Privirile opiniei publice internaţionale şi, implicit, ale presei se îndreaptă spre summitul de la Minsk pe tema identificării unei rezolvări a conflictului din estul Ucrainei, soldat deja cu peste 5.500 de morţi. Preşedinţii francez, rus şi ucrainean şi cancelarul Germaniei se află în capitala Republicii Belarus, unde au mai avut deja loc convorbiri de pace dar care nu au dus la rezultatul aşteptat, notează „The New York Times”. „Discuţiile sunt bazate pe un acord de pace în 12 puncte, numit Protocolul de la Minsk, semnat în septembrie dar care a fost încălcat aproape imediat„, scrie publicaţia americană. Iar „Le Figaro” opinează că şi de această dată, „şansele de succes sunt slabe. Chiar dacă cele patru ţări care negociază la Minsk se înţeleg asupra proiectului de pace, aplicarea acestuia pe teren începe cu stângul”. Iar în cazul unui eşec al reuniunii, Occidentul are două soluţii: „Fie să îngheţe conflictul în aşteptarea unor zile mai bune pentru a-l soluţiona acordându-i unele concesii lui Vladimir Putin, în detrimentul autoritătilor de la Kiev. Fie să furnizeze arme Ucrainei„, mai notează „Le Figaro”.
Înaintea plecării spre Minsk, preşedintele Ucrainei declara cabinetului că această reuniune este cea mai importantă la care participă de când a preluat funcţia în iunie. „Atât pacea cât şi continuarea războiului sunt posibile„, a precizat Poroşenko. În cazul în care discuţiile se soldează cu un eşec şi escaladează luptele în est, autorităţile ucrainene sunt pregătite să introducă legea marţială, scrie agenţia ucraineană „Unian”. Preşedintele Poroşenko a declarat în timpul unei reununi cu liderii administraţiilor regionale că „eu nu voi întârzia în niciun fel să iau această decizie, dacă acţiunile iresponsabile ale agresorului vor duce la escaladarea conflictului„. Rusia transmite semnale pozitive, prin intermediul ministrului de Externe, Serghei Lavrov. Potrivit „Russia Today”, el a declarat că este sigur că discuţiile se vor încheia cu o rezolvare politică a conflictului. „Experţii lucrează. Există un progres considerabil„, a declarat ministrul dar nu a oferit detalii privind proiectul de acord.
În teren, luptele continuă în estul Ucrainei între separatişti şi forţele guvernului central. Tot din „Unian” aflăm că armata ucraineană a mai pierdut 19 militari în luptele din Donbas. Purtătorul de cuvânt al Statului Major General al Armatei Ucrainei a anunţat că în zona de conflict au murit 19 militari ucraineni şi alţi 78 au fost răniţi. Iar „Korrespondent” transmite că în Doneţk patru persoane şi-au pierdut viaţa într-un atac asupra unei staţii de autobuz. Autorităţile locale afirmă că staţia de transport public a fost lovită de un obuz ieri dimineaţă şi că pe lângă cele patru persoane decedate s-au înregistrat şi cel puţin cinci răniţi. Pe de altă parte, „Rosbalt” anunţă că un nou convoi umanitar va fi trimis de Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă în Ucraina. Este vorba despre al 14-lea convoi umanitar destinat populaţiei din regiunea Donbas. Transportul conţine 70 de tone de medicamente şi produse de prim ajutor. Convoiul va intra în Ucraina la Rostov pe Don, precizează „Rosbalt”. Situaţia din Ucraina se va afla şi pe agenda summitului european informal ce se desfăşoară astăzi la Bruxelles. Alte teme ce vor fi abordate sunt modalităţile de intensificare a luptei antiteroriste şi situaţia din Grecia, scrie agenţia spaniolă EFE.
În ceea ce priveşte cele mai recente evoluţii din spaţiul elen, autorităţile de la Atena au anunţat că au convenit cu Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică să colaboreze în domeniul reformelor necesare economiei elene, relatează Kathimerini. Premierul Alexis Tsipras a afirmat că „Grecia este decisă să implementeze reforme, dar nu pe cele impuse de alţii„.
Scandalul închisorilor CIA revine în actualitate odată cu anunţul Parlamentului European că va reîncepe ancheta asupra închisorilor CIA în statele membre. Potrivit unui comunicat postat pe pagina de internet a Parlamentului, „Comisiile parlamentare pentru libertăţi civile, afaceri externe şi drepturile omului vor reîncepe ancheta privind presupusele transporturi şi detenţii ilegale de prizonieri desfăşurate de CIA în statele membre UE, în lumina recentelor dezvăluiri făcute de Senatul SUA privind utilizarea torturii de către CIA„.
Florin Matei, Agenţia de presă RADOR