Dreapta americană nu poate decide ordinea de prioritate: revanşa la alegerile din anul 2022 sau democraţia americană. Se pare că fostul preşedinte Donald Trump reprezintă o ameninţare pentru amândouă – scrie Népszava.
„Alegerile prezidenţiale care au avut loc în anul 2020 nu au fost fraudate. Oricine susţine contrariul, propagă o mare minciună şi întoarce spatele statului de drept şi otrăveşte sistemul nostru democratic.” Autorul acestei postări pe Twitter nu a fost un politician liberal. Cea care a scris este Liz Cheney, fiica fostului vicepreşedinte al Statelor Unite, Dick Cheney. Ea este al treilea om după liderul grupului parlamentar al republicanilor în Camera Deputaţilor şi până acum a atras atenţia presei de mai multe ori prin declaraţii critice la adresa populiştilor de extremă dreaptă. Este unul dintre politicienii de dreapta care susţine că Donald Trump nu ar mai trebui să joace vreun rol în viaţa publică.
Reacţia fostului preşedinte nu s-a lăsat mult aşteptată. Acesta a declarat că va propune un contracandidat împotriva lui Cheney la prealegerile Partidului Republican. Mitt Romney, fostul candidat al republicanilor la alegerile prezidenţiale din anul 2012, a devenit şi el ţinta atacurilor lui Trump, după ce în ianuarie a votat iniţiativa de impeachment împotriva acestuia. La conferinţa partidului, care a avut loc în Utah la sfârşitul săptămânii trecute, o mică parte a celor prezenţi l-au huiduit pe veteranul Romney. Deşi cei nemulţumiţi reprezentau o minoritate nesemnificativă, Donald Trump s-a bucurat şi a salutat atitudinea lor. „Aşa frumos este să-l vezi pe RINO Mitt Romney huiduit de pe scenă” – scria în comunicatul său fostul preşedinte, folosind acronimul expresiei „doar cu numele e republican”, care de altfel înseamnă şi rinocer.
Şi aceste cazuri demonstrează dilema dreptei: votanţii conservatori încă îl văd pe Trump drept liderul republicanilor, însă politicienii cu experienţă ştiu că cu fostul preşedinte va fi foarte greu să recucerească majoritatea din Congres în anul 2022. Dacă acei 10-20% din electoratul republican, care s-au săturat de personalitatea excentrică al lui Trump nu se duc la vot, sau – ceea ce este şi mai rău – votează cu Partidul Democrat – atunci şansa unei revanşe rapide se spulberă.
Pe lângă calculele electorale, disputa are şi o dimensiune mai teoretică. Trump a prezentat atracţia populismului şi a naţionalismului, cu care se pot câştiga alegerile. Pe de altă parte, acest tip de politică reprezintă o ameninţare pentru democraţia americană şi pentru statutul de lider mondial al Statelor Unite, ceea ce până acum a fost principalul criteriu al republicanilor. Dacă aceste scopuri vor fi cedate democraţilor, atunci republicanii pot pierde alte contingente din electoratul lor, şi pot conserva pentru mult timp rolul de vioara a doua în politica americană. De aceea deocamdată nu ştiu ce ar trebui să facă cu Trump, care însă vrea să cenzureze listele candidaţilor partidului pentru alegerile legislative parţiale de anul viitor.
Popularitatea fostului preşedinte însă este menţinută direct sau indirect şi de presa apropiată de Trump, care publică ştiri false, care ar putea fi amuzante, dacă nu ar fi luate în serios de către mulţi americani. Iată câteva dintre acestea publicate săptămâna trecută: Biden va interzice serbarea zilei de 4 iulie (Ziua Independenţei), ca să nu lezeze sentimentele imigranţilor. La graniţele ţării fiecare copil de imigrant va primi cadou cartea vicepreşedintelui Kamala Harris, Casa Albă va interzice hamburgerul şi finalizarea studiilor superioare de doi ani va fi obligatorie. Desigur niciuna din aceste ştiri nu este adevărată, însă campania de ştiri false nu se opreşte aici. S-a scris că se vor retrage de pe piaţă cărţile de poveşti scrise de Dr. Seuss (Theodor Seuss Geisel a fost un scriitor şi caricaturist, autor a peste 60 de cărţi pentru copii), deoarece conţinutul operelor sale nu mai corespunde concepţiilor progresiste și aceeași soartă o va avea şi popularul Muppet Show. Toate aceste „ştiri” sunt primite cu indignare în tabăra dreptei şi sunt considerate manifestarea „culturii de interzicere” (cancel culture) a democraţilor şi a populaţiei de culoare. Pe de altă parte, prin lansarea acestor ştiri false se încearcă şi distragerea atenţiei de la iniţiativele reale ale preşedintelui Biden, ca de exemplu pachetul de 1900 miliarde de dolari pentru contracararea efectelor sociale şi economice ale pandemiei.
Székely Ervin, RADOR