate spune că „timpul a avut răbdare”. În 1839, venit de la Paris unde îşi încheiase studiile, Nicolae Kretzulescu, primul medic român, a auzit doi negustori discutând: „Uite ce au ajuns azi feciorii de boieri, un Golescu care măsoară drumurile şi un Kretzulescu doctor!” Aceasta era mentalitatea în ţările române! Abia după 30 de ani avea să se ţină primul curs de medicină de la noi, la proaspăt înfiinţata Facultate de Medicină din Bucureşti. Cu ajutorul doctorului de origine franceză Carol Davila şi cu al lui Nicolae Kretzulescu, începând cu a lor „Şcoală naţională de medicină şi farmacie” (1857), domeniul s-a organizat şi instituţionalizat, spre folosul românilor din Principate şi apoi din Regat. Mai departe, secolul XX a venit cu spectaculoasele sale progrese şi la noi, ca peste tot în lume.
Serialul care urmează îşi propune să scoată la iveală – ca de obicei, cu ajutorul Arhivei de istorie orală – unele dintre cele mai interesante momente ale acestei evoluţii, povestite chiar de medici. Ei au vorbit despre descoperirile lor ştiinţifice, despre practica lor desfăşurată adesea în condiţii extrem de dificile (pe front, în închisori, în faţa ignoranţei oamenilor şi/sau autorităţilor etc), despre situaţiile neobişnuite cărora au trebuit să le facă faţă. Toate acestea, presărate cu episoade anecdotice, se găsesc în serialul nostru intitulat „Istorii cu şi despre medici” pe care îl dedicăm tuturor celor care lucrează cu devotament în domeniul sanitar, acum, în aceste vremuri de molimă.