Evoluția pandemiei de coronavirus și situația vaccinării populației continuă să rețină atenția presei internaționale. ”La un an de la primele măsuri de carantină impuse în Regatul Unit, multe întrebări n-au încă răspuns”, este constatarea editorialul din THE TELEGRAPH. ”Cu toate că a redus considerabil numărul cazurilor, al spitalizărilor și deceselor printr-o combinație între o a treia carantină și un program de vaccinare de un succes excepțional, Marea Britanie rămâne sub restricții. Parlamentarii, cărora săptămâna aceasta li se va cere să reînnoiască puterile de urgență pentru încă alte șase luni, ar trebui să solicite dovezi irefutabile privitoare la necesitatea lor”, este concluzia editorialistului de la The Telegraph.
În timp ce Germania și Marea Britanie anunță noi carantine, Spania relaxează restricțiile pentru turiști, în speranța relansării sectorului serviciilor. Dar restricțiile pentru turismul intern rămân în vigoare, după cum notează Les Echos: ”Apropierea Paștelui și interdicția de deplasare dintr-o regiune în alta pentru a merge în weekend sau pentru întâlniri cu familia crește iritarea spaniolilor. Imaginile cu turiștii germani de pe plajele din Mallorca sau cu tinerii francezi de la petrecerile din Madrid au scandalizat opinia publică, iar anunțul de marți că Spania va ridica restricțiile pentru sosirile din Marea Britanie începând cu 30 martie nu este privit cu ochi buni. „Această senzație de dublu standard este periculoasă, discreditând măsurile impuse populației de către guvern și riscând să ducă la nerespectarea lor”, subliniază epidemiologul Ildefonso Hernández, citat de Les Echos.
Tot în căutare de turiști este și Grecia, care se orientează spre Est, după cum observă publicația cipriotă STOCKWATCH. ”Atenția Ministerului Turismului din Grecia se îndreaptă acum spre țările din Europa de Est și Balcani, deoarece interesul dinspre România, Serbia, Rusia și Polonia pentru călătoriile în Grecia este foarte puternic.În România, primirea ce i-a fost rezervată ministrului grec al turismului Harry Theoharis atât de oficiali guvernamentali, cât și de mass-media a fost absolut edificatoare pentru setea românilor de a-şi petrece vacanța de vară în Grecia”. O altă publicație cipriotă, PHILELEFTHEROS, scrie la rândul său despre această vizită: ”Grecia rămâne o destinație foarte populară pentru turiştii români, care se declară gata să călătorească în sezonul estival. După ce ministrul elen al turismului, Theoharis, și-a asumat, la București, responsabilitatea pentru adoptarea măsurilor de siguranță sanitară, calea reluării fluxului de călătorii dinspre țara vecină pare a fi deschisă”.
Pe același subiect, CORRIERE DELLA SERA notează că, în timp ce Comisia Europeană lucrează de o săptămână la certificatul digital verde, așa-numitul „pașaport de vaccinare”, compania aeriană Ryanair anunță că acest document nu prezintă niciun interes şi că nu va fi necesar pentru a urca la bordul avioanelor sale. „Având în vedere că în Europa este garantată libera circulație, considerăm că nu ar trebui să existe astfel de limitări”, a punctat în fața presei directorul comercial al companiei low cost irlandeze.
Un alt subiect de interes îl constituie reuniunea NATO de la Bruxelles. FRANCE 24 prezintă cadrul general: ”Vizita şefului diplomaţiei americane la sediul Alianței Nord-Atlantice din Bruxelles era foarte aşteptată, după patru ani de tensiuni sub preşedinţia lui Donald Trump. Antony Blinken a declarat că NATO se află într-un moment de cotitură, când trebuie să facă faţă ameninţărilor care planează asupra lumii întregi, inclusiv schimbărilor climatice. „Statele Unite vor să-şi reconstruiască parteneriatele, şi înainte de orice parteneriatul cu aliaţii noştri din NATO”. La rândul său, RAINEWS reține că oficialul american a reiterat opoziția Washingtonului față de proiectul gazoductului Nord Stream 2, reamintind că SUA „cere sancționarea companiilor care participă la lucrările de finalizare a conductei”. „Președintele Biden a fost foarte clar când a explicat că conducta Nord Stream 2 este o idee proastă: atât pentru Europa, cât şi pentru Statele Unite”. Blinken a reamintit că gazoductul este „în contradicție cu obiectivele de securitate energetică ale Uniunii Europene” și „Are potențialul de a submina interesele Ucrainei și Poloniei, precum și ale altor parteneri”. Germania, relatează Reuters pe site-ul său, a făcut presiuni pentru finalizarea conductei, în ciuda opoziției de peste un deceniu a Statelor Unite. „Sunt sigur că vom avea ocazia să reiterăm acest concept în timpul discuțiilor cu ministrul german de externe Heiko Maas”, a adăugat Blinken, citat de Rainews. De la relațiile nord-atlantice la relațiile UE-China, EUOBSERVER remarcă faptul că puterile occidentale au făcut China de rușine printr-un zid de solidaritate împotriva abuzurilor contra uigurilor. ”UE a lovit mingea prima, numind luni patru oficiali și o entitate din China care se vor confrunta cu interdicții de călătorie și sechestru pe active. SUA, Regatul Unit și Canada i-au urmat exemplul, sancționând aceleași nume ori altele implicate și demonstrând un front unit occidental rareori văzut în vremurile recente ale fostului președinte american Donald Trump și ale Brexit-ului”, se arată în analiza publicată de EUOBSERVER.
”Printr-un demers colectiv, SUA și aliații lor sancționează China ca urmare a tratamentului aplicat uigurilor”, remarcă la rândul său WALL STREET JOURNAL. ”Pentru UE și pentru Regatul Unit, decizia reprezintă primele sancțiuni aplicate Chinei pe tema drepturilor omului după mișcarea democratică din Piața Tiananmen, din 1989. Demersul aliaților – vizând înghețarea activelor persoanelor vizate și interdicția de a mai călători – este tocmai genul de acțiune colectivă despre care Administrația Biden afirmă că SUA și aliații trebuie să îl aplice pentru a contracara acțiunile Beijingului. În prim-planul strategiei sale față de China, Administrația Biden a acordat întâietate colaborării cu aliații și cu alte țări care au aceleași obiective. Una dintre primele întîlniri ale lui Biden cu oficialități din alte țări a fost cea cu lideri din Australia, India și Japonia – trei țări care au dispute teritoriale cu China sau sunt victima unor sancțiuni economice”, reamintește Wall Street Journal.
(Ruxandra Lambru)