Parlamentul din Kosovo a numit o profesoară de drept în vârstă de 38 de ani, cu studii în Statele Unite, în funcţia de preşedinte, după ce aceasta a candidat din partea partidului de guvernământ Vetevendosje, la alegerile din februarie.
Vjosa Osmani a preluat funcţia de preşedinte interimar după ce predecesorul său, Hashim Thaci, a demisionat pe fondul acuzaţiilor de crime de război formulate împotriva sa la Haga. Mandatul iniţial al lui Osmani a expirat când noul guvern al premierului Albin Kurti – liderul Vetevendosje – a venit la putere în urma alegerilor din februarie. Duminică, 4 aprilie, parlamentul de 120 de membri a votat cu o majoritate de 71 de voturi în favoarea desemnării lui Vjosa Osmani ca preşedinte kosovar.
Partidele de opoziţie şi grupuri ale societăţii civile au criticat numirea acesteia, argumentând că în democraţia fragilă din Kosovo nu este în regulă ca preşedintele, premierul şi preşedintele parlamentului să provină din acelaşi partid. Osmani reprezintă tiparul kosovarului modern, mai înclinat către viaţa din Occident şi frustrat de nepotismul şi de ineficienţa partidelor tradiţionale.
Într-un discurs, Vjosa Osmani a făcut apel la un dialog vizând normalizarea relaţiilor cu Serbia, însă a subliniat că este nevoie mai întâi ca Belgradul să prezinte scuze şi să îi tragă la răspundere pe cei responsabili de crime de război comise în timpul războiului din 1998-99, care a dus, în final, la declararea independenţei Kosovo, în 2008. „Pacea va fi realizată doar atunci când vom vedea remuşcări şi scuze din partea Serbiei şi dreptate pentru cei care au suferit de pe urma crimelor lor”, a spus Osmani.
Până în septembrie 2020, Osmani a fost membru de rang înalt în Partidul Liga Democrată din Kosovo, pe care l-a părăsit pentru a-şi uni forţele cu Albin Kurti. Ea nu este membru în Partidul Vetevendosje, dar a candidat pe listele acestuia la alegerile din februarie. /mbrotacel/gpodea
REUTERS – 4 aprilie