2021. április 1

Koronavírus Romániában: 6000 fölött maradt az új fertőzések száma

Az elmúlt 24 órában 6115 új esetet diagnosztizáltak, ezzel a nyilvántartott fertőzöttek száma 958 998-ra emelkedett – közölte csütörtökön a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Elhunyt az elmúlt napban 136 koronavírussal fertőzött személy, így az áldozatok száma 23 674-re nőtt. Jelenleg 1434 beteget kezelnek intenzív osztályon, ez újabb negatív rekord. Az elmúlt 24 órában közel 42 ezer teszt eredményét dolgozták fel. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 04.01)

Megbírságolták az AUR vezetőit a hétfői rendbontás miatt

Szerda este a korábbi napokhoz képest kevesebb résztvevővel folytatódtak a járványügyi korlátozások elleni tüntetések, a hatóságok pedig a hétfői, erőszakba torkollott demonstrációt meghirdető ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) vezetőit is megbírságolták – közölte csütörtökön a román média. A csendőrség összesítése szerint szerda este – a korábbi 70-hez képest – már csak 44 településén voltak kisebb-nagyobb tüntetések, ezek közül tíz esetben a résztvevők száma meghaladta a törvényes előírásokban megszabott százat. A hatóságok 444 tüntetőt bírságoltak meg 264 ezer lej értékben, amiért a szervezők nem jelentették be a megmozdulást, nem gondoskodtak a törvényes létszám betartásáról, és mert a résztvevők nem tartották be a az éjszakai kijárási tilalmat, a gyülekezési korlátozásokat és az egészségügyi előírásokat. A román sajtó úgy értesült: az AUR két társelnökére, George Simionra és Claudiu Tarziura, a nacionalista és vírustagadó szólamokkal frissen parlamenti képviselethez jutott pártból immár kizárt Diana Sosoaca szenátorra és az AUR további öt tisztségviselőjére egyenként 15 ezer lejes bírságot szabtak ki a hatóságok, mivel őket tartják felelősnek a hétfői rendbontásért. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 04.01)

A korlátozások fokozatos enyhítésére vonatkozó tervet követel a PSD elnöke

Az elmúlt napokban az utcára vonult polgárok úgy érzik, hogy az állam magukra hagyta őket – véli Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke. Az ellenzéki pártelnök szerint az államfőnek haladéktalanul ismertetnie kellene a lakosságal egy, a korlátozások enyhítéséről szóló tervet – írta Ciolacu egy csütörtöki Facebook-bejegyzésben. Mint fogalmazott, „az emberek egy része elkeseredett, sokan anyagi gondokkal küzdenek, és belefáradtak a járvány elleni, már több mint egy éve tartó küzdelembe”. „Mindannyiukat felháborítja az átláthatóság hiánya, az egymásnak ellentmondó döntések, a törvények alkalmazása terén tapasztalt kettős mérce. Mindannyian azt érzik, hogy az állam magukra hagyta őket, csak magukra számíthatnak. Eljött az idő, hogy Iohannis eldöntse: minden román állampolgár elnöke akar-e lenni, vagy továbbra is fenntartja a társadalmon eluralkodott káoszt. Iohannisnak haladéktalanul ismertetnie kell egy, a korlátozások fokozatos enyhítésére vonatkozó tervet” – fogalmazott Ciolacu. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 04.01)

Csaknem 160 ezer személy részesült januárban a családfenntartási szociális segélyben

2021 februárjában országos szinten 158 738 személy részesült a családfenntartási szociális segélyben, a kifizetett támogatások összege 27,55 millió lejre rúg – derül ki az Országos Szociális Felügyeleti és Kifizetési Ügynökség (ANPIS) központosított adataiból. A legnagyobb számú kedvezményezett Bákó (9567), Suceava (8893) és Vaslui (8134) megyében volt, a legkevesebb pedig Bukarestben (248), illetve Ilfov (907) és Temes (1169) megyében. A támogatás átlagértéke 173,55 lej volt februárban, az állam által kifizetett teljes összeg 27,55 millió lejt tett ki. Február végén 19 499 kedvezményezettet függesztettek fel a fizetés alól, többségüket Buzău (1902), Giurgiu (1543) és Dolj (1090) megyében. Februárban Temes (211,43 lej) és Brassó (197,48 lej) megyében, illetve Bukarestben (198,57 lej) kapták a legmagasabb összegeket a kedvezményezettek. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 04.01)

Andrei Demény