Organizaţiile profesionale din agricultură şi din industria alimentară solicită ministrului finanţelor, Darius Vâlcov, mai multe modificări la Codul Fiscal. Într-o întâlnire care a avut loc în această seară între cele două părţi, s-a cerut, printre altele, şi reducerea TVA la carne şi preparatele din carne la 5%.
Preşedintele Patronatului Romalimenta, Sorin Minea: Am obţinut promisiunea că pe 18 această lună vom vedea modificările. Din ce am înţeles de la domnul ministru, o parte din modificări sunt binevenite. Nu ştiu care sector va beneficia primul de reducerea TVA-ului sau dacă vor fi toate.
La rândul său, preşedintele Federaţiei Naţionale PRO AGRO, Alex Jurconi, a precizat că discuţiile din acestă seară au vizat şi nemulţumirea fermierilor faţă de prevederea potrivit căreia cei care primesc subvenţii mai mari de 5.000 de euro pe an trebuie să se înregistreze cel puţin ca persoană fizică autorizată.
Alex Jurconi: Acest lucru, aparent, poate crea dezavantajul unor căderi de producţie, pentru că nu toţi sunt pregătiţi să-şi formalizeze activităţile, nu toţi sunt pregătiţi să treacă din persoană fizică în persoană juridică, se simt un pic încorsetaţi de ansamblul de documente pe care ar urma să-l producă şi cel puţin reprezentanţii lor afirmă că acest nou tip de legislaţie ar fi o formă de descurajare a activităţilor tradiţionale, în speţă din zona păstoritului, producţiei laptelui de oaie şi a laptelui de vacă din zonele tradiţionale de cultură.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 februarie